Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

Comunicat de presă Gabriel Pleșa: Alba Iulia are nevoie de o strategie și un plan de dezvoltare cu reguli clare

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Alba Iulia, ca orice oraș important, are un grad de dezvoltare ridicat. Se construiește mult însă, din păcate, într-un mod haotic. Lipsa unei strategii de dezvoltare a orașului, a unor reguli la care să se poată raporta oricine ar vrea să construiască în acest oraș, au făcut din Alba Iulia un loc în care urbanismul este un concept gol de conținut.

Iar actuala administrație se complace în această situație, căci sistemul actual e de așa natură gândit încât oricine vrea să dezvolte o afacere în acest domeniu trebuie să se raporteze la bunăvoința politicienilor care conduc orașul.

Fără doar și poate, avem nevoie de un nou Plan Urbanistic General (PUG). Avem nevoie de un astfel de plan, la care să ne putem raporta pentru cel puțin un deceniu, și prin care să hotărâm ce, unde și cum se poate construi în Alba Iulia, atât pe orizontală cât și pe verticală.

Alături de colegii din alianța USR-PLUS, dar mai ales alături de cetățenii orașului, cu care suntem în permanentă legătură, ne propunem să prezentăm un astfel de proiect, un plan care să conțină liniile principale de dezvoltare a orașului pentru cel puțin următorii zece ani. Un nou PUG, întocmit după consultarea cetățenilor din toate zonele și cartierele orașului, cu reguli clare și viziune, este esențial pentru o dezvoltare rațională a orașului.

Trebuie să identificăm în mod clar zonele în care vrem să dezvoltăm industria locală și să stabilim norme pentru aceste zone. La fel, trebuie să avem în vedere care sunt zonele în care orașul se poate dezvolta pe verticală, unde putem avea un regim de înălțime ridicat precum și în ce zone putem dezvolta orașul din punct de vedere rezidențial. În lipsa unui astfel de cadru, nu doar că nu vom putea dezvolta orașul, dar riscăm să-l distrugem din punct de vedere urbanistic.

Nu putem permite ca zone istorice să fie ruinate doar pentru că nu avem reguli clare și pentru că niște băieți deștepți își doresc să facă un profit rapid din proiecte imobiliare. La fel, nu putem condamna zone industriale doar pentru că X sau Y, bine conectat la cercurile de interese politice, vrea să dezvolte un cartier rezidențial în vecinătatea unei fabrici, stopând astfel dezvoltarea economică din zonă. Mai apoi, investițiile administrației locale trebuie să respecte un astfel de plan, stabilit de comun acord cu cetățenii orașului, și nu să fie direcționate spre zone în care X sau Y are un interes financiar, care de cele mai multe ori e pus de către administrație înaintea interesului cetățeanului.

Împreună cu colegii din USR și PLUS vom propune locuitorilor din Alba Iulia un astfel de proiect pentru dezvoltarea orașului, cu reguli pe care viitoarea administrație le va respecta cu sfințenie. Avem nevoie urgentă de un nou PUG, care să stabilească zonele de dezvoltare industrială – spre exemplu zona șoselei de centură și spre partea de nord a orașului, cu vechile platforme industriale, unde deja există o dezvoltare industrială, ori zona în zona de sud, unde deja funcționează cea mai mare fabrică din oraș și unde, din păcate, zona e înghițită de proiecte imobiliare.

E nevoie de reguli stricte pentru zonele istorice, care trebuie păstrate și puse în valoare. E inacceptabil ca în zona Cetății Alba Carolina să răsară proiecte imobiliare rezidențiale, la fel cum e inacceptabil ca în zone cu case, cu regim de înălțime scăzut, să aflăm că unii, întâmplător prieteni ai actualei administrații, dezvoltă pe verticală și construiesc blocuri.

Un nou PUG e absolut necesar și el trebuie să fie schița unui veritabil proiect de dezvoltare a orașului, validat de către cetățenii. Și, poate cel mai important, el trebuie să stabilească niște reguli de la care să nu existe excepții, indiferent cum se numește un anume investitor sau ce legături are acesta cu partidul ori cei care conduc administrația locală.

Gabriel Pleșa, candidatul USR-PLUS pentru Primăria Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

30 septembrie 2024 | Un an de la inaugurarea Alba Blaj Arena: Competiții voileibalistice internaționale de top, în primul an de funcționare

Bera Larisa

Publicat

în

30 septembrie 2024 | Un an de la inaugurarea Alba Blaj Arena: Competiții voileibalistice internaționale de top, în primul an de funcționare Astăzi, 30 septembrie 2024, se împlinește un an de la inaugurarea Sălii Polivalente Alba Blaj Arena. Pe parcursul acestui an, sala polivalentă a găzduit competiții voleibalistice internaționale de top și a fost casa […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea