Comunicat de presă| USR PLUS are soluții reale pentru debirocratizare, transparentizarea activității statului și simplificarea vieții românilor
USR PLUS și-a propus, indiscutabil, să susțină și să continue fără oprire toate demersurile de debirocratizare și de transparentizare a administrației românești în scopul simplificării vieții românilor, fie că este vorba de simpli contribuabili sau de antreprenori.
În Camera Deputaților au fost depuse, în acest sens, șapte proiecte legislative, care completează setul de legi pentru facilitarea înființării firmelor și pentru facilitarea declarării beneficiarului real al câștigurilor încasate. Dintre acestea, două proiecte de debirocratizare, au fost deja adoptate în Cameră, în calitate de for decizional, în vederea eliminării birocraţiei din mediul de afaceri.
Este vorba despre debirocratizarea contabilităţii microîntreprinderilor prin declaraţiile intermediare solicitate de ANAF, care sunt cerute deși legile contabilității nu le impun. Știu că raportările intermediare sunt cerute până şi de la microîntreprinderi, deşi utilitatea lor este aproape zero şi nu sunt decât un chin pentru contribuabili. Din momentul promulgării Legii inițiate de USR acest lucru nu va mai fi necesar.
A doua lege favorabilă mediului de afaceri vizează debirocratizarea în ceea ce priveşte plata impozitului pe imobilele cu destinaţie mixtă, şi rezidenţială, şi ne-rezidenţială. Astfel, aici am simplificat calculul impozitului și am eliminat suprabirocrația cu care se confruntă contribuabilii. Concret, pentru spațiile mici din cadrul clădirilor, spații de până la 50 mp, clădirile vor fi încadrate ca fiind „clădiri cu destinație mixtă”, fără a fi nevoie de documentație cadastrală și fără întocmirea unui raport de evaluare la fiecare 5 ani.
USR PLUS a propus și modificarea Legii privind organizarea Monitorului Oficial al României, în sensul ca toți românii să poată avea acces în mod gratuit și liber, permanent, la formatul electronic al Monitorului Oficial, Partea I și Partea a II-a. Formatul electronic gratuit și liber ar urma să fie document portabil (PDF) și să fie accesibil pentru citire, căutare, salvare, distribuire și imprimare, astfel încât toți românii să poată citi o lege, când este publicată. Un alt proiect de lege vizează debirocratizarea prin simplificarea legislației privitoare la organizațiile neguvernamentale.
Proiectul își propune să modifice OG nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, în sensul înscrierii din oficiu a beneficiarilor reali, acolo unde entitățile vizate au în componență doar persoane fizice, al scăderii numărului minim al asociaților fondatori și al simplificării documentelor care trebuie depuse la înregistrare, ușurându-se astfel constituirea unei asociații. Povara birocratică și economică care apasă în prezent organizațiile nonguvernamentale nu este nici necesară, nici utilă, ci doar generează costuri, hârtii și cozi în plus.
Pentru firme, noi, la USR PLUS, considerăm că transferul părților sociale dintr-un SRL către terți este reglementat de cel mai restrictiv și birocratic regim din UE. În vreme ce, în alte state, transferul părților sociale poate avea loc chiar și într-o zi, în România, în cel mai optimist caz, transferul durează cel puțin 30 de zile. În practică, în funcție de incidentele care pot interveni, se ajunge și la 6-12 luni sau mai mult. Proiectul nostru propune și eliminarea pragului minim de 200 de lei pentru capitalul social al SRL-urilor, în condițiile în care suma este una insignifiantă în raport cu evoluția economică a României, iar prezentarea foii de vărsământ instituie birocrație suplimentară în procesul înregistrării unei firme.
Un alt proiect al nostru modifică o lege din 1990 (Legea nr. 12/1990) privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite. Noi considerăm că trebuie eliminată declarația inutilă de „adaos comercial” pe care operatorii economici sunt nevoiți să o depună la organele fiscale. În practică, declarația adaosului comercial, pentru care nici măcar nu există un tipizat agreat sau implementat de Guvern, se face pentru intervale generale și atotcuprinzătoare de tipul „între 0-9999%”. Este vorba de o normă desuetă, care generează o birocrație inutilă, dar care poate fi folosită pentru aplicarea de amenzi.
Nu în ultimul rând, noi suntem foarte interesați de transparentizarea informațiilor de interes public și ușurarea accesului cetățenilor la acestea, prin modificarea și completarea Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public. Trebuie să fie creat un registru unic, care să fie public electronic, pe site-ul fiecărei instituții de stat, în care să fie cuprinse cererile de informații pe Legea 544 și răspunsurile la ele. În practică, instituțiile publice refuză în mod abuziv să furnizeze informații sau oferă documente re-scanate, deși accesul cetățenilor la informații trebuie să fie util și utilizabil în mod real.
În calitate de candidat reprezentând județul Alba la Parlamentul României voi susține, în cadrul Senatului, toate legile care duc la reducerea birocrației. Noi, la USR, suntem convinși că România se poate schimba dacă ne facem treaba. Acțiunile noastre ajută mediul privat și nu au impact bugetar. Prin ele simplificăm activitatea economică, se produce mai multă valoare în mediul privat şi se îmbogăţeşte în felul ăsta şi bugetul de stat. Voi continua, împreună cu colegii și cu toți oamenii onești acest proces de debirocratizare de care România are mare nevoie.
Pentru că România trebuie să se facă bine, cu inteligență și determinare!
Adrian SIMION,
Candidat USR PLUS pentru Senatul României
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Două blocuri ANL vor fi construite în Alba Iulia. Unde vor fi amplasate și câte apartamente noi vor putea fi închiriate
Două blocuri ANL vor fi construite în Alba Iulia. Unde vor fi amplasate și câte apartamente noi vor putea fi închiriate Agenția Națională pentru Locuințe a lansat recent, pe SEAP, o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor la obiectivul „Locuințe pentru tineri, destinate închirierii, jud. Alba, municiupiul Alba Iulia, strada Lalelelor nr. 97A, etapa 2”. […]