Comunicat de presă| Călin Matieș: În Senatul României voi munci pentru creșterea satului românesc prin folosirea Schemelor de Calitate! (P)
România este a șasea țară din Uniunea Europeană ca mărime și suprafață agricolă. Este momentul ca țara noastră să devină o adevărată putere agricolă din punct de vedere al eficienței utilizării resurselor naturale. Potențialul nostru agricol este extraordinar și, dacă finanțăm corespunzător acest sector, nu vom mai depinde de importurile produselor pe care le cultivăm.
Asigurarea apei pentru agricultură, susținerea fermierilor români, dezvoltarea capacităților de procesare, retehnologizarea agriculturii și promovarea produselor agro-alimentare românești sunt măsuri de bază din programul PSD.
Contradicția agriculturii românești constă în faptul că avem un potențial extrem de mare, ocupăm locurile fruntașe în UE la producția de floarea soarelui, la producția de porumb și grâu, iar în ultimii 5 ani am devenit campionii U.E. la exportul de cereale. Cu toate aceste rezultate remarcabile la prima vedere, România importă peste jumătate din necesarul de alimente. Numeroase țări din Uniunea Europeană au observat importanța pe care o are certificarea produselor atât pentru consumatori, cât și pentru producători. Bazele de date europene DOOR și eAambrosia indică faptul că certificările de tip IGP dețin o pondere de 51,78% din total, urmat de cele DOP cu 43,97%, precum și STG cu 4,25%.
Cele mai multe certificări de produse sunt regăsite în Italia 20,48%, Franța 17,12% și Spania 13%. Principalele produse obținute în sisteme de certificare sunt fructe și legume, cu un procent de 26,78%, urmate de brânzeturi, cu un procent de 16,85% și produse din carne cu 13,49%. De asemenea în cazul produselor vinicole Italia și Franța au înregistrate cele mai multe produse DOP și IGP.
Valoarea de vânzare a produselor certificate a fost, în medie, de două ori mai mare decât valoarea de vânzare a unor produse similare fără niciun fel de certificare. În prezent, în Romania comerțul de produse alimentare este concentrat în 7 mari lanțuri de retail, politicile comerciale ale acestora fiind făcute la nivel central, iar producătorii de produse românești nu pot de cele mai multe ori să ajungă pe rafturile acestora. Această situație are drept consecință excluderea micului fermier de pe piața agroalimentară din România și evident fără nici o șansă de a penetra piețele externe.
Trebuie să avem standarde calitative corecte şi atunci vom putea să luptăm cu produsele de afară, la prețuri corecte. Schemele de certificare a exploatațiilor pentru produsele agricole și alimentare oferă, în același timp, asigurări consumatorilor în ceea ce privește calitatea și caracteristicile produselor sau procesului de producție, conferind valoare adăugată produselor în cauză și sporesc oportunitățile pe piață.
Prin implementarea Programului pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare, se vor atinge următoarele obiective:
-poziționarea calității produselor agroalimentare românești în contextul european, în concordanță cu politicile europene privitoare la calitatea produselor agroalimentare;
-stabilirea cadrului conceptual și procedural în vederea introducerii noțiunii de calitate certificată și “produse de calitate” în abordarea suportului financiar oferit produselor agroalimentare pentru programele de informare a consumatorilor și de promovare a produselor;
-elaborarea cadrului conceptual și procedural pentru certificarea produselor agroalimentare prin crearea unor scheme de calitate naționale și generarea instrumentelor specifice de promovare către producători și procesatori;
-crearea unor instrumente de promovare și informare a consumatorilor cu privire la avantajele consumului de produse agroalimentare certificate în conformitate cu schemele de calitate instituite la nivel național și european;
-crearea și implementarea unei politici privind calitatea produselor agroalimentare, prin promovarea a unor obiective strategice naționale care să ducă la schimbarea statutului României din exportator de „subvenție europeană” în vânzător important pe piața mondială a produselor cu valoare adăugată, ca strategie viitoare de creștere economică.
Din 6 Decembrie putem face mai mult împreună! Votați Călin Matieș pentru Senatul României! Votați PSD la alegerile parlamentare!
-Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizația Județeană Alba
-Executat de UNIREA PRES SRL portal online https://ziarulunirea.ro/
-CUI mandatar financiar județean 11200020
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Două blocuri ANL vor fi construite în Alba Iulia. Unde vor fi amplasate și câte apartamente noi vor putea fi închiriate
Două blocuri ANL vor fi construite în Alba Iulia. Unde vor fi amplasate și câte apartamente noi vor putea fi închiriate Agenția Națională pentru Locuințe a lansat recent, pe SEAP, o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor la obiectivul „Locuințe pentru tineri, destinate închirierii, jud. Alba, municiupiul Alba Iulia, strada Lalelelor nr. 97A, etapa 2”. […]