Rămâi conectat

Actualitate

CODUL RUTIER: Ce este regula celor 5 metri la semaforul roșu și ce trebuie să știe pietonii

Ziarul Unirea

Publicat

în

CODUL RUTIER: Ce este regula celor 5 metri la semaforul roșu și ce trebuie să știe pietonii

Pietonii tind să treacă de foarte multe ori pe roșu, atunci când văd că este goală strada! Cei care fac asta, riscă amenzi uriașe. Codul Rutier chiar vorbește de regula de 5 metri, pe care, însă, puțini sunt cei care o cunosc.

Codul Rutier din România stabilește cu exactitate care este locul unde pietonii au voie să staționeze pentru a aștepta ca la semafor să se facă culoarea verde, iar cei care nu fac asta, încalcă regulile.

Citește și: Codul Rutier 2024: Anumite remorci și rulote pot fi tractate de către șoferii care dețin permis categoria B: Ce prevede legea

Regula celor 5 metri la semaforul roșu

În mare parte, pietonii aleg să fugă atunci când văd roșu la semafor, iar strada este goală. Acest gest reprezintă o încălcare a regulilor, iar, în cazul în care un echipaj este prezent, riscați amendă.

În Legislația Rutieră este definită aria de influență a unui semafor. Aceasta stabilește, cu exactitate, unde este obligatorie oprirea pentru pietoni. Astfel, această zonă de influență are o lungime de 5 metri și este măsurată de la marcajul trecerii de pietoni.

Așadar, cine se deplasează pe stradă, în dreapta sau în stânga zebrei, la o distanță mai mică de 5 metri , atunci când semaforul este roșu încalcă regulile.

Totuși, legislația din România este un pic diferită de cea din Germania, care spune că pietonii trebuie să traverseze rapid carosabilul.

„Pietonii trebuie să traverseze rapid carosabilul pe cea mai scurtă cale perpendiculară pe direcția de mers, ținând cont de traficul autovehiculelor. Dacă densitatea traficului, viteza vehiculelor, vizibilitatea sau fluxul traficului o cer, carosabilul poate fi traversat doar la intersecții sau la intrări, la semafoare în interiorul marcajelor, la treceri pentru pietoni cu ajutor sau pe treceri de pietoni (indicatorul rutier 293). Când se traversează carosabilul la intersecții sau la intrări, se utilizează întotdeauna trecerile de pietoni sau marcajele existente la semafoare”, scrie în Codul Rutier german.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea