Rămâi conectat
MA-RA-MU

Politică Administrație

Competiție în USL Alba pentru alegerile parlamentare – vezi ce candidați au șanse să fie desemnați

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

USL Alba a amânat pentru prima jumătate a lunii octombrie desemnarea candidaților la algerile parlamentare. Potrivit unor surse din interiorul uniunii până în acest moment colegiile au fost împărțite numai numeric – 4 pentru PNL și 3 pentru PSD-UNPR, iar în următoarea perioadă se desfășoară negocieri între partide și sondaje interne pentru a fi desemnați candidații cu cele mai mari șanse la un fotoliu de deputat sau senator.

Alegerea este destul de dificilă, mai ales pentru liberali unde, pe unele colegii există câte 5 candidaturi, în timp ce din PSD-UNPR Alba doar 5 politicieni și-au exprimat dorința de a candida iar concurența ajunge la cel mult doi pe un loc.

Astfel din PNL Alba s-au înscris pe liste: Teodor Atanasiu (pentru Colegiul senatorial nr.1); Călin Potor – deputat în funcţie, Gabriel Pleşa, Nicolae Popa, Elena Ignat şi Simone Albani (pentru Colegiul de deputați Alba Iulia); Mihai Nicuşor, Emil Muntean, Cornel Berindei, Florin Roman şi Dan Coriolan Simedru (pentru Colegiul de deputați Cugir Zlatna).

De remarcat prezența pe listă a prefectului de Alba, Dan Coriolan Simedru, care în acest moment este apolitic (a demisionat din PNL la numirea în funcţia de prefect), dar și concurența pe care o are deputatul Călin Potor care, potrivit protocolului ar fi cel mai îndreptățit să candideze.

În colegiul Sebeş-Blaj, care, potrivit liberalilor, le-ar reveni după ce au făcut „schimb” cu PSD, nu s-a înregistrat nicio candidatură.

Din PSD-UNPR Alba și-au anunțat candidaturile Ovidiu Jidveian (Colegiul de deputați Sebeș-Blaj), Ioan Dîrzu (Colegiul de deputați din Munții Apuseni), Radu Coclici (Colegiul senatorial nr.2 sau Colegiul de deputați Aiud – Ocna Mureș), Nicolae Dobra de la UNPR (Colegiul senatorial nr.2), și Virgil Narița (Colegiul de deputați din Munții Apuseni).

Potrivit surselor din interiorul uniunii alegerea nu este tocmai ușoară și în final ar putea fi ”sacrificați” cel puțin un liberal și un social-democrat care ar fi trebuit să aibă prioritate la candidatură, respectiv Călin Potor care ar fi surclasat de Simone Albani în preferințele conducerii PNL Alba și Radu Coclici care ar putea rămâne pe dinafară din cauza protocolului PSD-UNPR.

Astfel, potrivit calculelor în funcție de votul politic de la alegerile locale și de notorietatea de care se bucură politicienii, lista finală de candidați ar putea fi următoarea: Teodor Atanasiu – Colegiul Senatorial nr.1 și Nicolae Dobra – Colegiul senatorial nr.2; Simone Albani sau Călin Potor (Colegiul de deputați Alba Iulia), Mihai Nicușor sau Florin Roman (Colegiul de deputați Cugir-Zlatna) și Ioan Dîrzu (Colegiul de deputați Munții Apuseni) – având în vedere că USL are mari șanse să câștige alegerile în aceste zone dacă are susținerea primarilor care în majoritate sunt de la PNL și PSD; Nicolae Popa – Colegiul de deputați Aiud – Ocna Mureș (candidatul cel mai creditat cu șanse reale să lupte împotriva democrat-liberalei Oana Badea pentru acea zonă); Ovidiu Jidveian – Colegiul de deputați Sebeș – Blaj (zonă în care a obținut un scor destul de bun și la precedentele alegeri).

Reamintim că deși în județul Alba PDL a câștigat alegerile locale cu o diferență de 1,3% pe vot politic față de USL, la alegerile parlamentare nu mai are ”locomotivele” care au adus un mare număr de voturi – Mircea Hava și Ion Dumitrel. Pe de altă parte, din cauza situației economice prin care trece țara și USL și-a mai pierdut din încredere, astfel că toate partidele implicate în alegerile parlamentare din acest an sunt obligate să calculeze cu cea mai mare atenție șansele candidaților pe care îi vor arunca în luptă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea

Bera Larisa

Publicat

în

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea