Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Naţional al Unirii acuzat de plagiat

Bogdan Presecan

Publicat

în

URS Construct

Arheologul Constantin Inel, director adjunct al muzeului Unirii din Alba Iulia este suspectat de plagiat.

Site-ul www.plagiate.ro, administrat de Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR ) a adăugat  sâmbătă 12 mai 2012, pe lista operelor şi autorilor suspectaţi de plagiat un articol semnat de Constantin Inel, precum şi opera originală. Este vorba de  ”Inel, C., Ritualul incinerarii cu referire la izvoarele scrise ale antichitatii, In: Patrimonium Apulunse, Ed.Altip, Alba Iulia, 2003, p.43-49.”, respectiv “C. Amnegui, A. Jodin, E. IIobregat, P. Rouitlard, J. Uroz, La necropole iberique de Cabezo Lucero (Guardamar del Segura, In: Coleccion Patrimonio – 17, Alicante), Madrid – Alicante 1993, p.315-319”.

Articolul semnat de Constantin Inel precizează însă preluarea, chiar din titlul lucrării, unde marchează cu un asterix o trimitere în susbsolul paginii cu precizarea  următoare: Observaţiile din prezentul material sunt făute pe baza studiului prof. Gilles Grevin, cuprins în Monografia La necropole iberique de Cabezo Lucero (Guardamar del Segura, Alicante), Madrid – Alicante 1993, p.315-319”.

Pe platforma de informare sunt ataşate şi cele două lucrări ştinţifice în format pdf, iar partea suspectată de plagiat este haşurată pentru a se putea observa textul la care se face referire. (http://www.plagiate.ro/Probatoriu/inel.2003a.pdf; http://www.plagiate.ro/Probatoriu/inel.2003a.grevin.1993a.pdf)

La secţiunea  Precizări,  site-ul răspunde la o întrebare care atinge  parţial situaţia prezentată mai sus. Doar că, în cazul directorului adjunct indicarea operei din care a fost preluată informaţia s-a făcut încă din titlul articolului.

Se considera opera plagiata, lucrarea pentru care in text nu se face referire la locul de provenienta a informatiei preluate dar lucrarea autentica apare in bibliografia generala a lucrarii? Indicarea unei lucrari in bibliografia generala a lucrarii nu este o autorizare a preluarii informatiei din lucrare. Dacă preluarea este neautorizată in mod explicit, nu este delimitata in mod lipsit de echivoc si nu este pusa in relatie cu lucrarea de provenienta, atunci plagiatul este prezent iar opera rezultata este una plagiata.”

În cazul de faţă, rămâne de datoria specialiştilor să stabilească, potrivit reglementărilor juridice şi academice actuale în ce măsură este vorba despre plagiat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni

Unirea Ziarul

Publicat

în

Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni Apostolul îi adresează lui Timotei două dintre epistolele sale cuprinse în Noul Testament și îl pomenește în alte două epistole. În Epistola către Corinteni scrie: „…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea