// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Codul rutier: Folosirea telefonului e interzisă în timp ce conduci mașina. Amenzile pot ajunge la câteva sute de lei

A vorbi la telefon în timp ce conduci mașina este interzis atât în România, cât și în alte țări din Uniunea Europeană. Folosirea telefonului mobil este interzisă atunci când conduci mașina, iar amenda pe care o riști în acest caz poate ajunge chiar și la 435 de lei. Potrivit Codului rutier, există o excepție de la acestă prevedere – folosirea unor dispozitive de tip „mâini libere” (de la englezescul „hands free”).

Excepția de la regulă o regăsim în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, unde scrie că conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul mersului, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»”. Prin urmare, șoferii își pot folosi telefonul mobil doar dacă nu trebuie să-l țină efectiv în mâini.

Amenda rutieră se poate încadra în diferite clase de sancțiuni, în funcție de gravitatea faptelor săvârșite de șofer. În acest caz, când șoferul își folosește telefonul în timpul condusului, fără a avea dispozitive de tip „mâini libere”, amenda se încadrează în clasa I de sancțiuni. Adică, două sau trei puncte-amendă, plus două puncte de penalizare, așa cum se precizează în Codul rutier.

Astfel, în prezent, amenda pentru conversațiile la telefon, fără a ține cont de excepția prevăzută în lege, poate fi de 290 sau de 435 de lei. Cât despre punctele de penalizare, fiecare punct se anulează la trecerea a șase luni de la data primirii lor.

De asemenea, o altă amendă pentru șoferi este stabilită în clasa a II-a de sancțiuni pentru „efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activități de natură a-i distrage atenția de la conducere ori folosirea instalațiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afectează deplasarea în siguranță a lui și a celorlalți participanți la trafic”, așa cum scrie în Cod. Așadar, șoferii care fac lucruri ce le distrag atenția de la condus pot fi amendați fie cu 580, fie cu 725 de lei.

La acumularea a 15 puncte de penalizare se suspendă permisul de conducere.

Amenda rutieră se calculează în funcție de numărul de puncte-amendă. Potrivit Codului rutier, un punct-amendă se calculează ca fiind 10% din salariul minim brut pe economie. În 2018, un punct-amendă este de 145 de lei.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Un răspuns la Codul rutier: Folosirea telefonului e interzisă în timp ce conduci mașina. Amenzile pot ajunge la câteva sute de lei

  1. Lupu horea 11.10.2018 la 7:18

    Sunt minciuni 100% din șoferi vbscript la telefon.