Comisarul şef Marius Pop şi-a terminat cariera exemplară în hăţisul de relaţii nepotrivite din Poliţia Teiuş
Presupusele fapte de corupţie pentru care comisarul şef Marius Pop, fost comandant al Poliţiei Teiuş, a fost reţinut de procurorii DNA Alba Iulia şi apoi a primit mandat de arestare de la judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia, sunt prezentate în dosarul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba l-au trimis în judecată, în februarie 2012, pe agentul de poliţie Eugen Ioan Popa, subordonat al lui Pop. Din rechizitoriul procurorilor reiese că Popa a rupt procesul verbal de contravenţie aplicat unui paznic „la îndemnul expres” al şefului său direct, inspectorul de poliţie Marcel Iosif Bic, ofiţer coordonator al Serviciului Ordine Publică din cadrul Poliţiei Teiuş, fără ştiinţa comandatului Marius Pop.
Pop a aflat de ceea ce făcuse subordonatul său în momentul în care şefii paznicului au venit în audienţă la el pentru a clarifica lucrurile, având în vedere că paznicul le spusese iniţial că a fost amendat, ulterior aducându-le la cunoştinţă faptul că „totul s-a rezolvat” şi că a primit doar avertisment. Procurorii îi impută lui Pop faptul că nu a raportat situaţia superiorilor săi şi că a dat ordin ca o copie a procesului verbal de contravenţie cu amenda în cunatum de 500 de lei să fie trimisă Primăriei Stremţ pentru a fi pusă în plată abia după circa două luni, adică după începerea urmăririi penale în cauză. Pentru asta Pop a fost reţinut de procurorii DNA Alba Iulia în data de 7 martie iar în 8 martie judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia au considerat că fostul comandant al Poliţiei Teiuş trebuie să stea 29 de zile după gratii. A fost eliberat după 5 zile prin decizie a ÎCCJ care i-a admis recursul. De precizat că nici agentul Eugen Popa care a rupt înscrisul şi nici ofiţerul Marcel Bic care i-a dat ordin să facă acest lucru, complice cu făptuitorul, nu au stat nicio zi după gratii fiind judecaţi, repectiv cercetaţi în stare de libertate. Secretara Ioana Lazăr, care a avut şi ea un rol în această poveste, apare ca simplu martor.
*Procesul verbal de contravenţie, rupt la cererea expresă a inspectorului Marcel Bic
Eugen Ioan Popa, agent de poliţie cu atribuţii de control în cadrul Poliţiei Teiuş a verificat, în noaptea de 17 spre 18 octombrie 2011 modul de îndeplinire a serviciului de pază al S.C. Phoenix Security International la punctul Teiuş al S.C. Baumit România, spun procurorii. Paznicul Dorel Silea a fost găsit dormind, motiv pentru care agentul Popa l-a amendat cu 500 de lei, înmânându-i o copie a procesului verbal de contravenţie. „La iniţiativa inspectorului de poliţie Marcel Iosif Bic, inculpatul Eugen Popa a distrus exemplarul original al procesului verbal de contravenţie. A doua zi după ce i-a fost aplicată sancţiunea, Dorel Silea l-a contactat pe Marcel Bic rugându-l să-l ajute„, se arată în rechizitoriu. Bic i-a cerut subordonatului său direct, agentul Popa, să distrugă procesul-verbal de contravenţie şi să-l înlocuiască cu avertisment.
„Înscrisul cu sancţiunea avertisment a fost înmânat ofiţerului Bic Iosif Marcel pentru a-l da martorului Silea Dorel să-l semneze în calitate de contravenient. Silea i-a comunicat acest lucru şefului său care nu a avut încredere şi s-a dus în audienţă la comandantul Marius Pop să verifice, ocazie cu care i-a povestit cum s-au emis cele două înscrisuri„, mai arată procurorii. Cu această ocazie Pop i-a cerut agentului Eugen Pop să întocmească un raport în data de 26 octombrie 2011. În raport Popa spune că la solicitarea ofiţerului de poliţie Marcel Bic a efectuat aceste activităţi infracţionale.
*Amenda, plătită din banii primiţi pe porcul de Crăciun de la secretara Poliţiei Teiuş
„După ce s-a dispus începerea urmăririi penale părin rezoluţia din 13 ianuarie 2012 şi după ce s-a comunicat Primăriei Stremţ să comunice dacă procesul verbal a fost trimis în debit, a fost înaintată copia înscrisului spre executare de către Poliţia Teiuş, la data de 16 ianuarie 2012. Adresa a fost efectuată de secretara Ioana Lazăr iar copia înscrisului dată comandantului Marius Pop. (…) Inculpatul Eugen Popa împreuncă cu Ioana Lazăr, la îndemnul lui Marius Pop s-au deplasat la Primăria Stremţ şi au depus înscrisul copiei. La insistenţa lui Marcel Bic inculaptul Eugen Pop cât şi martora Ioana Lazăr s-au decplasat la domiciliul paznicului Dorel Silea pentru a-l determina să plătească amenda. Cu această ocazie Ioana Lazăr i-a dat lui Dorel Silea 600 de lei, sumă izvorâtă dintr-o convenţie civilă de vânzare a unui porc. După ce i-au dat banii, cei doi l-au determinat să achite amenda de 500 de lei la Primăria Stremţ„, se arată în rechizitoriul procurorilor.
*Competenţă declinată la DNA Alba Iulia pentru Marius Pop şi Marcel Bic
„Faţă de Marius Pop se va dispune disjungerea cauzei şi declinarea competenţei în favoarea DNA petnru infracţiunile de favorizare a persoanelor care au comis o infracţiune de abuz în serviciu şi pentru omisiunea sesizării organelor judiciare. Din dinamica anchetei penale a rezultat că Marius Pop nu a sesizat organele de urmărire penală potrivit legii, cu toate că a luat la cunoştinţă de săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu serviciul a inculpatului Popa prin emiterea şi semnarea înscrisului din data de 16 ianuarie 2012 către Primăria Stremţ (…) Ofiţerul de poliţie Pop l-a ajutat pe agentul de poliţie Eugen Popa să zădărnicească urmărirea penală oferindu-i o copie a procesului verbal distrus pentru a o depune la Primăria Stremţ în vederea executării silite”, arată procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.
„Faţă de ofiţerul Marcel Iosif Bic se va dispune disjungerea cauzei şi declinarea competenţei în favoarea DNA pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigare la infracţiunea de sustragere sau distrugere de înscrisuri oficiale. (…) Bic l-a ajutat pe Eugen Popa şi a înlesnit săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în sensul că a luat procesul verbal întocmit ulterior şi i l-a dat martorului Dorel Silea să-l semneze. I-a sugerat inculpatului Eugen Popa şi martorului Ioana Lazăr să-l determine pe paznicul Dorel Silea să plătească amenda”, spun procurorii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni
Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni Apostolul îi adresează lui Timotei două dintre epistolele sale cuprinse în Noul Testament și îl pomenește în alte două epistole. În Epistola către Corinteni scrie: „…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit […]