Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Comunicat de presă: Deșeurile de masă lemnoasă și de lemn pot fi și trebuie reciclate

Andreea Ștefan

Publicat

în

Știm cu toții că lemnul este o resursă naturală regenerabilă, dar nu și că acesta poate fi reciclat. Orice deșeu de lemn (de la paleți la obiecte de mobilă) și de masă lemnoasă (rumeguș sau coji) poate fi însă prelucrat și transformat în plăci noi de lemn.

Reciclarea și valorificarea multiplă a deșeurilor lemnoase în producție reprezintă o practică des întâlnită la nivel european, existând țări în care ponderea lemnului reciclat în produsul final este de 100%, în timp ce, în altele, autoritățile spijină financiar producătorii implicați în procesarea deșeurilor lemnoase.

Deșeurile lemnoase sunt utilizate de cele mai multe ori ca sursă pentru fabricarea panourilor pe bază de lemn, fiind demonstrat faptul că produsele realizate din materiale reciclate au aceleași caracteristici cu cele realizate din materiale noi. Astfel se reduce substanțial consumul de lemn rotund.

Un exemplu în acest sens este dat de  Kronospan, lider la nivel internațional în domeniul producției de plăci din lemn. Anul trecut, compania a utilizat în procesul  de producție 2.5 milioane tone de lemn reciclat, ceea ce echivalează cu 5 milioane de copaci salvați. Practic, la fiecare tonă de lemn reciclat sunt salvați 2 copaci.

Utilizarea deșeurilor de lemn prezintă și avantajul ecologizării comunităților prin eliminarea resturilor de lemn, în timp ce prelucrarea deșeurilor de masă lemnoasă este esențială pentru sănătatea și regenerarea pădurilor. Este vorba astfel de un proces din care câștigă deopotrivă comunitatea și mediul.

Tocmai datorită acestor beneficii complexe, compania și-a propus să investească în maximizarea prelucrării de deșeuri de lemn și de masă lemnoasă în procesul de producție, printr-o investiție de cca. 8 milioane euro într-o instalație de procesare și prelucrare deșeuri lemnoase cu o capacitate de aprox. 750 tone/zi, investiție pentru care își propune obținerea certificării FSC pentru materialul reciclat.

Lipsa unei infrastructuri ample de colectare și reciclare a deșeurilor de lemn și de masă lemnoasă la nivel național, precum și nivelul scăzut de conștientizare a populației în ceea ce privește colectarea responsabilă, afectează potențialul de dezvoltare al procesului de reciclare a lemnului la nivelul întregii industrii. Este recomandabilă, de aceea, o implicare activă, la nivelul întregii țări, a tuturor actorilor interesați – companii private din industrie, autorități și comunitățile locale – pentru dezvoltarea și implementarea unei strategii de colectare și reciclare a deșeurilor de lemn și de masă lemnoasă.

Biroul de presă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

11 mai 1968: A început construcția primului autoturism românesc, Dacia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pe data de 11 mai 1968, în urmă cu 53 de ani, a început construcția primului model Dacia 1100. Câteva luni mai târziu, pe 20 august 1968, prima mașină Dacia 1100 a ieșit pe poarta Uzinei de la Colibași. Uzina a fost construită incepand cu 1966 într-un timp record de un şi jumătate şi avea […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

CODUL BUNELOR MANIERE. SALUTUL – primul semn al politeţii. Cine trebuie să salute primul: femeia, bărbatul, şeful sau vârstnicul? Reguli de bază

Ziarul Unirea

Publicat

în

CODUL BUNELOR MANIERE. SALUTUL – primul semn al politeţii. Cine trebuie să salute primul: femeia, bărbatul, şeful sau vârstnicul? Reguli de bază Fiecare om care trăieşte într-o societate trebuie să cunoască câteva reguli de bune maniere. Salutul este esenţial în stabilirea unor relaţii cu cei din jur. Oamenii nu trebuie priviţi în funcţie de clasa […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Ziua Regalității. 10 mai, zi cu triplă semnificație istorică: Sosirea lui Carol, Independenţa şi Regatul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ziua Regalității. 10 mai, zi cu triplă semnificație istorică: Sosirea lui Carol, Independenţa şi Regatul În această zi sunt marcate trei momente istorice:  la 10 mai, în 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământul ca domnitor, în 1877  Carol proclama Independenţa României, după secole de stăpânire otomană, şi în 1881, domnitorul Carol I era încoronat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea