Ziarul Unirea

COMUNICAT DE PRESĂ| Europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat Comisiei Europene valorificarea patrimoniului cultural religios din județul Alba

În perioada Sărbătorilor Pascale, europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație a Parlamentului European, a solicitat Comisiei Europene valorificarea patrimoniului cultural religios. 

Acesta consideră că pentru valorificarea trecutului nostru și a identității comune și multiculturale este necesară folosirea instrumentelor europene existente pentru conservarea patrimoniului cultural.

ELIT

Eurodeputatul de Alba a prezentat în numeroasele sale acțiuni de promovare ale județului la Bruxelles locurile frumoase și patrimoniul cultural excepțional existent în județul nostru.

De asemenea, în calitate de ministru al Afacerilor Europene, Victor Negrescu oferea liderilor și oficialilor europeni cadouri simbolice, specifice din județul Alba, promovând și în acest fel destinațiile noastre.

”În această perioadă de sărbătoare, am solicitat Comisiei Europene valorificarea patrimoniului cultural religios atât în programul european Bauhaus cât și în proiectele destinate sprijinirii patrimoniului cultural.

O identitate puternică europeană se bazează pe o valorificare consistentă a trecutului nostru și identității noastre comune și multiculturale. Județul Alba are un patrimoniu multicultural excepțional la nivel european și trebuie să îl protejăm și să îl valorificăm folosind inclusiv fonduri europene.

Profit de ocazie pentru a transmite tuturor credincioșilor Sărbători Pascale pline de speranță și lumină”, a comunicat europarlamentarul Victor Negrescu.

Astfel, dacă executivul european va da curs solicitărilor eurodeputatului Victor Negrescu, numeroase clădiri de patrimoniu cultural din județul Alba vor deveni eligibile pentru noi fonduri europene.

De asemenea, cu ajutorul banilor europeni vor putea fi puse în valoare operele de artă bisericească, cartea religioasă veche și obiectele de cult, iar turismul ecumenic poate fi dezvoltat.

Patrimoniul cultural religios este foarte bine reprezentat la nivelul județului Alba, în principal prin biserici, mănăstiri și schituri, frecventate de pelerinii din întreaga țară.

În total, avem peste 30 de mănăstiri, o parte dintre ele cunoscute la nivel național, precum: „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” – localitatea Râmeț, „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” – localitatea Dumbrava, „Sfântul Nectarie” – comuna Ponor, „Buna Vestire” – sat Hăpria, Mănăstirea Afteia – „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – comuna Săliștea, Mănăstirea „Negraia-Pătrângeni” – Zlatna sau Schitul „Sfântul Lazăr” – municipiul Alba Iulia. De asemenea, un valoros edificiu baroc, apreciat la nivel național, este Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj.

Nu în ultimul rând, Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia este cel mai valoros monument de arhitectură romanică și gotică din Transilvania, locașul de cult deținând două recorduri: cea mai veche și cea mai lungă catedrală din România.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| PSD Alba: Solicităm scăderea prețului la gunoiul menajer în toate localitățile din județul Alba

Consilierii județeni ai PSD solicită scăderea prețului la gunoiul menajer în toate localitățile din județul Alba, odată cu redeschiderea depozitului… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro