CONFLICTUL din Ucraina: De ce unii rezerviști au primit hârtie de prezentare
CONFLICTUL din Ucraina: De ce unii rezerviști au primit hârtie de prezentare
Ministrul Vasile Dîncu a fost întrebat dacă se va lua în calcul „reactivarea rezerviștilor”, în contextul tensiunilor din Ucraina.
„Reactivarea rezerviștilor se face în fiecare an, prin rotație. (…) În niciun caz, nu s-a discutat în acest moment despre activarea rezerviștilor. Nu suntem într-o asemenea situație”, a spus ministrul.
Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pentru miercuri, începând cu ora 13.00, la Palatul Cotroceni. Pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO, conform Administraţiei Prezidenţiale.
Participanții vor discuta măsurile privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate.
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat în mai multe rânduri că Alianţa Nord-Atlantică susţine suveranitatea Ucrainei şi va riposta prin sancţiuni economice şi financiare în cazul unei agresiuni a Rusiei. Totuși, Stoltenberg a subliniat că nu va exista o ripostă militară. „Garanţiile de securitate ale NATO nu se aplică Ucrainei”, a declarat Jens Stoltenberg.
În ultima perioadă, Rusia a mobilizat zeci de mii de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar administraţia de la Kiev se teme de o invazie.
CITEȘTE ȘI: Angajări în armată 2022: MApN, în căutare de soldați pe fondul crizei din Ucraina. Care sunt condițiile de admitere și salariul
Radu Tudor a făcut o analiză înainte de şedinţa Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. De asemenea, a transmis și un îndemn pentru români, „să nu fie speriați”, pentru că „facem parte din cea mai importantă alianță”.
„Elementele care vor fi prezentate în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării prezintă cel puțin trei componente esențiale. Șeful Statului Major al Apărării va prezenta membrilor CSAT situația militară reală, pe baza informațiilor obținute de la aliați. Toți membri CSAT trebuie să știe elementele concrete de pe teren și ce decizii trebuie luate la noi, în România, după aceste informații esențiale. În al doilea rând, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și ministrul Apărării, Vasile Dîncu, vor prezenta toate datele de legătură și decizii cu Cartierul General al NATO. În permanență, România este în contact cu toți aliații. Urmează ca, în scurt timp, Cartierul General al NATO să decidă dacă va activa forța de răspuns a NATO, care să întărească flancul de est al alianței, flanc pe care se află și România”, a spus Radu Tudor, miercuri dimineață, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Cum s-a petrecut accidentul MORTAL de pe DN 1, în care un adolescent de 18 ani din Fărău a DECEDAT și alți au fost răniți
FOTO | Cum s-a petrecut accidentul MORTAL de pe DN 1, în care un adolescent de 18 ani din Fărău a DECEDAT și alți au fost răniți Un adolecent de 18 ani, din satul Heria, comuna Fărău, și-a pierdut viața sâmbătă seara după ce mașina pe care o conducea s-a răsturnat în afara carosabilului, la […]