Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Politică Administrație

Comuna Jidvei – sufocată de datoriile fostului primar Ioan Horhat

Redactia Ziarului Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

    Fostul primar Ioan Horhat (foto) a fost dat în judecată de Consiliul Local al comunei Jidvei, pentru restituirea sumei de 162.966 lei (1.629.660.000 lei vechi). Această valoare este compusă din 125.514 lei, reprezentând valoarea finanţată conform contractului PHARE pentru proiectul „O VIAŢĂ MAI BUNĂ PENTRU ROMI”, la care se adaugă 37.452 lei, reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere. Banii au fost deja plătiţi de Consiliul Local Jidvei, în urma executării silite, din bugetul local, fiind bani colectaţi din taxele şi impozite achitate de cetăţenii comunei Jidvei.
Contractul PHARE RO 2002/000-586.01.02.0227 – „O VIAŢĂ MAI BUNĂ PENTRU ROMI”, a fost încheiat în 30 noiembrie 2004 între vechiul consiliu local al comunei Jidvei, reprezentată la acea dată de Ioan Horhat, în calitate de primar şi Oficiul de Plăţi şi Oficiul de Plăţi şi Contracte PHARE, în parteneriat cu Fundaţia PAEM Alba. Costul total eligibil al proiectului a fost de 42.510 euro, din care 5% urma să reprezinte contribuţia administraţiei publice locale, iar obiectul general al proiectului urmărea stimularea dezvoltării meşteşugurilor tradiţionale ale populaţiei de etnie romă din localitatea Jidvei, protejarea şi relansarea producţiei de obiecte cu specific local, precum şi promovarea acestor produse pe pieţele naţionale şi internaţionale.
Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 10 luni, între luna decembrie a anului 2004 şi luna septembrie a anului 2005. Numai că, la finalul acestuia, s-a constatat că au fost efectuate mai multe plăţi în dezacord cu liniile bugetare aprobate în proiect. Cea mai bizară astfel de plată a fost remunerarea ca salariat în cadrul proiectului a lui Horhat Ioan care, ca reprezentant al autorităţii locale implicate în proiect şi ca ocupant al unei funcţii de demnitate publică, nu putea desfăşura şi alte activităţi, cu atât mai puţin cele pentru care era în stare de incompatibilitate.
Prin urmare, conform rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba din 21 septembrie 2007, Ioan Horhat a fost trimis în judecată pentru schimbarea, fără respectarea dispoziţiilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute de la bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor. După 2 ani, la 27 octombrie 2009, Judecătoria Blaj l-a achitat pe Ioan Horhat, lăsând însă nesoluţionată latura civilă. Împotriva acestei sentinţe, DNA a declarat apel, care a fost admis de Tribunalul Alba. În urma hotărârii pronunţate de această instanţă la 18 ianuarie 2010, Ioan Horhat a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare şi l-a obligat la plata sumei de 467,85 euro către Oficiul de Plăţi şi Contracte PHARE.
Recursul declarat de Ioan Horhat a fost respins la Curtea de Apel Alba Iulia, astfel încât acesta a rămas cu condamnarea la 6 luni de închisoare cu suspendare, ceea ce a atras emiterea unei hotărâri de consiliu local (numărul 68 din 29 octombrie 2010) prin care s-a luat act de încetarea de drept a calităţii de consilier local. Nemulţumit de atitudinea foştilor colegi, Ioan Horhat a atacat hotărârea de Consiliu Local în instanţă, însă, la Curtea de Apel Alba Iulia, judecătorii au decis că fostul primar, după ce a jonglat cu liniile bugetare şi a fost condamnat pentru aceasta, nu mai are ce căuta – cel puţin o perioadă – în rândul aleşilor.
Efectele acţiunilor lui Ioan Horhat asupra bugetului local s-au produs însă abia mai târziu. Astfel, după finalizarea finanţării în cadrul proiectului derulat, orice activitate a fost stopată, având în vedere că, datorită nerespectării destinaţiei fondurilor, a început cercetarea penală a lui Ioan Horhat, iar acesta a fost găsit vinovat. După finalizarea procesului penal, Oficiul de Plăţi şi contracte PHARE din cadrul Ministerului de Finanţe a efectuat un control privind implementarea proiectului de la Jidvei, finalizat cu un proces-verbal de constatare deosebit de drastic. Concluziile acestuia au fost că faţă de nerespectarea liniilor bugetare şi lipsa finalităţii prognozate, sumele primite de autorităţile publice din Jidvei trebuie restituite.
Comuna Jidvei a trecut printr-o procedură de executare silită, pentru suma de 125.514 lei, la care au fost calculate dobânzi şi penalităţi de 37.452 lei, întregul debit fiind achitat. Aşa se face că în prezent Consiliul Local s-a văzut nevoit să îl acţioneze pe Ioan Horhat – din cauza căruia apreciază că a fost executat silit – la plata sumelor imputate.
Primul termen al dosarului în care se solicită cei 162.966 lei a avut loc la Judecătoria Blaj ieri, 26 martie 2012. (P.J.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024


Advertisement

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Replică PSD Alba: În loc să muncească pentru pensionari, conducerea PNL a Casei de Pensii se laudă și minte în presă. DEMISIA!

Ziarul Unirea

Published

on

Replică PSD Alba: În loc să muncească pentru pensionari, conducerea PNL a Casei de Pensii se laudă și minte în presă. DEMISIA! Casa de Pensii Alba, condusă de PNL, ÎȘI BATE JOC DE PENSIONARI ȘI MINTE CU NERUȘINARE! În loc să muncească serios pentru a corecta numeroasele erori apărute în recalcularea pensiilor din județul Alba, […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea