Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă Raul Chiriac: Aviz amatorilor- România este în logica dezvoltării, nu în logica electorală. Democrația înseamnă respectarea legii nu a mofturilor de partid

Bera Larisa

Publicat

în

Comunicat de presă Raul Chiriac: Aviz amatorilor- România este în logica dezvoltării, nu în logica electorală. Democrația înseamnă respectarea legii nu a mofturilor de partid

Oamenii așteaptă de la clasa politică rigoare, respect față de lege și o anumită atitudine care să presupună că rămânem fideli ideii de dezvoltare pe termen mediu și lung. Numărarea voturilor a generat la nivelul partenerilor de coaliție impresia că interesul electoral ar putea să dicteze schimbarea datei alegerilor prezidențiale, că forțarea PNL să accepte un calendar diferit de cel legal ar fi doar o chestiune de oportunitate în cadrul coaliției de guvernare. Numai că, dincolo de logica electorală, firească în anul de grație 2024, există legea și respectarea ei arată că ne-am înscris definitiv pe calea democratizării societății românești, că am înțeles că aderența la regulă este un indicator al funcționalității instituțiilor statului român.

Citește și: Rezultate parțiale alegeri locale 2024: PSD – 1.676 de primari, PNL – 1.133 primari, UDMR – 200 primari

De ce însă, discuția despre data alegerilor prezidențiale este mult mai profundă decât lăsăm să se înțeleagă în prezențele publice? Pare să fie o neînțelegere de calendar, nu? Chiar dacă nivelul de comunicare publică a scăzut în ultimii ani, câteva lucruri trebuie spuse. Primul dintre ele este de ordin tehnic, legal și prevede explicit care sunt termenele legale cu privire la mandatul prezidențial și durata acestuia. PNL a fost susținut cu ocazia alegerilor locale de peste 2,5 milioane de cetățeni care își doresc o societate onestă, previzibilă, în care domnia legii este o realitate și nu un artificiu de limbaj politic. Discuția despre calendar este în esență imaginea în oglindă a modului în care înțelegem să ne raportăm la lege și la cetățean.

În viziunea mea ca tânăr politician, modul în care se discută azi despre alegeri, electorat, de către PSD este de natură să ne arate respectul pentru democrație a anumitor personaje politice. Cred că este important să rămânem fideli principilor noastre, să păstrăm intact traseul european al României, să respectăm legile aflate în vigoare și să transmitem foarte clar acest mesaj al importanței respectării legalității demersurilor noastre. În ceea ce este clar, nu cred că sunt necesare foarte multe povești și sunt convins că alegerile din toamnă vor da câștig de cauză, candidatului PNL și a unui anumit mod de a interpreta realitatea.

Momentul, deși nu pare, este unul de intersecție, este unul în care principiile coordonatoare ale activității noastre se văd foarte clar, este unul în care legea trebuie să câștige în fața discursului politic și a expunerii mediatice. Cred că este important să nu cedăm în fața tentației de a fi pace în coaliție, de dragul liniștii prost înțelese și că avem nevoie de apărarea principiilor care fac din această societate una de ordin democratic.
PSD trebuie să oprească imediat orice atac la adresa PNL și a președintelui PNL. Fiecare atac afectează unitatea și stabilitatea coaliției, iar coaliția trebuie să se ocupe de guvernare.

Pe 9 iunie românii ne-au dat un mandat pentru stabilitate și pentru continuitate. PSD nu poate impune PNL soluția pe care și-o dorește. Suntem parteneri cu drepturi egale, iar deciziile se iau prin consens, nu prin dictat. Vorbim întâi de o decizie politică și apoi de o decizie guvernamentală. Fără un acord în coaliție, nu va exista o decizie guvernamentală. Când vă întrebați pe cine interesează acest lucru, să știți că este vital pentru milioane de oameni. Dintre aceștia, 2,5 milioane acare u votat cu PNL.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Cum şi-au împărţit partidele ministerele: PNL s-a ales cu 6, UDMR cu 2 și PSD cu 8. Care sunt posibilii miniștri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum şi-au împărţit partidele ministerele: PNL s-a ales cu 6, UDMR cu 2 și PSD cu 8. Care sunt posibilii miniștri Liderii coaliției PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Naționale s-au pus de acord și s-a ajuns la o înțelegere pentru ministerele. S-a aflat acum și ce ministere va conduce fiecare partid. Inițial PSD lua 8 ministere, PNL […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea