Comunicat de presă| USR PLUS abordează în mod serios ideea de „flexi-muncă”: program de lucru, productivitate, eficiență (P)
Numele meu este Daniel Heiuș, am de 35 ani, sunt căsătorit și sunt tatăl unei fetițe de 2 ani. Sunt o persoană dinamică, fapt pentru care lucrez în domeniul vânzărilor de 13 ani.
Sunt născut și crescut în Alba Iulia și tot aici, în urbea apulensă, mi-am făcut studiile liceale și universitare, fiind absolvent al Universității „1 Decembrie 1918”, Facultatea de Științe Economice, Specializarea Contabilitate și Informatică de Gestiune. Orașul Alba Iulia mă reprezintă pentru că îmbină modernitatea cu istoria, tradițiile cu inovația, trecutul cu viitorul.
Fac parte din generația anilor ’80, așa-numita „generație cu cheia la gât”, și recunosc că dezvoltarea tehnologiei cunoaște un ritm tot mai alert și noi toți, ca soscietate, trebuie să facem eforturi pentru a asimila lucrurile noi. Trebuie să ne păstrăm identitatea și principiile cu care ne-au crescut părinții: cinste, respect față de muncă și devotament în familie.
Vreau să spun în câteva rânduri ceea ce cred că este foarte important să facem în perioada următoare, deoarece pandemia actuală a generat la nivel global necesitatea de a ne adapta la condițiile socio-economice în care trăim. Astfel, putem spune că trăim în era tehnologiei și, deși suntem pe locurile fruntașe în cceea ce privește viteza de circulație a internetului, la nivel European, nu am reusit încă să creăm un cadru legal pentru a încuraja TELEMUNCA sau FLEXI – MUNCA. Mai degrabă ridicăm la loc de cinste condica de prezență și programul fix de 8 ore și nu punem accent pe aspectul cel mai important: productivitatea muncii.
Conceptul de FLEXI – MUNCĂ înseamnă posibilitatea ca angajatorii și angajații să decidă în mod individualizat asupra condițiilor în care un angajat își poate desfășura activitatea profesională. Această activitate se poate face la distanță, într-un alt interval orar decât cel consacrat programului de lucru clasic, cu o normare și o abordare diferită pentru măsurarea rezultatelor muncii, cuantificabilă prin obiective realizate și nu neapărat prin ore – muncă. Ideea de bază presupune împărțirea activității pentru o poziție între doi angajați (job-sharing), flexibilizarea spațiilor de lucru prin rotație și realizarea obiectivelor de lucru în mod eficient. Singura măsură de muncă flexibilă reglementată în prezent în România este telemunca (Legea nr. 81/2018), dar care este destul de puțin utilizată în prezent. De altfel, țara noastră, alături de Bulgaria, se află la coada listei statelor din UE care au încadrate în câmpul muncii persoane angajate care lucrează de acasă.
Avantajele existenței unui contract de muncă flexibil sunt multiple la nivel social și economic: fidelizarea angajaților, costuri reduse , gestionarea timpului de lucru a angajaților care poate să determine creșterea productivității muncii, asigurarea unui echilibru între carieră și viața personală, reducerea șomajului, crearea premiselor ca angajații să se dezvolte din punct de vedere professional ș.a.m.d. Totodată, o astfel de abordare contribuie în mod efectiv la tranziția spre o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon, fapt, de asemenea, foarte important în ziua de azi.
Trebuie aminintit, de asemenea, faptul că implementarea unor astfel de metode de muncă este ușurată de existența unor programe care pot fi implementate astfel încât companiile să poată oferi angajaților lor soluții pentru FLEXI – MUNCĂ. Iar sursa de finanțare este la îndemână, deoarece măsura nu necesită alocare de resurse din bugetul public, întrucât avem instituții responsabile pe acest palier – Ministerul Muncii, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă și agențiile județene de ocupare a forței de muncă etc.
În ceea ce privește modalitatea de implementare, este clar că trebuie voință politică, iar Alianța USR PLUS a dovedit că are o astfel de abordare, o abordare neceasară pentru a aduce modificări cadrului legislativ. Noi propunem o viziune nouă asupra muncii, cu beneficii și pentru angajați și pentru angajatori.
În 6 decembrie VOTAȚI candidații Alianței USR PLUS!
Daniel HEIUȘ,
Candidat USR PLUS pentru Senatul României
Acest material a fost comandat de Partidul Uniunea Salvați România (parte a alianței electorale „Alianța USR PLUS”) și distribuit de operatorul economic SC UNIREA PRES SRL, Cod unic de identificare: 11200021
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Primăria Alba Iulia achiziționează 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Unde vor fi amplasate și ce valoare are investiția
Primăria Alba Iulia achiziționează 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Unde vor fi amplasate și ce valoare are investiția Administrația municipiului Alba Iulia, a lansat în data de 27 noiembrie 2024, licitația pe SEAP, care prevede achiziționarea a 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice inclusiv serviciu de elaboarare proiect tehnic și detalii de […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum 4 ore
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
-
Politică Administrațieacum 5 zile
Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) dublu campion naţional de seniori la șah, într-o singură zi!