Rămâi conectat

Ştirea zilei

„Colocviile Tinerilor Scriitori” între ştafetă şi… ştachetă!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

După cum v-am promis, revenim astăzi asupra unei manifestări culturale dintre cele mai importante, ce s-a desfăşurat în perioada 1-3 martie la Alba Iulia, respectiv „Colocviile Tinerilor Scriitori”, ediţia a VI-a, şi cea de-a treia ediţie consecutivă la Alba Iulia, finanţată de Consiliul Judeţean Alba şi organizată de Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, în parteneriat cu instituţia administrativă finanţatoare. După cum aţi aflat deja, la colocviile de anul acesta au participat peste 30 dintre cei mai valoroşi poeţi, prozatori şi critici literari din ţară, pe care o să-i nominalizez mai jos, într-o ordine aleatorie: Dan Coman, Aida Hancer, Andrei Doboş, Marieva Ionescu, Teodor Dună, Cosmin Ciotloş, Stoian G. Bogdan, Iulia Iarca, Mihai Vakulovski, Andrei Terian, Şerban Axinte, Andra Rotaru, Adrian Diniş, Petre Apostol, Bogdan Alexandru Tudor, Oana Cătălina Ninu, Tudor Creţu, Georgiana Sârbu, Ştefan Manasia, Iulia Bălcănaş, Bogdan Coşa, Emil Costache, Mihai Vieru, Iulia Militaru, Radu Vancu, Alex Goldiş, Marius Miheţ, Moni Stănilă, Gabriel Daliş, Marian Baciu şi coordonatorul organizatoric al generaţiei, Cristian Cosma.
lCine, cui şi ce predă?
Colocviile au debutat sâmbătă, 2 aprilie, în amfiteatrul Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, după ce, în ziua precedentă, oaspeţii au fost primiţi regeşte de către gazde, la restaurantul „Vittoria”, din municipiul nostru. Primul moment important al colocviilor a fost cel al înmânării premiilor acordate de un juriu profesionist (asupra componenţei căruia nu mai revin, pentru că am arătat-o în ediţia precedentă). După cum ştiţi, premiile au fost înmânate de preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, omul care sprijină, de ani buni, cu consecvenţă, actul cultural în judeţul nostru. Prin urmare, premiile, care anul acesta au intrat în posesia lui Teodor Dună (poezie), Dan Lungu (proză) şi Andrei Terian (critică literară), au fost oferite cu generozitate de Consiliul Judeţean Alba. Momentul festiv a fost urmat de o serie de lecturi publice, avându-l drept „cap de afiş” (acoperit de o glorioasă pălărie americănească) pe marele poet contemporan Ion Mureşan, căruia recent i s-a acordat şi premiul pentru poezie al prestigioasei reviste „Observator cultural”. Alături de poet, care a făcut deliciul publicului cu recitarea a două poeme din volumul „cartea Alcool”, s-a aflat, în calitate de invitat special, criticul şi istoricul literar Virgil Podoabă.
După lecturile publice au început dezbaterile, în care s-au avântat cu impetuozitate tinerii „douămiişti”, aţâţaţi de coordonatorul lor, un fel de lider recunoscut al acestei grupe de vârstă literară, Cristian Cosma. Tema colocviilor din acest an a fost „Generaţia 2.000. Predare de ştafetă?” Prin urmare, Cosma i-a provocat pe colegii şi prietenii săi să răspundă la două întrebări: „Există o ştafetă de predat?” „Cui ar trebui ea înmânată?” Am remarcat câteva idei şi intervenţii interesante în dezbatere, dintre care aş menţiona-o pe cea a „respectuos-subtil-zeflemitorului” tânăr critic Andrei Terian, care a subliniat că se îndoieşte că, în momentul de faţă, ar exista vreo grupare care să legitimeze o generaţie „post-douămiistă” de scriitori, şi care a reuşit Terian, metaforic vorbind, să-l „buşească” niţeluş pe „voit-sfidătorul” tânăr poet Stoian G. Bogdan, recunoscut în egală măsură pentru calitatea poemelor sale şi pentru… grosolănie.
lÎntre ştafetă şi… ştachetă
După cum mă aşteptam, conf. univ.dr. Aurel Pantea a intervenit şi el (nu neapărat oportun) ca vajnic susţinător al generaţiei „optzeciştilor”, şi în special al „optzeciştilor echinoxişti”, din care, cu onoare face parte. Spun că domnia sa nu a intervenit neapărat oportun, deoarece a procedat într-un mod, după părerea mea, prea didactic-universitar, jonglând cu tema şi mutând-o cu abilitate pe un teren pe care, fireşte, tinerii nu puteau
să-l stăpânească, respectiv în zona experienţei directe, trăite, a „generaţiei optzeciste”. Discursul său a fost însă demn de Aula Magna, deşi i se pot reproşa câteva întreruperi voit nepoliticoase ale discursurilor tinerilor săi colegi condeieri „douămiişti”. În schimb, Virgil Podoabă a fost le fel de tăios, ca un scalpel, ca întotdeauna, de la dimensiunea sa de „monstru sacru” de pe scena cărturăriei româneşti: „Ca să preiei o ştafetă trebuie să ai ce să depăşeşti (…) iar conceptul de generaţie trebuie reconsiderat.” I-am mai remarcat cu intervenţii pertinente şi la obiect pe Şerban Axinte şi pe Volodea Macovei dar, din nefericire, până la sfârşitul dezbaterii (o dezbatere oarecum bâjbâită) participanţii nu s-au dumirit dacă trebuie să predea cuiva vreo ştafetă. În aceste condiţii, şi având în vedere unele intervenţii total deplasate, cred că nu despre ştafetă ar fi trebuit discutat, ci despre cât de sus a ridicat ştacheta calităţii şi a originalităţii generaţia „douămiiştilor”.
lO după-amiază cu Lucian Blaga
După încheierea dezbaterilor, tinerii scriitori au avut ocazia de a vizita Casa memorială „Lucian Blaga”, ghidaţi de către cea mai autorizată persoană posibilă pentru o astfel de acţiune: doamna Elena Anghel, consilier cultural în cadrul Consiliului Judeţean Alba, o îndrăgostită incurabil de Blaga, şi care a dăruit memoriei acestuia şi casei sale din Lancrăm 10 ani de viaţă (perioadă în care s-a îngrijit din toate punctele de vedere de casa memorială). Magistral ghidaj realizat de Elena, cu informaţie şi poezie deopotrivă. După vizitarea casei, în grădina (mult diminuată de jongleriile funciare) a familiei lui Blaga, a avut loc un episod poetic, peste care nu pot trece: tinerii (mari!?) scriitori s-au întâlnit cu „copiii lui Blaga”, de la cenaclul din Sebeş, care poartă numele acestuia: Maria Postescu şi Petru Făgăraş (seniorii) şi Cristina Chiroiu, Casiana Eckart şi Mirela Duvlea (novicii). Şi iar s-a recitat şi s-a simţit. De menţionat discursul despre diferenţa de 45% dintre înger şi demon, ce i-a aparţinut lui Mihai Vieru, şi… îmbulzelile neprotocolare (dar cu talent) ale lui Stoian G. Bogdan.
lFC Metafora- SC Administraţia, meci egal.
Încheierea „apoteotică” a colocviilor s-a făcut pe terenul de fotbal al Colegiului „Dorin Pavel”, cu un meci între echipa tinerilor scriitori, FC Metafora şi echipa angajaţilor administraţiei publice judeţene, SC Administraţia (denumirile nu sunt omologate!). Vreme bună, spectatori ioc, starea gazonului ireproşabilă. Echipele s-au prezentat în stare de… orice. Echipa scriitorilor în mare formă (după protocolul bahic prelungit) iar echipa administraţiei, fireşte, în (re)formă. Încă din primele minute, echipa gazdă, a administraţiei, a preluat conducerea, punându-i pe tinerii scriitori într-o situaţie… critică. Dar, în scurt timp, scriitorii au echilibrat jocul, deoarece SC Administraţia a cam dat-o în bară. De prea multe ori. La pauză a intervenit o neînţelegere între cele două echipe, pentru că „pauză”, pentru administraţie, se ia din 4 în 4 ani. Aşa că dânşii doreau prelungiri. Care le-au fost acordate cu largheţe, de un arbitraj „nepărtinitor” compus din scriitorii Cornel Nistea şi Mircea Stâncel. Nu ştim câţi scriitori tineri şi-au accidentat picioarele de scris, iambii şi troheii, dar pe final şchiopătau destui… Finalul a fost victorios pentru ambele echipe: meci egal! O contribuţie hotărâtoare şi-au adus majoretele, poetese şi studente, care i-au încurajat permanent pe marcatorii principali ai echipei oaspete: Dan Coman, Marius Miheţ şi Mihai Vieru. Aşadar, felicitări tuturor: ne vedem la anul!
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Rezultate Evaluare Națională 2024 în Alba: 12 note de 10 la Limba și Literatura română și 12 note de 10 la Matematică. De la ce școli provin elevii

Bera Larisa

Publicat

în

Rezultate Evaluare Națională 2024 în Alba: 12 note de 10 la Limba și Literatura română și 12 note de 10 la Matematică. De la ce școli provin elevii În județul Alba, au fost obținute 12 note de 10 la Limba și Literatura română și 12 note de 10 la Matematică, la Evaluarea Națională. Citește și: REZULTATE […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea