Comunicat de presă| Daniel Breaz, senator PSD: Democrația înseamnă găsirea celei mai bune căi de urmat prin dezbatere
Daniel Breaz, senator PSD: Democrația înseamnă găsirea celei mai bune căi de urmat prin dezbatere
Mă uit la campania electorală cu ochiul avizat al celui care, de-a lungul întregii sale cariere politice, a considerat că abilitatea de a îl asculta pe celălalt este un indicator al parcursului democratic al unei țări. După aproape 30 de ani de la căderea zgomotoasă a regimului comunist, societatea românească se scufundă într-o situație în care dialogul dispare, lăsând loc interesului politic jucat doar la masa inițiaților. Când o societate este acaparată de sfidare și bătaie de joc la cotele cele mai înalte, cetățenii ei sunt automat conduși către un drum al dezbinării, către o destinație la care odată ajunși, o să vedeți, nu există învingători, există doar învinși.
România a devenit, în ultima perioadă, scena unei lupte menite să fractureze societatea în atât de multe bucăți astfel încât nimeni să nu mai poată vedea imaginea de ansamblu. Mai mult decât atât, se dorește generarea impresiei că imaginea generală nu contează pentru democrație, că unele subiecte nu merită discutate, că unii oameni nu sunt demni de a fi incluși pe lista scurtă a celor care, nu-i așa, știu mai bine decât poporul ce e mai bine pentru el. În acest context, nu este vorba doar de sfidarea unui candidat care a reușit să obțină peste 2 milioane de voturi în primul tur al alegerilor, ci de anularea opțiunii unui număr impresionant de cetățeni români care au săvârșit „delictul” de a avea o altă părere decât a celui care vremelnic conduce această țară. Încercați să vă imaginați acest număr dincolo de valoarea sa matematică, încercați să vedeți dimensiunea sfidării prin ochii acelor oameni, tineri, bătrâni, cu greutăți, cu speranțe, cu credința că ei și familiile lor au moștenit o țară și nu un câmp de bătălie politică.
Actualul președinte, domnul Klaus Iohannis, nici acum nu înțelege rolul și locul unei astfel de demnități publice, nu a reușit nici acum, la încheierea mandatului său, să vadă imaginea de ansamblu a unei țări pentru care dialogul este condiția de bază a dezvoltării. Democrația înseamnă, la nivelul cel mai profund, capacitatea de a-l înțelege pe cel care are o opinie contrară, mai ales pentru că este de datoria ta să îl reprezinți și pe acela. Nu vorbesc aici despre respectul pe care îl datorezi unui candidat al unei formațiuni politice care a modernizat România postrevoluționară, nu vorbesc nici măcar despre cât de bun a fost pentru actualul președinte protocolul cu domnul Adrian Năstase sau întovărășirea de conjunctură cu domnul Mircea Geoană. Vorbesc doar despre capacitatea de a înțelege că nu poți conduce o țără ignorând peste 2 milioane de cetățeni. Cum ar arăta în sens invers o astfel de sfidare la adresa statului român, domnule președinte Iohannis?
Pentru mine, lucrurile sunt clare și tocmai această tăcere-complice a actualului președinte întregește imaginea de ansamblu. Românii călătoresc în continuare pe bază de vize în Statele Unite ale Americii, Schengen este un subiect controversat dar România este în continuare în afara acestui spațiu, în timp ce națiunea română este atrasă în subiecte-capcană, care să acopere valul de incompetență cu care se identifică mandatul actualului președinte.
Sunt absolut convins că duminică, românii se vor întoarce la ceea ce contează mai mult pentru ei și anume la un climat politic capabil să genereze dezbatere și dezvoltare. În cele din urmă, votul de duminică, 24 noiembrie, este despre libertate, despre libertatea de gândire, ca o piatră de temelie a democrației pentru care tinerii au murit la Timișoara. Eu îmi doresc să o păstram ca dovadă vie a faptului că am înțeles sacrificiul suprem pe care l-au făcut toți cei care au luptat pentru ca noi, astăzi, să putem vota liber, în funcție de propriile valori și de propria viziune asupra viitorului pe care dorim să îl construim pentru noi.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]