Rămâi conectat

Actualitate

Confidenții lui Putin: Cine îl sfătuiește pe Președintele Rusiei în cel mai periculos moment al mandatului său

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Confidenții lui Putin: Cine îl sfătuiește pe Președintele Rusiei în cel mai periculos moment al mandatului său

Vladimir Putin pare o figură solitară, conducând armata Rusiei într-un război care amenință să distrugă economia țării sale, scrie BBC.

În calitate de comandant șef, responsabilitatea pentru invazie lui îi revine, dar Putin s-a bazat întotdeauna pe un anturaj profund loial, mulți dintre care membrii anturajului său începându-și cariera în serviciile de securitate ale Rusiei. Cine îl sfătuiește pe președintele rus, în cel mai periculos moment al mandatului său de președinte?

Serghei Şoigu, ministrul Apărării

Dacă cineva e sigur că îl sfătuiește, și o face de multă vreme, este Serghei Şoigu, cel care a vorbit printre primii despre demilitarizarea Ucrainei şi despre protejarea Rusiei de aşa-zisa ameninţare militară a Occidentului.

Șoigu este unul dintre cei care îl însoțește pe Putin în escapadele vânătorești din Siberia, fiind considerat ca un potențial succesor al acestuia la un moment dat.

Șoigu a fost responsabil de anexarea Crimeei în 2014, el răspunzând și de Direcția de informații militare GRU, acuzată de două otrăviri: cea din 2018 de la Salisbury, în Marea Britanie și cea asupra liderului opoziției Alexei Navalny în 2020.

Valery Gerasimov (vezi mai jos) și ministrul Apărării Serghei Șoigu au jucat un rol cheie în deciziile strategice ale președintelui Putin.

Expertul rus în securitate Andrei Soldatov consideră că ministrul apărării este încă cea mai influentă voce pe care o aude președintele. „Șoigu nu este doar responsabil de armata rusă, ci este și parțial responsabil de ideologia acesteia – iar în Rusia ideologia controlează narativul public”.

Valeri Gerasimov- șeful Statului Major

În calitate de șef al Statului Major al Armatei ruse, misiunea lui era să invadeze Ucraina și să o facă rapid. Ceea ce nu s-a întâmplat însă.

El a jucat un rol major în campaniile militare ale lui Vladimir Putin încă din Războiul Cecen din 1999. A fost cel care a planificat în detaliu invazia din Ucraina, supervizând exercițiile militare din Belarus luna trecută.

De asemenea, a jucat și el un rol cheie în campania militară de anexare a Crimeei.

Unele rapoarte sugerează că acum e marginalizat din cauza începutului bâlbâit al invaziei Ucrainei și a informațiilor privind moralul slăbit al trupelor.

Dar Andrei Soldatov crede că sunt doar zvonuri: „Putin nu poate controla fiecare batalion, iar acesta este rolul lui Gerasimov”. Iar ministrul apărării, deși nu are pregătire militară adecvată, trebuie să se bazeze pe niște profesioniști, adaugă el.

Nikolai Patrushev- secretarul Consiliului rus de Securitate

Patrușev este unul dintre cei trei loiali lui Putin cu care acesta a lucrat încă din anii 1970 la Sankt Petersburg, când al doilea oraș al Rusiei se numea Leningrad.

Ceilalți doi apropiți ai lui Putin sunt șeful serviciului de securitate Alexander Bortnikov și șeful serviciilor de informații externe Serghei Naryshkin. Cei trei formează oamenii cei mai apropiați cu care Putin se sfătuiește.

Puțini dețin atât de multă influență asupra președintelui ca Nikolai Patrushev. Nu numai că a lucrat cu el în vechiul KGB în perioada comunistă, ci a condus și FSB (fostul KGB) din 1999 până în 2008.

Citește și: „Lista lui Putin”: Ce oligarhi ruși, susținători ai Președintelui Rusiei, sunt implicați în afaceri în România

În timpul unei reuniuni bizare a consiliului de securitate al Rusiei, cu trei zile înainte de invazie, dl Patrushev și-a susținut punctul de vedere conform căruia „obiectivul concret” al SUA este să destrame Rusia.

Nikolai Patrushev este primul care a instigat la luptă, iar Putin a părut să țină cont e sfaturile acestuia.

Alexandru Bortnikov, șeful FSB

Observatorii Kremlinului spun că președintele are încredere în informațiile pe care le primește de la serviciile de securitate mai mult decât cele venite din orice altă sursă, iar Alexander Bortnikov este văzut ca făcând parte din cercul intim de prieteni ai lui Putin.

Citește și: Recompensă de UN MILION de dolari, din partea unui afacerist rus, pentru cel sau cei care îl arestează pe Vladimir Putin „mort sau viu”

Fost lucrător al KGB, el a preluat conducerea FSB-ului atunci când Nikolai Patrushev a fost avansat.

FSB are o influență considerabilă, având propriile forțe speciale, altele decât ale Armatei sau Miliției.

Serghei Naryshkin, directorul Foreign Intelligence Service

Serghei Naryshkin a fost alături de președintele Putin în cea mai mare parte a carierei sale. Este cel care îi oferă motive ideologice acțiunilor șefului statului rus. A fost președinte al Parlamentului, conduce Societatea de Istorie Rusă, iar într-un interviu dat corespondentului BBC la Moscova, Steve Rosenberg, acesta a negat că Rusia ar fi comis otrăviri sau că ar fi participat la atacuri cibernetice.

Serghei Lavrov, ministrul de Externe

Timp de 18 ani a fost cel mai înalt diplomat al Rusiei, pledând crezul Rusiei în întreaga lume.

Serghei Lavrov, 71 de ani, este încă o dovadă că Vladimir Putin se bazează foarte mult pe oamenii pe care i-a cunoscut în trecut.

Citește și: Armata ucraineană invită mamele soldaților ruși capturați să vină să îi ia acasă: Au fost luați zeci de prizonieri de la începutul invaziei

Este un politician abil și viclean: luna trecută a încercat să-l ridiculizeze pe secretarul britanic de Externe Liz Truss pentru cunoștințele sale despre geografia Rusiei, iar cu un an înainte, a încercat să-l umilească pe șeful politicii externe al UE, Josep Borrell.

În ciuda reputației sale de tip ostil și brutal, Lavrov a susținut rezolvarea conflictului ucrainean prin discuții diplomatice. Dar președintele rus a ales să-l ignore.

Este puțin probabil să-i fi păsat că majoritatea membrilor consiliului ONU pentru drepturile omului și a ieșit din sală în timp ce încerca să apere invazia Rusiei.

Valentina Matviyenko

O figură feminină din anturajul lui Putin. Ea a supravegheat votul Camerei Superioare pentru a legitima desfășurarea forțelor ruse în străinătate, deschizând calea pentru invazie.

Citește și: Pilotul avionului românesc MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, în judeţul Constanța, şi-a pierdut viaţa

Valentina Matviyenko e alături de Putin din perioada anexării Crimeei. Chiar dacă nu este considerată a fi un factor crucial de decizie, ea s-a ocupat de a da sentimentul unei dezbateri publice legate de Ucraina, cu toate că decizia privind invazia fusese demult luată.

Viktor Zolotov, fost bodyguard al președintelui

Fostă gardă de corp a președintelui, el conduce acum garda națională a Rusiei, Rosgvardia, înființată de președintele Putin cu doar șase ani în urmă, ca un fel de armată personală în stilul unei gărzi pretoriene.

Punându-l șef al acesteia, s-a asigurat astfel de loialitatea acestuia, iar Viktor Zolotov nu l-a dezamăgit.

Pe cine mai ascultă Putin?

Prim-ministrul Mihail Mishustin are sarcina de neinvidiat de a salva economia, dar are o foarte mică influență în deciziile privind războiul.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, și șeful gigantului petrolier de stat Rosneft, Igor Sechin, sunt, de asemenea, apropiați de președinte, potrivit analistului politic Evgheni Mincenko.

Citește și: Cine sunt cei 7 salvatori decedați în prăbușirea elicopterului de la Constanța. Cel mai tânăr dintre militari avea 27 de ani

Frații miliardari Boris și Arkady Rotenberg, care au fost prieteni din copilărie ai președintelui, sunt și ei de multă vreme confidenți apropiați. În 2020, revista Forbes i-a numit cea mai bogată familie din Rusia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume

Unirea Ziarul

Publicat

în

Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume Euro NCAP a dezvăluit, în urma unor teste amănunţite, care este cea mai sigură maşină a anului 2024. Rezultatul este o surpriză uriaşă pentru şoferii din întreaga lume, mai ales că Volvo nu este […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea