Col. rtr. ec. Străjan Ioan a trecut la cele veșnice, la vârsta de 91 de ani: Era Cetățean de Onoare al Municipiului Alba Iulia și director-fondator al revistei „Dacoromania”
Col. rtr. ec. Străjan Ioan a trecut la cele veșnice, la vârsta de 91 de ani: Era Cetățean de Onoare al Municipiului Alba Iulia și director-fondator al revistei „Dacoromania”
Col. rtr. ec. Străjan Ioan a decedat vineri, 17 ianuarie 2025, la vârsta de 91 de ani. Era Cetățean de Onoare al Municipiului Alba Iulia și director-fondator al revistei „Dacoromania”.
Citește și: Mesaje de condoleanțe
”Doliu peste Alba Iulia, peste inima mea.
A plecat, astăzi, și nu mai vine, col. rtr. ec. Ioan Străjan, cel mai bun prieten al tatei, împreună cu care a înființat fundația „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” și revista „Dacoromania”. Mentor pentru mine și pentru atâția dintre dumneavoastră, acest om enciclopedie lasă un gol imens în tagma oamenilor de cultură ai acestui oraș.
Un reper de patriotism, de o calitate umană greu de egalat, Cetățean de Onoare al Municipiului Alba Iulia, Ioan Străjan nu poate și nu va fi uitat! Mă angajez, cât oi fi și oi trăi, să-i cinstesc memoria și voi găsi forma prin care să o putem face, împreună, public, mereu.
Nu, nu suntem astăzi mai săraci, doar profund întristați, asta pentru că moștenirea lăsată nouă de monumentalul Ioan Străjan va rămâne, peste timp și vârste, piatră de temelie a identității noastre”, a scris Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia, pe Facebook.
Domnul col. rtr. ec. s-a născut în Alba Iulia la data de 5 martie 1933, unde a urmat cursurile şcolii primare, ale Liceului „Mihai Viteazul” şi ale Liceului Comercial. După finalizarea liceului, s-a angajat contabil la OCL Alimentara Alba Iulia.
De tânăr a practicat fotbal şi atletism, iar datorită preocupărilor sportive, a fost ales membru al Federaţiei Român de Fotbal şi observator federal de fotbal.
Este membru fondator al Filialei Judeţului Alba a ANCE „Regina Maria”, al Fundaţiei „Alba Iulia – 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României” şi a revistei „Dacoromania” şi face parte din colectivul redacţional, fost director, iar în prezent este „preşedinte de onoare” şi autorul a numerose articole istorice. Este autorul unor cărţi de istorie reală şi profund documentată. S-a preocupat îndeaproape la confecţionarea şi amplasarea de plăci comemorative, busturi, statui, în amintirea unor personalităţi cultural-istorice.
Ioan Străjan, pe lângă materialele publicate în revista „Dacoromania” (nr. 1-101) şi în presa locală, a reeditat lucrarea istoricului N. Densuşianu „Independenţa Bisericescă a Mitropoliei Române”, iar împreună cu poetul Ioan Mărginean, a scris cartea „Alba Iulia, Aleea Scriitorilor”.
În anul 2009, a întocmit o lucrare cu documente mai puţin cunoscute, intitulată „Deznaţionalizarea şi maghiarizarea românilor din Ardeal, prin biserică şi şcoală înainte de 1 decembrie 1918”.
Domnul Străjan s-a remarcat ca om de cultură şi patriot prin contribuţia sa la realizarea unor noi legături ştiinţifice, istorice, patriotice şi culturale favorabile municipiului Alba Iulia. A demarat acţiuni de cinstire a memoriei veteranilor de război şi a eroilor neamului, precum şi acţiuni de protejare a unor monumente istorice, de artă, ale naturii şi mediului înconjurător. Prin donaţiile şi activitatea umanitară, acesta a contribuit, în mod semnificativ, la sporirea patrimoniului cultural al municipiului Alba Iulia.
Domnul Străjan a desfăşurat şi desfăşoară acte de caritate, atât în municipiul Alba Iulia şi în ţară, cât şi în străinătate, a căror beneficiari sunt copii orfani sau abandonaţi, persoane vârstnice, persoane cu dizabilităţi sau instituţii care se ocupă de aceste categorii defavorizate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Dosarul militarului mort prin electrocutare, pe un tanc, în Gara Alba Iulia, aproape de prescriere: Șase ani de cercetări fără niciun rezultat
Dosarul militarului mort prin electrocutare, pe un tanc, în Gara Alba Iulia, aproape de prescriere: Șase ani de cercetări fără niciun rezultat Au trecut șase ani de cercetări fără niciun rezultat în dosarul militarului mort prin electrocutare, pe un tanc, în Gara Alba Iulia. Procurorii l-au absolvit de orice vină, pentru a doua oară, pe […]