Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Politică Administrație

Complexul muzeal „Casa memorială a lui Avram Iancu” va fi inaugurat în 1 septembrie 2013

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Duminică, 1 septembrie, moţii îşi cinstesc eroul
Duminică, 1 septembrie, administraţia publică locală a comunei Avram Iancu organizează un eveniment “de suflet” pentru toţi moţii din Munţii Apuseni, respectiv inaugurarea Complexului muzeal care adăposteşte Casa memorială Avram Iancu. Lucrările derulate în cadrul proiectului “Reabilitarea muzeului memorial Avram Iancu (consolidare, restaurare, punere în valoare)” au debutat în 2010 şi au fost finalizate în acest an, cu un buget de 4,8 milioane de lei.
Complexul  cuprinde Casa memorială “Avram Iancu”, muzeul, şcoala şi biserica din localitate. Toate obiectivele istorice vor fi deschise oficial vizitatorilor din momentul inaugurării. Proiectul de reabilitare a muzeului din satul Inceşti, comuna Avram Iancu a cuprins lucrări de arhitectură, reabilitarea instalaţiilor electrice interioare şi exterioare, consolidarea fundaţiilor şi a gardului. Bustul eroului naţional Avram Iancu a fost amplasat în faţa casei memoriale.
Proiectul – o iniţiativă a Primăriei Avram Iancu şi Consiliului Judeţean Alba – urmăreşte  dezvoltarea turismului în zonă prin valorificarea patrimoniului existent.
Duminică, începând cu ora 10.00, în comuna Avram Iancu va fi dezvelit bustul marelui erou naţional, fiul Munţilor Apuseni – Avram Iancu.
Manifestările continuă de la ora 11.00 cu slujbă de Te Deum, cuvântul oficialităţilor, depunerea de coroane şi un moment evocator: “Avram Iancu şi cauza naţională: devotament şi acţiune”. În program mai sunt incluse un spectacol de muzică patriotică, vizitarea casei memoriale şi a Muze­ului Memorial “Avram Iancu”.
Casa Iancului a fost  construită în jurul anului 1800 de către părinţii lui Avram Iancu, Alexandru şi Maria. Este o casă tipic moţească, din 1801, cu acoperiş ţuguiat şi terminat cu patru arcade semicirculare. Anexele au fost construite în anul 1924 de către Asociaţia ASTRA din Sibiu. Până în 1972 anexele casei au servit ca săli de clasă pentru şcoala primară din satul Inceşti. În 1972, la centenarul morţii lui Avram Iancu, muzeul s-a reorganizat, realizându-se într-o anexă expoziţii de istorie şi etnografie. Sunt expuse fotografii, documente de familie, obiecte personale, tunul, săbiile şi fluierul lui Iancu, arme, drapele. Aici sunt păstrate şi certificatele sale şcolare de la Gimnaziul crăiesc din Zlatna, protocolul crăiesc în care se află înregistrat Avram Iancu, testamentul lui, documente referitoare la pregătirea şi desfăşurarea Revoluţiei de la 1848 – 1849 din Transilvania. Expoziţia etnografică cuprinde port moţesc, vase specifice zonei, unelte cu care se confecţionau ciubere, tulnice, căruţe. „Ne dorim să avem o adevărată sărbătoare de 1 septembrie pentru comunitatea locală dar şi pentru localităţile învecinate, cu invitaţi de seamă, cu momente frumoase dedicate Crăişorului Munţilor Apuseni. Pentru comuna Avram Iancu, acest complex muzeal constituie un important obiectiv turistic ce atrage vizitatorii datorită importanţei sale istorice şi culturale. Începând cu 1 septembrie aceştia sunt aşteptaţi în număr şi mai mare la Casa Iancului, unde pot admira diverse obiecte tradiţionale, de artizanat, specifice locurilor unde a copilărit Craiul Munţilor Apuseni, precum şi documente ce atestă impactul acestei personalităţi asupra trecutului istoric al poporului român. Istoria poporului român este bogată în evenimente. ŢARA a fost brăzdată de-a lungul şi de-a latul său de puternice lupte pentru independenţă şi unitate naţională, pentru dreptate şi o viaţă mai bună. Aceste evenimente şi momente au dat naştere la EROI pe care istoria, neamul nostru românesc îi aşează la loc de frunte. Ce poate fi mai frumos, mai bine şi mai înţelept pentru un popor, decât să-şi cinstească şi să-şi comemoreze eroii. Îi invit  pe toţi cei care iubesc istoria, în localitatea Avram Iancu şi Ţara Moţilor să participe în ziua de 1 septembrie 2013, începând cu ora 11.00, la inaugurarea acestui edificiu de cultură. Vă aşteptăm cu drag pentru a fi prezenţi la manifestarea noastră”,  adresează o invitaţie primarul comunei Avram Iancu, Sandu Heler.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea