Codul rutier: Folosirea telefonului e interzisă în timp ce conduci mașina. Amenzile pot ajunge la câteva sute de lei
A vorbi la telefon în timp ce conduci mașina este interzis atât în România, cât și în alte țări din Uniunea Europeană. Folosirea telefonului mobil este interzisă atunci când conduci mașina, iar amenda pe care o riști în acest caz poate ajunge chiar și la 435 de lei. Potrivit Codului rutier, există o excepție de la acestă prevedere – folosirea unor dispozitive de tip „mâini libere” (de la englezescul „hands free”).
Excepția de la regulă o regăsim în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, unde scrie că „conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul mersului, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»”. Prin urmare, șoferii își pot folosi telefonul mobil doar dacă nu trebuie să-l țină efectiv în mâini.
Amenda rutieră se poate încadra în diferite clase de sancțiuni, în funcție de gravitatea faptelor săvârșite de șofer. În acest caz, când șoferul își folosește telefonul în timpul condusului, fără a avea dispozitive de tip „mâini libere”, amenda se încadrează în clasa I de sancțiuni. Adică, două sau trei puncte-amendă, plus două puncte de penalizare, așa cum se precizează în Codul rutier.
Astfel, în prezent, amenda pentru conversațiile la telefon, fără a ține cont de excepția prevăzută în lege, poate fi de 290 sau de 435 de lei. Cât despre punctele de penalizare, fiecare punct se anulează la trecerea a șase luni de la data primirii lor.
De asemenea, o altă amendă pentru șoferi este stabilită în clasa a II-a de sancțiuni pentru „efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activități de natură a-i distrage atenția de la conducere ori folosirea instalațiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afectează deplasarea în siguranță a lui și a celorlalți participanți la trafic”, așa cum scrie în Cod. Așadar, șoferii care fac lucruri ce le distrag atenția de la condus pot fi amendați fie cu 580, fie cu 725 de lei.
La acumularea a 15 puncte de penalizare se suspendă permisul de conducere.
Amenda rutieră se calculează în funcție de numărul de puncte-amendă. Potrivit Codului rutier, un punct-amendă se calculează ca fiind 10% din salariul minim brut pe economie. În 2018, un punct-amendă este de 145 de lei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Vaccin anti-HPV GRATUIT pentru tinerii români cu vârsta de până la 26 de ani: „Această lege înseamnă speranță”
Vaccin anti-HPV GRATUIT pentru tinerii români cu vârsta de până la 26 de ani: „Această lege înseamnă speranță” Tinerii români cu vârste între 11 și 26 de ani ar putea beneficia gratuit de vaccinul anti-HPV, potrivit unei inițiative legislative care a primit raport favorabil în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților și urmează să fie […]
Vremea în România: Răcire accentuată, precipitații, inclusiv mixte – la munte și intensificări ale vântului. Informare meteo valabilă până sâmbătă, 17 mai 2025
Vremea în România: Răcire accentuată, precipitații, inclusiv mixte – la munte și intensificări ale vântului. Informare meteo valabilă până sâmbătă, 17 mai 2025 De joi, 15 mai 2025, ora 8.00, a intrat în vigoare o informare meteo de răcire accentuată, precipitații, inclusiv mixte – la munte și intensificări ale vântului, valabilă în România până sâmbătă, […]
Atribuțiile președintelui României: În ce condiții poate dizolva Parlamentul și ce urmează după
Atribuțiile președintelui României: În ce condiții poate dizolva Parlamentul și ce urmează după Președintele României este garantul respectării dispozițiilor constituționale și se află într-o relație de colaborare cu Parlamentul. În cazul în care această relație se deteriorează și nu mai există puncte comune, șeful statului poate alege să dizolve Parlamentul, lucru ce duce la declanșarea […]