Colegiul Militar „Mihai Viteazul”: Apel de seară ca la West Point
20 iunie 2013 | Miercuri seara, la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia a avut loc ultimul apel de seară, prilej pentru absolvenţi să-şi ia rămas bun de la colegii şi camarazii cu care şi-au petrecut cei 4 ani de liceu, poate cei mai frumoşi ani ai tinereţii. Sunt puţine liceele din ţară unde colectivul de elevi este atât de unit ca la liceul militar, fiind vorba, în general, despre licee care au şi elevi cazaţi în internate. Spre deosebire însă de liceele civile, elevii militari au petrecut împreună atât momente de bucurie cât şi clipe pe care au vrut să le uite cât mai repede. Liceenii militari s-au aflat împreună la cursuri, în săli de clasă, cabinete şi laboratoare, la bibliotecă, sala de lectură şi în poligonul de tir sau pe terenurile de sport, la masă sau la activităţile gospodăreşti specific vieţii cazone.
La ceremonialul militar au participat efectivul de elevi, cadre didactice şi militare, în frunte cu col. Marcel Domşa – comandant şi col. Gheorghe Urian, locţiitor, prof. Dorina Trifon – director adjunct, dar şi un consilier al secretarului de stat MapN, numeroşi părinţi, rude şi prieteni ai liceenilor. După primirea raportului, au intrat pe platoul din curtea liceului elevii Companiei a III-a, a absolvenţilor, în aplauzele colegilor. Sub comanda cpt. Florin Gândilă, a urmat un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front cu întoarceri de pe loc sau din mers, dovadă a bunei pregătiri militare a elevilor. Comandantul companiei le-a înmânat absolvenţilor o insignă, de absolvent, după obiceiul de la Academia Militară Americană West Point, odată cu insigna absolvirii ei primind şi câte un lampion, pe care fiecare absolvent l-a aprins şi l-a lansat, ca simbol al părăsirii liceului.
Mai multe tinere, dar şi câţiva băieţi nu şi-au mai putut stăpâni lacrimile, un lucru explicabil la despărţirea de cei apropiaţi, dând frâu liber sentimentelor. A urmat apelul de seară, conform regulamentelor militare în vigoare, iar concluzia este că la Compania a III-a a elevilor de clasa a XII-a nu s-au înregistrat absenţi nemotivaţi. Apoi, colegii mai mici şi-au luat rămas bun de la absolvenţi, aplaudându-i, pentru ca la final, pe acordurile melodiei „Ani de liceu”, absolvenţii să se lase purtaţi pe valurile unui complex eterogen de trăiri: au cântat şi au plâns în acelaşi timp, s-au sărutat, s-au îmbrăţişat şi au râs, au dansat şi au ovaţionat, au scandat numele colegilor şi i-au aruncat aruncat pe braţe pe cei mai dragi dintre colegii sau şefii lor. Peste timp vor rămâne însă amintirea anilor petrecuţi în Colegiul Militar „Mihai Viteazul”, prieteniile legate şi pregătirea pentru viaţă pe care au primit-o cu toată deschiderea de la cadrele militare şi didactice.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]