// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Codul rutier 2018: Ce (nu) poate face când conduce o mașină şi ce vehicule (nu) poate conduce un șofer începător

Conform Codului rutier, șoferilor începători le sunt prevăzute anumite restricţii în ceea ce priveşte condusul pe drumurile publice. Ei trebuie să circule mereu cu un semn distinctiv şi, în acelaşi timp, trebuie să respecte anumite limite în privinţa vitezei sau a anumitor tipuri de autovehicule.

Acest semn trebuie să fie un “disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm și diametrul punctului de 10 mm” (semnul e supranumit „lămâie”).

Poziţionarea acestui semn diferă în funcţie de tipul de vehicul condus. De exemplu, şoferii de autoturisme trebuie să afişeze acest semn “pe parbriz, în partea din dreapta jos și pe lunetă, în partea stângă jos”.

Atenţie! În cazul în care semnul distinctiv lipseşte, şoferii riscă o amendă între 290 şi 435 lei, conform OUG nr. 195/2002.

De asemenea, şoferii care au experienţă de condus mai mică de un an pot circula în afara localităţilor doar cu o viteză maximă cu 20 km/h mai mică decât le este permis şoferilor care nu mai sunt începători. Astfel, şoferii începători vor avea în vedere limitele de viteze aplicabile în general, dar vor scădea 20 km/h din maximul admis.

În fine, şoferii începători nu pot să conducă vehicule care:

  • transportă mărfuri sau produse periculoase;
  • sunt destinate testării;
  • sunt folosite pentru probe;
  • sunt destinate transportului public de persoane, inclusiv în regim de taxi.

Oricum, vehiculele destinate transportului public de persoane sau de mărfuri, precum şi cele destinate transportului de produse periculoase nu pot fi conduse decât de către cei care deţin atestat profesional sau autorizaţie specială.

Sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Un răspuns la Codul rutier 2018: Ce (nu) poate face când conduce o mașină şi ce vehicule (nu) poate conduce un șofer începător

  1. Ionut 12.08.2018 la 11:06

    Si acum 10 ani cand am dat de permis era aceleași lucru.
    Se pare ca autorul articolului a citit si el codul rutier si sa gândit sa scrie o stire.