Colegiul Militar „Mihai Viteazul”: Noapte de vis – colinde nemuritoare româneşti
Colegiul Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia a găzduit tradiţionala „Seară de colinde” dinaintea intrării în vacanţa de Crăciun, elevii militari, îndrumaţi de cadrele didactice şi militare, pregătind colinde, o parodie după obiceiul „Capra”, cântece de iarnă şi, bineînţeles, sosirea lui Moş Crăciun, cu daruri multe.
Seara magică a fost deschisă de dansul „îngerilor”, un cuplu de elevi îmbrăcaţi în alb, mişcându-se unduios în pas de dans prin faţa publicului, format din colectivul liceului militar, în frunte comandantul colegiului, col. Marcel Domşa, locţiitorul acestuia, col. Gheorghe Urian şi directoarea adjunctă, prof. Dorina Trifon.
Elevii militari, îmbrăcaţi în costume populare, au cântat colinde tradiţionale româneşti lângă bradul împodobit, iar talentatul elev Gabriel Buricea a interpretat melodii cu tematică de iarnă, în timp ce din ceata colindătorilor a ţinut să aducă vestea Naşterii Domnului printr-un colind străvechi elevul Radu Ghişoiu, laureat al unor festivaluri folclorice, fiind aplaudat la scenă deschisă de către colegi.
Am râs în hohote alături de spectatori la parodia după obiceiul „Capra”, cu versuri modificate şi adaptate vieţii de licean militar, aplaudând în rând cu ei trupa respectivă.Apoi şi-a făcut apariţia veşnic tânărul Moş Crăciun, darnic şi bun, care a împărţit pungi cu cadouri copiilor profesorilor şi cadrelor militare şi ai celorlalţi angajaţi ai Colegiului Militar „Mihai Viteazul”, revâzând surprinderea şi bucuria pe chipul celor mici. Au încântat sufletele ascultătorilor cei 4 teologi invitaţi să cânte colinde româneşti, dând o înălţare spirituală aparte serbării.
La final, cu toţii au colindat „O, ce veste minunată!”, seara încheindu-se cu o degustare de bucate tradiţionale de post, gătite cu măiestrie de bucătăresele liceului militar: sărmăluţe, fasole bătută, salată orientală, plăcinte etc.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitate16 ore ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”