CODUL RUTIER 2024: Șoferii cu permis categoria B pot conduce și tractoare agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h. Modificări și în procesul de examinare pentru permis
CODUL RUTIER 2024: Șoferii cu permis categoria B pot conduce și tractoare agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h. Modificări și în procesul de examinare pentru permis
Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au anunțat recent noi modificări în legislația permiselor de conducere, aliniindu-se la reglementările europene și introducând o serie de noi categorii și proceduri pentru obținerea sau preschimbarea permiselor de conducere.
Modificările aduse de MAI permit posesorilor de permis categoria B să conducă și tractoare agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h. Această extindere a fost aprobată printr-o Ordonanță de Urgență, după cum a explicat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
„Aceasta va permite, astfel, conducerea tractoarelor agricole sau forestiere, care au o viteză maximă de 40 km/h, pe drumurile publice”, declarase la ora respectivă purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
Citește și: CODUL RUTIER 2024: Șoferii agresați în trafic pot să sune la 112. Gesturile care sunt considerate acte de HĂRȚUIRE
O altă schimbare vizează permisele care includ coduri speciale, cum ar fi codul 100. Aceste permise vor avea valabilitate doar pe teritoriul României și vor necesita prezența unui instructor autorizat în timpul probelor practice. Această măsură se aplică în special pentru categoriile cu condiții speciale și nu permite utilizarea permisului în alte state membre UE.
Modificări în procesul de examinare pentru permis
Pentru a crește transparența, toate examenele practice, inclusiv cele pentru motociclete, vor fi înregistrate audio și video. Examinatorul va supraveghea candidatul dintr-o mașină separată, comunicând prin stație radio. Înregistrările vor fi realizate cu ajutorul camerelor montate pe vehiculul instructorului.
„ La articolul 8, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:(2) Camera audiovideo a sistemului tehnic de monitorizare se instalează într-un punct fix în autovehiculul pe care este afișată vizibil mențiunea «EXAMEN» sau, în cazul susținerii probei practice în traseu pentru categoriile A1, A2 și A, în autovehiculul aparținând școlii de conducători auto din care examinatorul supraveghează candidatul.
Aceasta se orientează paralel cu partea carosabilă, astfel încât să surprindă traficul pe direcția de deplasare a autovehiculului” este subliniat în actul normativ.
Totodată, noile reglementări stipulează că permisele expirate, pierdute sau furate emise de statele UE pot fi preschimbate doar dacă sunt încă valabile și dacă titularul nu are condamnări definitive pentru infracțiuni specifice.
Un alt punct important se referă la schimbarea procedurii pentru obținerea certificatului de calificare profesională cu codul 95, necesar pentru transportatorii profesioniști.
„La articolul 2, după alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alin. (2^1)-(2^3), cu următorul cuprins:(2^1) Prin excepție de la prevederile alin. (2), codul european armonizat 95 nu se înscrie în permisul de conducere.(2^2)
Cu ocazia depunerii permisului de conducere care are înscris codul european armonizat 95, eliberat de unul dintre statele prevăzute în anexa nr. 1, și a documentelor necesare preschimbării cu un document similar românesc, solicitantului i se eliberează o copie conformă cu originalul a permisului de conducere respectiv.(2^3)
Datele privind înscrierea codului european armonizat 95 în permisul de conducere depus la preschimbare se pot transmite pe cale informatică Autorității Rutiere Române din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii în vederea eliberării certificatelor de calificare profesională și a înscrierii codului în cuprinsul acestora, caz în care nu se mai eliberează copia prevăzută la alin. (2^2)”, scrie în textul de lege.
Pentru cei care solicită preschimbarea permisului, se va emite o dovadă provizorie, iar cererile depuse înainte de intrarea în vigoare a noilor reguli vor fi procesate conform reglementărilor anterioare.
De asemenea, pentru permisele emise de autoritățile din state membre ale Uniunii Europene, va fi posibilă depunerea unei traduceri oficiale a documentului care atestă pierderea, furtul sau lipsa justificată a permisului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Alimentele în TOPUL scumpirilor pe final de an: Rata anuală a inflației a crescut la 4,67% în octombrie 2024
Alimentele în TOPUL scumpirilor pe final de an: Rata anuală a inflației a crescut la 4,67% în octombrie 2024 Prețurile continuă să crească pe final de an, întrucât rata anuală a inflației a crescut la 4,67% în luna octombrie 2024. Potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,75%, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje: La mulţi ani Mihai, Mihaela, Gabriel şi Gabriela!
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
MESAJE de SFANTUL MIHAIL şi GAVRIIL 2024. Ce sms-uri şi urări de „La mulţi ani” puteţi trimite celor dragi de ziua numelui
-
Sportacum 4 zile
CSM Unirea Alba Iulia – Metalurgistul Cugir 1-1 (1-0)! „Alb-negrii” s-au împiedicat în derby „de Alba”, ratând primul loc
-
Actualitateacum 2 zile
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi