Rămâi conectat

Curier Județean

Comisia Națională de Arheologie se implică în cazul distrugerilor de la Altip Alba Iulia și recomandă o verificare din partea Corpului de control al Ministrului Culturii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comisia Națională de Arheologie se implică în cazul distrugerilor de la Altip Alba Iulia și recomandă o verificare din partea Corpului de control al Ministrului Culturii

Comisia Națională de Arheologie se implică în cazul distrugerilor de la Altip din Alba și recomandă o verificare din partea Corpului de control al Ministrului Culturii.

Citește și: Enigmă: Cum a distrus ploaia vestigii arheologice – ziduri romane de sec. III, cu tot cu fundație, care era, în cea mai mare parte, în pământ?

Anca Timofan, arheologul care a sesizat pentru prima dată distrugerile de la ALTIP Alba Iulia, a anunțat într-o postare pe Facebook că CNA se implică în cazul distrugerilor de la Altip din Alba și recomandă o verificare din partea Corpului de control al Ministrului Culturii. Totodată, aceasta a semnalat faptul că a fost  „somată public” să înceteze „circul mediatic” și „declarațiile nefondate și insinuante” la adresa DJC Alba și a conducerii acesteia.

”Prin rezoluția formulată în urma plenului din 12-13 august, Comisia Națională de Arheologie „a luat act cu îngrijorare de distrugerea unor complexe arheologice, aspect deja sesizat, complexe care ar fi trebuit conservate cf. raportului de cercetare arheologică. CNA recomandă o verificare din partea Corpului de control al Ministrului Culturii a modului în care procedurile de avizare și control ale DJC Alba s-au aplicat în cazul proiectului analizat din Alba Iulia.

Citește și: Plângere penală pentru ”distrugerea unor complexe arheologice” în cazul construirii unui hotel la Alba Iulia

În răspunsul din august trimis Muzeului și Ministerului Culturii de către DJC Alba se concluzionează că proiectul privind conservarea, consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a vestigiilor arheologice privind investiția de construire a hotelului pe str. Dimitrie Cantemir, nr. 2A este respectat iar vestigiile arheologice au fost afectate în exclusivitate de fenomene naturale.

De asemenea, sunt „somată public” (!) să încetez „circul mediatic” și „declarațiile nefondate și insinuante” la adresa DJC Alba și a conducerii acesteia. Faptul că am considerat necesar să fac publică o sesizare care pune problema distrugerii unor vestigii din situl Apulum, pe care le-am cercetat ca arheolog MNUAI alături de colegii mei în 2022-2023, nu este un circ mediatic. Este o acțiune justificată, o îngrijorare argumentată, solicitând mai multor instituții, printre care și DJC, să verifice obiectiv constatarea noastră. O sesizare căreia, să nu uităm, i s-a răspuns cu o mare întârziere! Discutăm instituțional, nu personal. Persoana directorului oricărei instituții nu se poate confunda cu instituția în sine, iar sesizarea pe care am semnat-o ca arheolog expert, responsabil al cercetării preventive și membră a Comisiei Naționale Limes cu rol de monitorizare a sitului, nu este personală ci instituțională, este rezultatul unor numeroase consultări cu alți membri ai echipei de cercetare.

„AUDI ALTERAM PARTEM” este un principiu fundamental al justiției. Prin rezoluția CNA, se recomandă o verificare din partea unui corp de control al MC. Din punctul nostru de vedere, nu se poate accepta definitiv, ca unică argumentație, justificarea beneficiarilor și a constructorului, fără o investigație complexă și detaliată din partea unei comisii formate din arheologi experți, arhitecți și restauratori neimplicați contractual în acest proiect. Desigur, punctul de vedere al oricărei Direcții pentru Cultură este necesar și obligatoriu în asemenea situații, dar nu decisiv. Să fie ascultată și cealaltă parte!

Reamintim că, în luna aprilie am constatat că unele complexe arheologice care au fost propuse pentru conservare și care figurează în documentația privind conservarea, consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a vestigiilor, sunt DISTRUSE PARȚIAL SAU INTEGRAL. În Memoriul de specialitate privind conservarea, consolidarea, restaurarea și punerea în valoare, la elaborarea căruia am participat ca arheolog, arhitecții și restauratorul au indicat procedurile tehnice care trebuiau respectate în cadrul lucrărilor de construcție pentru a asigura protecția și conservarea vestigiilor istorice în timp ce permiteau și construcția hotelului.

Voi lăsa aici câteva imagini cu Pilonul 3, parte integrantă a arhitecturii intrării în casa romană, care trebuia păstrat, protejat și conservat in situ. În imaginile din 28 aprilie, 30 aprilie și 10 iunie structura încă rezistă, și pare a fi totuși bine sprijinită. În data de 14 iunie se constată însă prăbușirea acestui pilon prin surparea terenului în urma ploilor. Tot atunci s-a prăbușit și absida. Aceste situații s-au repetat după ce, anterior, în luna aprilie, alte ziduri romane, semnalate de noi în sesizare s-au prăbușit/au dispărut, tot din cauza ploilor, după cum susțin beneficiarii.

Se ridică foarte multe întrebări sub diverse aspecte, cert este că, deși s-a pus problema unor distrugeri și există suspiciuni privind neglijența și nerespectarea proiectului de conservare-restaurare și punere în valoare, lucrările de construcție ale hotelului Mercure au continuat nestingherite, de la data sesizării noastre (11 iunie) și până acum”, a scris Anca Timofan pe rețelele de socializare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Peste 400 de persoane verificate de polițiști, prin intermediul aplicației eDAC, în ultimele 24 de ore: 5 permise de conducere reținute

Bera Larisa

Publicat

în

Peste 400 de persoane verificate de polițiști, prin intermediul aplicației eDAC, în ultimele 24 de ore: 5 permise de conducere reținute În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea