Rămâi conectat

Actualitate

Construcția reactoarelor 3 și 4 la centrala nucleară Cernavodă. Contractul a fost semnat: „După decenii de așteptare”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Construcția reactoarelor 3 și 4 la centrala nucleară Cernavodă. Contractul a fost semnat: „După decenii de așteptare”

Contractul pentru demararea construcției reactoarelor 3 și 4 la centrala nucleară de la Cernavodă a fost semnat astăzi, 15 noiembrie 2024 după decenii de așteptare, blocaje și amânări.

Citește și: Centrala nucleară de la Cernavodă | Visul unităților 3 și 4 devine realitate, după decenii de așteptare: „Facturi mai mici”

Ministrul Energie, Sebastian Burduja: Astăzi s-a scris una dintre cele mai importante pagini ale istoriei sistemului energetic românesc, o deschidere de capitol la care am visat încă din prima zi de mandat: semnarea contractului pentru demararea construcției reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă! După decenii de așteptare, blocaje, amânări și, de multe ori, lipsă de voință, visul de generații al realizării unităților 3 și 4 de la Cernavodă va deveni realitate.

Acesta este cel mai important proiect pentru sectorul energetic românesc din ultimele decenii. Avem alături cei mai puternici parteneri internaționali pentru a-l duce la bun sfârșit până în 2031-2032. Semnarea contractului de astăzi a necesitat un efort considerabil, pe toate palierele: diplomatic, financiar, juridic. Mulțumesc tuturor autorităților statului român, de la toate nivelurile, pentru susținerea constantă a acestei investiții vitale pentru generațiile viitoare.

Și pentru echipa noastră este o zi aparte, încununarea mandatului la conducerea ministerului energiei.

Energie sigură, accesibilă și curată pentru România de mâine. Cifrele proiectului sunt impresionate. Cele două noi reactoare vor însemna o putere instalată adițională de peste 1400MW la Cernavodă, o creștere a producției anuale de energie în România cu peste 11 milioane MWh, pentru cel puțin 30 de ani de operare, peste 19.000 de locuri de muncă bine plătite și evitarea a minim 10 milioane de tone de emisii de CO2 în fiecare an. Pe baza producției estimate, Unitățile 3 și 4 vor putea acoperi echivalentul consumului anual de astăzi pentru peste 7 milioane de gospodării în România! Și facturi mai mici pentru toți români, competitivitate mai mare pentru toată economia românească.

Citește și: Coreea, interesată să investească în Centrala de la Cernavodă, pentru construcția reactoarelor 3 și 4

Programul nuclear civil românesc este unul dintre cele mai îndrăznețe și avansate din Europa. Unitățile 3 și 4 sunt parte din acest program mai amplu, care poziționează România drept un jucător strategic în sectorul nuclear european. În acest moment, suntem în grafic cu procesul de retehnologizare a unității 1 de la Cernavodă, iar România construiește și singura instalație de detritiere din Europa, a treia din lume, proiect care va permite crearea unui centru european pentru producția și exportul de tritiu, combustibil de viitor pentru reactoarele de fuziune. Plus reactoarele modulare de mici dimensiuni.

Am deschis astfel calea de a trece de la statutul de producător de energie nucleară la cel de furnizor, pentru alte state care își dezvoltă acest sector – și puține țări în lume în poziția noastră.

Nu uit de pregătirea specialiștilor în domeniu. Avem oameni extraordinari care lucrează în sectorul nuclear și încercăm să le oferim toate condițiile pentru a-și extinde expertiza – suntem prima țară din Europa care a creat un simulator pentru reactoarele modulare mici la Politehnica București. Vom avea așadar specialiști gata de treabă când proiecte precum cel de la Doicești vor fi finalizate. Și cu siguranță vor fi.

Astăzi, România este mai bine pregătită pentru viitor decât oricând, în sectorul energetic. Și am o bucurie profundă că, în acest mandat, am îndeplinit la Ministerul Energiei o serie de obiective care multora li se păreau nu doar îndrăznețe, ci imposibile.

De la miliardele de euro atrase în România și investite în proiecte de producție, stocare de energie, infrastructură energetică, la accelerarea programului nuclear național, a fost un an și jumătate bun. Foarte bun! Înainte, împreună — mereu”, a transmis Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Radu Georgescu: „Cred că o să fac urticarie de la atâta demagogie. Deoarece eu sunt economist practician nu mai suport să aud atâtea nonsensuri economice”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Radu Georgescu: „Cred că o să fac urticarie de la atâta demagogie. Deoarece eu sunt economist practician nu mai suport să aud atâtea nonsensuri economice” „Cred că o să fac urticarie de la atâta demagogie. Deoarece eu sunt economist practician nu mai suport să aud atâtea nonsensuri economice”, afirmă, tăios, economistul Radu Georgescu. „Unii spun […]

Citește mai mult

Actualitate

Profesorul Cristian Păun: ”Este blocaj general pe zona autostrăzilor, totul s-a oprit. Se așteaptă rezultatul alegerilor. În funcție de ele, totul va fi blocat sau totul va merge mai departe”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Profesorul Cristian Păun: ”Este blocaj general pe zona autostrăzilor, totul s-a oprit. Se așteaptă rezultatul alegerilor. În funcție de ele, totul va fi blocat sau totul va merge mai departe” Profesorul Cristian Păun este de părere că blocajul general pe șantierele autostrăzilor din România va dura până la aflarea rezultatelor pentru alegerile prezidențiale 2025, turul […]

Citește mai mult

Actualitate

VIDEO | Atmosferă de iarnă adevărată pe Transfăgărășan: Drumarii nu renunță, însă, la obiectivul deschiderii spectaculosului drum până la sfârșitul lunii mai 2025

Lucian Daramus

Publicat

în

Atmosferă de iarnă adevărată pe Transfăgărășan: Drumarii nu renunță, însă, la obiectivul deschiderii spectaculosului drum până la sfârșitul lunii mai 2025 Atmosfera pe Transfăgărășan este de iarnă adevărată. Citește și: FOTO | A nins pe Transfăgărășan: Operațiunile de deszăpezire în vederea redeschiderii, suspendate Ninge de trei zile în Făgăraș și astfel a devenit posibil peisajul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea