Rămâi conectat

Ştirea zilei

Construirea și dotarea secției de Oncologie, la Spitalul Județean de Urgență Alba: A fost solicitat avizul din partea APM Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct
Construirea și dotarea secției de Oncologie, la Spitalul Județean de Urgență Alba: A fost solicitat avizul din partea APM Alba

Spitalul Județean de Urgență Alba a solicitat avizul de mediu pentru construirea și dotarea secției de oncologie, compartiment radioterapie și compartiment cardiologie intervențională. Valoarea investiției este de 167,621,515.09 de lei fără T.V.A.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba lulia, reprezintă unitatea sanitară cea mai complexă a judeţului Alba, asigurând asistenţa medicală de specialitate pentru 323.879 de locuitori ai judeţului. Pentru diagnosticarea, tratarea și monitorizarae pacienţilor cu afecţiuni oncologice există o secţie de oncologie din cadrul spitalului cu un număr de 31 de paturi de spitalizare continuă.

În fața unui număr îngrijorător de mare de persoane diagnosticate cu cancer actuala secţie nu mai face față. În configuraţia actuală serviciile care pot fi oferite sunt limitate spațiile existente și dotarera nu satisfac nevoile pacienţilor. Obiectivul preconizat a fi atins prin realizarea investiţiei este construire și dotare secţie de oncologie, compartiment radioterapie și compartiment cardiologie intervențională în cadrul Spitalului Judeţean de Urgență Alba lulia.

Se va executa o clădire în care vor fi amenajate spațiile , funcţiunile și fluxurile pentru spitalizare continuă, de zi și ambulatoriu pentru bolnavii cu afecţiuni oncologice, cardiologie intervențională și heliport. Investiţia își propune să contribuie la soluţionarea problemei pacienţilor din oraşul Alba lulia și din judeţul Alba diagnosticaţi cu afecţiuni a căror ameliorare sau rezolvare necesită acces la dotări și aparatură performantă .

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

– Spitalizare continuă cu o capacitate de 90 de paturi alcătuită din:
– Secţie de oncologie medicală cu o capacitate de 30 de paturi;
– Compartiment radioterapie cu o capacitate de 25 de paturi;
– Compartiment îngrijiri paliative cu o capacitate de 25 de paturi,
– Compartiment de hematologie cu o capacitate de 10 de paturi.
– Spitalizare de zi – chimioterapie cu o capacitate de 9 paturi și 22 de scaune;
– Ambulator cu 4 cabinete de consultaţii și 4 săli de tratament, registratură și spații aferente;
– Compartiment de cardiologie intervențională dotată cu angiograf
– Compartiment radioterapie dotat cu două acceleratoare liniare pentru tratament și un simulator C.T.;
– Adăpost de protecţie civilă;
– Heliport
– Spații tehnice
– Asigurarea dotărilor tehnico-edilitare.

Unitatea de cardiologie intervenţională care va fi dotată cu un angiograf are ca scop intervenţia și recuperarea rapidă a pacienţilor şi, în special după angiografia coronariană şi procedurile de stentare, revenirea rapidă a pacientului la activităţile zilnice. Toate angiografiile coronariene şi procedurile de stentare coronariană sunt efectuate folosind artere radiale (aflate la încheieturile mâinii).

Servicii medicale care vor fi oferite în cadrul unităţii de cardiologie intervenţională:

• Angiografie şi cateterizare cardiacă de diagnoză
• Angioplastie (PTCA) şi stentare coronariană
• Aterectomie direcţionala/ rotaţională
• Măsurători ale rezervei de flux fracţional şi ale presiunii coronariene (FFR)
• Ultrasonografie intravasculară (IVUS)
• Valvuloplastia cu balonizare mitrală percutanată
• Ablaţia septală percutanată cu alcool
• închidere ASD / PFO percutanată

Realizarea compartimentului de cardiologie interventional are în vedere creşterea calității actului medical cu efecte positive finale asupra identificării rapide și ameliorării problemelor de sanitate ale pacienţilor cu boli cardiovasculare. Urmarea ar fi scăderea semnificativă a incidentelor bolilor cardiovasculare în rândul polupatiei judeţului Alba, reducându-se implicit și numărul deceselor provocate de aceste afecţiuni.

Unitatea de radioterapie are că obiectiv asigurarea accesului bolnavilor cu tumori la tratament sigur și eficient, în timp util. Radioterapia modernă se diferenţiază de tehnicile anterioare de radioterapie prin precizia ridicată a iradierii şi prin reducerea substanţială a timpului de tratament.

Radioterapia acţionează asupra celulelor canceroase pe două căi:

– Directă – distruge în mod direct celulă canceroasă
– Indirectă – produce modificări la nivelul metabolismului celulei canceroase, modificări care vor conduce la moartea acesteia. Datorită preciziei şi eficienţei asupra tumorii canceroase, peste 60% din cazurile de cancer din Europa sunt tratate prin radioterapie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou

Bera Larisa

Publicat

în

FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou Doamna Maria M. originară din județul Alba și în prezent locuitoare a Muncipiului Râmnicu Vâlcea a fost sărbătorită de reprezentanții primăriei la împlinirea onorabilei vârste de 100 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea