Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: Bugetarii de lux, dezmăț pe banii noștri: APA CTTA, firma de casă a PNL, CREȘTE tarifele la apă și canalizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: Bugetarii de lux, dezmăț pe banii noștri: APA CTTA, firma de casă a PNL, CREȘTE tarifele la apă și canalizare

APA CTTA, firma de casă a PNL, CREȘTE tarifele la apă și canalizare. Pentru a păstra privilegiile și salariile de lux ale sinecuriștilor politici ascunși în această companie, APA CTTA bagă adânc mâna în buzunarele cetățenilor. După ce, în luna februarie, liberalii au urlat în media locală că NU VOR CREȘTE tarifele la apă și canalizare, iată că dezmățul pe banii noștri și salariile de lux sunt mai puternice decât promisiunea făcută în fața locuitorilor județului Alba.

Cu siguranță, și de această data, vinovați vor fi tot cei din USR sau poate chiar extratereștrii pentru această bătaie de joc la adresa cetățeanului simplu. Acesta va plăti, de la 1 septembrie, 6,95 lei pentru metrul cub de apă potabilă și 7,49 de lei/mc pentru canalizare, adică o creștere cu 1,85 și respectiv 2,35 lei. După aceste scumpiri, fiecare familie din județul Alba va scoate din buzunar în medie între 50 și 70 de lei pentru factura la apă și canalizare. Este, practice, tributul plătit pentru a susține salariile de lux ale bugetofagilor din firma de partid a PNL.

Dacă comparăm creșterile propuse inițial, care au fost criticate intens de PNL Alba, observăm că acelea presupuneau o creștere mai mică.

La acea dată, Partidul Național Liberal, prin vocea vicepreședintelui Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, anunța că „tarifele la apă și canal NU vor crește”. De fapt, era o amânare a scumpirilor, astfel încât să poată face acest lucru într-un moment când opinia publică nu este atentă, adică pe principiul „noaptea ca hoții”. Iată ce spunea la acea dată domnul Hațegan: „PNL este singurul partid din Alba care a acționat concret pentru ca tarifele la apă și canalizare să nu crească, conform ordinului ANRSC. Spuneam și în urmă cu câteva săptămâni că este inadmisibil ca o instituție precum ANRSC să condiționeze aceste tarife, peste deciziile și situațiile cu care se confruntă fiecare operator în parte, cu încălcarea principiului autonomiei locale”. Suntem foarte curioși să vedem dacă domnul președinte al PNL Alba Iulia va fi consecvent în declarații și de data aceasta și va critica creșterea tarifelor la apă și canal.

Lăsând la o parte ipocrizia liberalilor locali, nu putem să nu constatăm faptul că APA CTTA face profituri enorme pe spinarea locuitorilor din județul Alba, care plătesc printre cele mai mari tarife din România.

Astfel, tarifele sunt crescute cu nesimțire în condițiile în care în anul 2022, cu tarifele vechi, compania a înregistrat un profit de 13.376.443 de lei. Apoi, în anul 2023, s-a dat startul la creșteri de salarii, creșterea indemnizațiilor membrilor CA, repartizarea din profit către angajații companiei a frumoasei sume de 1.431.500 RON si creșterea numărului de angajați prin deschiderea de noi „puncte de lucru”. În acest timp, investițiile sunt și nu prea sunt. Cu canalizări precum cele de la Ciumbrud, care după 2 ani de la realizare nu mai sunt funcționale sau cele de la Mirăslău care funcționează deficitar, iar cetățenii stau și privesc cum investițiile sunt de fapt ,,bani îngropați”.

Ca să vă faceți o idee despre ce înseamnă dezmățul pe bani publici, vă spunem că venitul net al directorului general al APA CTTA Alba, Ștefan Bardan, (fost deputat PDL, fost prefect și membru PNL) este de aproape 3700 de euro lunar (aproximativ 18.000 de lei net). Restul directorilor, printre care și soția domnului Ion Dumitrel sau fostul primar al municipiului Alba Iulia, Paul Voicu, nu au pe site-ul instituției declarațiile de avere. Președintele Consiliului de Administrație, Marian Aitai, director în Consiliul Județean Alba, încasează și el aproape 6.000 de lei pentru aproximativ o ședință lunar.

Cel mai grav lucru este însă faptul că această mărire a tarifelor la apă și canalizare, servicii indispensabile pentru cetățeni, se face fără o transparență reală și cu o consultare de formă a administrațiilor locale. În februarie, liberalii spuneau că autonomia locală este încălcată deoarece administrațiile locale din județ se opuneau acestor creșteri. Credeți că acum primarii sunt de acord cu creșterea tarifelor? Cu siguranță niciun om normal nu ar acționa împotriva intereselor cetățenilor care l-au votat. Celor mai mulți dintre primari, membri ai PNL, li s-a băgat pe gât această decizie, în ședința de partid.

E timpul ca PNL Alba să explice de ce și-a schimbat radical poziția din primăvară până acum și de ce acceptă creșterea tarifelor la apă și canal. De asemenea, PNL Alba trebuie să permită transparentizarea activității societății APA CTTA pe care a transformat-o într-o „feudă” de partid.

Beniamin Todosiu
Deputat USR de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Echipamente digitale pentru școala gimnazială „Simion Lazăr” din Lunca Mureșului: Investiție de peste 90.000 de lei 

Bera Larisa

Publicat

în

Echipamente digitale pentru școala gimnazială „Simion Lazăr” din Lunca Mureșului: Investiție de peste 90.000 de lei Administrația comunei Lunca Mureșului, a scos licitația, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede modernizarea infrastructurii digitale a școlii gimnaziale „Simion Lazăr”.  Citește și: Modernizarea și reabilitarea energetică a dispensarului uman din comuna Șpring, printr-o finanțare PNRR. Licitația […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea