Rămâi conectat

Actualitate

Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa”: Oaspeţi din Belgia, Marea Britanie, Portugalia şi Turcia într-un proiect Grundtvig

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

La Colegiul Tehnic “Alexandru Domşa” din Alba Iulia a început prima întâlnire transnaţională din cadrul proiectului “The Power of Life Stories”/”Puterea poveştilor de viaţă”, proiect finanţat de către Comisia Europeană, prin programul Grundtvig. Organizaţiile participante sunt: Collectif d’Alfabetisasion, Bruxelles, Belgia (coordonator, Anne Loontjens), Havran Halk Egitim Merkezi-Balikesir, Turcia (coordonator Orhan Ulaş Tetik); Escola secundária Marques de Pombal-Lisabona, Portugalia (coordonator Maria Jose Duarte;, vzw Stebo-Genk, Belgia (coordonator Collete Victor) şi South West College – Omagh, Marea Britanie (coordonator Lorrayne Irwin).  Din partea Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa” , activităţile au fost organizate de către echipa de proiect formată din prof. Bianca Hoisan,  prof. Camelia Henegariu şi prof. Aurica Popa, care a asigurat traducerea în limba engleză împreună cu coordonatoarea proiectului, prof. Carmen Sînc. La deschiderea oficială au luat parte prefectul Flaviu Cozuc, absolvent al liceului, care a vorbit despre unitate şi diversitate în Uniunea Europeană, viceprimarul Dorin Şerdean, care le-a vorbit oaspeţilor despre frumuseţea istoricului oraş Alba Iulia şi Cetatea Vauban, inspectorul şcolar general adjunct Marcela Dărămuş, care i-a asigurat pe partenerii străini de sprijinul IŞJ Alba şi prof. Alina Bud, inspector şcolar pentru proiecte şi programe europene, care s-a alăturat celor care le-au urat oaspeţilor succes şi şedere plăcută la Alba Iulia.

 Directorul Ioan Corb, manager de proiect, a expus pe scurt câteva date despre liceu şi a lăudat iniţiativa partenerilor belgieni, cei care au lansat ideea acestui proiect. Prof. Carmen Sânc le-a prezentat partenerilor imagini din România şi din Alba Iulia, prezentându-le principalele date geografice şi turistice.

 „Scopul proiectului este ca prin împărtăşirea poveştilor lor de viaţă folosind modalităţi diverse de expresie, participanţii la acest proiect (părinţi, emigranţi, persoane defavorizate) să devină conştienţi de valoarea lor ca cetăţeni ai propriei ţări şi ai Europei în aceeaşi măsură. Confruntându-se cu propriile lor probleme, vor realiza că au multe în comun cu alţi cetăţeni europeni, cu alte poveşti de viaţă dar şi cu experienţe de viaţă «universale»„, a declarat prof. Carmen Sînc, coordonatoarea proiectului.

 

 Cei aproximativ 20 de delegaţi din străinătate, dar şi profesorii români din echipa de proiect, în frunte cu directorii Ioan Corb şi Nicolae Goţia, au fost primiţi cu pâine şi sare la intrarea în sala de sport, unde au urmărit un program artistic susţinut de elevii colegiului, spectacol care a cuprins colinde în română şi în limba franceză, cântece şi jocuri populare româneşti (Dansul fetelor de la Căpâlna, Braşoveanca etc) şi un obicei de Anul Nou.

Profesoara Aurica Popa prezintă Turca, iar elevii pun în scenă obiceiul Turca:

  „Pe parcursul întâlnirii, care se va încheia în 7 decembrie,  se vor desfăşura mai multe ateliere de lucru, în care vor fi antrenaţi cei din grupul ţinta, respectiv părinţii elevilor colegiului albaiulian. Echipele vor prezenta activităţile desfăşurate în primele luni ale proiectului, vor face schimb de bune practice şi vor selecta poveştile reprezentative pentru proiect. Oaspeţii vor vizita Cetatea Alba Iulia, vor participa la un atelier de pictură pe sticlă, vor degusta vinuri la Castelul de la Cetatea de Baltă al SC Jidvei şi vor cunoaşte arta şi tradiţiile populare la Muzeul Satului din Sibiu„, ne-a declarat prof. Aurica Popa, precizând că în această sesiune este singurul proiect de acest tip finanţat de Comisia Europeană în judeţul Alba.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere

Bera Larisa

Publicat

în

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea