COMUNICAT DE PRESĂ| Europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat Comisiei Europene valorificarea patrimoniului cultural religios din județul Alba
În perioada Sărbătorilor Pascale, europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație a Parlamentului European, a solicitat Comisiei Europene valorificarea patrimoniului cultural religios.
Acesta consideră că pentru valorificarea trecutului nostru și a identității comune și multiculturale este necesară folosirea instrumentelor europene existente pentru conservarea patrimoniului cultural.
Eurodeputatul de Alba a prezentat în numeroasele sale acțiuni de promovare ale județului la Bruxelles locurile frumoase și patrimoniul cultural excepțional existent în județul nostru.
De asemenea, în calitate de ministru al Afacerilor Europene, Victor Negrescu oferea liderilor și oficialilor europeni cadouri simbolice, specifice din județul Alba, promovând și în acest fel destinațiile noastre.
”În această perioadă de sărbătoare, am solicitat Comisiei Europene valorificarea patrimoniului cultural religios atât în programul european Bauhaus cât și în proiectele destinate sprijinirii patrimoniului cultural.
O identitate puternică europeană se bazează pe o valorificare consistentă a trecutului nostru și identității noastre comune și multiculturale. Județul Alba are un patrimoniu multicultural excepțional la nivel european și trebuie să îl protejăm și să îl valorificăm folosind inclusiv fonduri europene.
Profit de ocazie pentru a transmite tuturor credincioșilor Sărbători Pascale pline de speranță și lumină”, a comunicat europarlamentarul Victor Negrescu.
Astfel, dacă executivul european va da curs solicitărilor eurodeputatului Victor Negrescu, numeroase clădiri de patrimoniu cultural din județul Alba vor deveni eligibile pentru noi fonduri europene.
De asemenea, cu ajutorul banilor europeni vor putea fi puse în valoare operele de artă bisericească, cartea religioasă veche și obiectele de cult, iar turismul ecumenic poate fi dezvoltat.
Patrimoniul cultural religios este foarte bine reprezentat la nivelul județului Alba, în principal prin biserici, mănăstiri și schituri, frecventate de pelerinii din întreaga țară.
În total, avem peste 30 de mănăstiri, o parte dintre ele cunoscute la nivel național, precum: „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” – localitatea Râmeț, „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” – localitatea Dumbrava, „Sfântul Nectarie” – comuna Ponor, „Buna Vestire” – sat Hăpria, Mănăstirea Afteia – „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – comuna Săliștea, Mănăstirea „Negraia-Pătrângeni” – Zlatna sau Schitul „Sfântul Lazăr” – municipiul Alba Iulia. De asemenea, un valoros edificiu baroc, apreciat la nivel național, este Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj.
Nu în ultimul rând, Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia este cel mai valoros monument de arhitectură romanică și gotică din Transilvania, locașul de cult deținând două recorduri: cea mai veche și cea mai lungă catedrală din România.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Comunicat de presă | Fără PSD, nici Schengen, nici America fără viză. Europarlamentarul Negrescu, punct pe I în social democrație și contextul european
Comunicat de presă | Fără PSD, nici Schengen, nici America fără viză. Europarlamentarul Negrescu, punct pe I în social democrație și contextul european România a înregistrat în ultima perioadă mai multe succese în zona de politică externă și europeană. „Multe dintre aceste realizări se datorează Partidului Social Democrat. O spun cu toată tăria: social-democrații au […]