Rămâi conectat

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat Comisiei Europene valorificarea patrimoniului cultural religios din județul Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În perioada Sărbătorilor Pascale, europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație a Parlamentului European, a solicitat Comisiei Europene valorificarea patrimoniului cultural religios. 

Acesta consideră că pentru valorificarea trecutului nostru și a identității comune și multiculturale este necesară folosirea instrumentelor europene existente pentru conservarea patrimoniului cultural.

Eurodeputatul de Alba a prezentat în numeroasele sale acțiuni de promovare ale județului la Bruxelles locurile frumoase și patrimoniul cultural excepțional existent în județul nostru.

De asemenea, în calitate de ministru al Afacerilor Europene, Victor Negrescu oferea liderilor și oficialilor europeni cadouri simbolice, specifice din județul Alba, promovând și în acest fel destinațiile noastre.

”În această perioadă de sărbătoare, am solicitat Comisiei Europene valorificarea patrimoniului cultural religios atât în programul european Bauhaus cât și în proiectele destinate sprijinirii patrimoniului cultural.

O identitate puternică europeană se bazează pe o valorificare consistentă a trecutului nostru și identității noastre comune și multiculturale. Județul Alba are un patrimoniu multicultural excepțional la nivel european și trebuie să îl protejăm și să îl valorificăm folosind inclusiv fonduri europene.

Profit de ocazie pentru a transmite tuturor credincioșilor Sărbători Pascale pline de speranță și lumină”, a comunicat europarlamentarul Victor Negrescu.

Astfel, dacă executivul european va da curs solicitărilor eurodeputatului Victor Negrescu, numeroase clădiri de patrimoniu cultural din județul Alba vor deveni eligibile pentru noi fonduri europene.

De asemenea, cu ajutorul banilor europeni vor putea fi puse în valoare operele de artă bisericească, cartea religioasă veche și obiectele de cult, iar turismul ecumenic poate fi dezvoltat.

Patrimoniul cultural religios este foarte bine reprezentat la nivelul județului Alba, în principal prin biserici, mănăstiri și schituri, frecventate de pelerinii din întreaga țară.

În total, avem peste 30 de mănăstiri, o parte dintre ele cunoscute la nivel național, precum: „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” – localitatea Râmeț, „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” – localitatea Dumbrava, „Sfântul Nectarie” – comuna Ponor, „Buna Vestire” – sat Hăpria, Mănăstirea Afteia – „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – comuna Săliștea, Mănăstirea „Negraia-Pătrângeni” – Zlatna sau Schitul „Sfântul Lazăr” – municipiul Alba Iulia. De asemenea, un valoros edificiu baroc, apreciat la nivel național, este Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj.

Nu în ultimul rând, Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia este cel mai valoros monument de arhitectură romanică și gotică din Transilvania, locașul de cult deținând două recorduri: cea mai veche și cea mai lungă catedrală din România.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR Corneliu Dan Olar, candidatul partidului AUR pentru președinția Consiliului Județean Alba, a plecat marți, 23 aprilie, prin inima Țării Moților dorind să poarte dialog cu moții și să împărtășească viziunea sa pentru un viitor mai bun. Încă din zorii zilei, Olar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea