Comemorare masonică a lui Horea, la Alba Iulia
În fiecare an, în data de 28 februarie, când se comemorează supliciul de pe Dealul Furcilor al conducătorilor Răscoalei de la 1784, masonii români vin să-l comemoreze pe fratele şi înaintaşul lor, Horea, despre care există documente că ar fi aparţinut de o lojă vieneză. Aceasta se întâmplă de 10 ani încoace, de când a fost propus oficialităţilor locale simbolul mâinilor ce ocrotesc flacăra vie, ca simbol al jerftei lui Horea. Manifestarea de anul acesta s-a desfăşurat după ceremonialul obişnuit în astfel de situaţii, cu depuneri de coroane şi flori, precum şi cu scurte alocuţiuni. A urmat o conferinţă de presă susţinută la Hotelul Parc de însuşi Ilustrul Frate Tudorel Niţulescu, cel desemnat prin vot, în urmă cu doi ani, de a ocupa demnitatea de Mare Maestru al Marii Loji Naţionale a României. După cum a promis anul trecut, Marele Maestru a adus şi a prezentat presei un volum ce conţine, printre altele, dovada apartenenţei lui Horea la o asociaţie secretă vieneză numită „Frăţia de cruce”. Dovada este extrasă din ahivele Cancelariei Imperiale de la Viena, dintr-un document oficial ce conţine numele tuturor membrilor frăţiei, printre care se află şi Nicola Ursu, poreclit Horea. Volumul prezentat de Marele Maestru se intitulează „Biserica trăită de departe” şi îl are ca autor pe pr.dr. Nicolae Dura, parohul Bisericii Ortodoxe din Viena.
După ce a mulţumit gazdelor din Alba Iulia, şi în special Pro-Marelui Maestru Mircea Chira, „mâna dreaptă a Marelui Maestru în această zonă”, Ilustrul Frate Tudorel Niţulescu a răspuns amical întrebărilor jurnaliştilor prezenţi şi a fost intervievat de reprezantanţii televiziunilor locale. Una dintre ideile pe care Marele Maestru a ţinut să le transmită prin intermediul presei sutelor de fraţi masoni, dar şi publicului „profan”, este aceea că masoneria puternică poate determina prin mijloace discrete o evoluţie benefică a ţării noastre şi că neamul românesc trebuie să reînveţe să-şi recunoască şi să-şi promoveze valorile. (I.H.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri Sărbătoarea de pe 20 decembrie, cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea, este închinată Sfântului Ignaţie al Antiohiei şi demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creştine. Sfântul Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia şi martir al Bisericii este unul din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 10 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 14 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 2 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri