CODUL RUTIER: Ce este regula celor 5 metri la semaforul roșu și ce trebuie să știe pietonii
CODUL RUTIER: Ce este regula celor 5 metri la semaforul roșu și ce trebuie să știe pietonii
Pietonii tind să treacă de foarte multe ori pe roșu, atunci când văd că este goală strada! Cei care fac asta, riscă amenzi uriașe. Codul Rutier chiar vorbește de regula de 5 metri, pe care, însă, puțini sunt cei care o cunosc.
Codul Rutier din România stabilește cu exactitate care este locul unde pietonii au voie să staționeze pentru a aștepta ca la semafor să se facă culoarea verde, iar cei care nu fac asta, încalcă regulile.
Citește și: Codul Rutier 2024: Anumite remorci și rulote pot fi tractate de către șoferii care dețin permis categoria B: Ce prevede legea
Regula celor 5 metri la semaforul roșu
În mare parte, pietonii aleg să fugă atunci când văd roșu la semafor, iar strada este goală. Acest gest reprezintă o încălcare a regulilor, iar, în cazul în care un echipaj este prezent, riscați amendă.
În Legislația Rutieră este definită aria de influență a unui semafor. Aceasta stabilește, cu exactitate, unde este obligatorie oprirea pentru pietoni. Astfel, această zonă de influență are o lungime de 5 metri și este măsurată de la marcajul trecerii de pietoni.
Așadar, cine se deplasează pe stradă, în dreapta sau în stânga zebrei, la o distanță mai mică de 5 metri , atunci când semaforul este roșu încalcă regulile.
Totuși, legislația din România este un pic diferită de cea din Germania, care spune că pietonii trebuie să traverseze rapid carosabilul.
„Pietonii trebuie să traverseze rapid carosabilul pe cea mai scurtă cale perpendiculară pe direcția de mers, ținând cont de traficul autovehiculelor. Dacă densitatea traficului, viteza vehiculelor, vizibilitatea sau fluxul traficului o cer, carosabilul poate fi traversat doar la intersecții sau la intrări, la semafoare în interiorul marcajelor, la treceri pentru pietoni cu ajutor sau pe treceri de pietoni (indicatorul rutier 293). Când se traversează carosabilul la intersecții sau la intrări, se utilizează întotdeauna trecerile de pietoni sau marcajele existente la semafoare”, scrie în Codul Rutier german.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Salariaţii din administraţia publică cer creșterea numărului de angajați pentru reducerea sarcinilor: Sectorul bugetar nu ar fi supradimensionat
Salariaţii din administraţia publică cer creșterea numărului de angajați pentru reducerea sarcinilor: Sectorul bugetar nu ar fi supradimensionat Salariaţii din administraţia publică reclamă „campania agresivă şi lipsită de fundament care promovează ideea că sectorul bugetar din România este supradimensionat” şi cer „creşterea numărului de angajaţi, pentru reducerea sarcinilor” Citește și: Taxe, salarii și pensii din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan