Codul Penal s-ar putea modifica: Pedepse majorate pentru mai multe infracțiuni. Legea ”România fără clanuri interlope şi narcotraficanţi” ajunge în Parlament
Codul Penal s-ar putea modifica: Pedepse majorate pentru mai multe infracțiuni. Legea ”România fără clanuri interlope şi narcotraficanţi” ajunge în Parlament
Un proiect de lege care prevede introducerea în sfera infracţiunilor grave a ameninţării, şantajului, proxenetismului, exploatării cerşetoriei, cametei şi majorarea limitelor de pedeapsă în aceste cazuri a fost depus de mai mulţi parlamentari PNL la Parlament.
Proiectul stabileşte şi majorarea cu jumătate a limitelor speciale de pedepse în cazul persoanelor care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice şi facilitează, prin orice mijloace, traficul şi consumul de droguri.
Actul normativ modifică şi completează în acest sens Legea nr. 39/2003 privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate, Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.
Citește și: Legea Moștenirii 2024: Cum poți rămâne fără proprietăți dacă ești neglijent. Ce presupune legislația din România
Potrivit proiectului, legea privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate se completează în sensul introducerii în sfera infracţiunilor grave a ameninţării, şantajului, proxenetismului, exploatarea cerşetoriei, cametei, scrie Stiri pe surse – Cele mai noi stiri.
De asemenea, actul normativ mai prevede că structurile specializate pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate din cadrul MAI să dispună de suportul logistic al tuturor structurilor MAI, de instituirea, prin ordin al ministrului Afacerilor Interne şi al procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, a unor criterii minime de performanţă pentru lucrătorii structurilor specializate, precum şi acordarea unor premii trimestriale de excelenţă pentru activitatea desfăşurată în domeniul combaterii grupărilor de crimă organizată şi al traficului de droguri.
Proiectul prevede şi modificarea Legii privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri cu reducerea termenului de actualizare a substanţelor aflate sub control naţional – drogurile şi precursorii – de la 6 luni, la maximum 3 luni de la înaintarea propunerii de modificare de către ministrul Sănătăţii sau ministrul Afacerilor Interne.
Pedepse majorate
De asemenea, se propune majorarea limitelor de pedeapsă la 5 şi 15 ani pentru infracţiunile legate de drogurile de risc şi, respectiv, la 10 şi 20 de ani pentru infracţiunile legate de droguri de mare risc.
„Punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi”, mai prevede proiectul.
De asemenea, administrarea de droguri de mare risc unei persoane, în afara condiţiilor legale, se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 5 ani.
Furnizarea, în vederea consumului, de inhalanţi chimici toxici unui minor se va pedepsi cu închisoare de la unu la 5 ani.
Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice, iar în exercitarea acestei funcţii, facilitează, prin orice mijloace, săvârşirea faptelor de trafic şi consum de droguri se va sancţiona cu pedepsele prevăzute de lege pentru aceste fapte, limitele speciale ale acestora majorându-se cu jumătate, mai prevede proiectul.
Totodată, îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin orice mijloace, se va pedepsi cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Drogurile şi alte bunuri care au făcut obiectul acestor infracţiuni vor fi confiscate, iar dacă acestea nu se găsesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani.
Vor fi supuse confiscării şi alte bunuri, „când faţă de membrul unui grup infracţional organizat se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de un an sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale”, mai prevede actul normativ. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei.
Proiectul mai prevede modificarea Codului penal în sensul majorării pedepselor în cazul infracţiunilor de: ameninţare – închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă, proxenetism – închisoare de la 3 la 10 ani, şantaj pentru practicarea prostituţiei – închisoare de la 5 la 15 ani, exploatarea cerşetoriei – închisoare de la un an la 5 ani, în cazul în care fapta este săvârşită de părinte, tutore, curator ori de către cel care are în îngrijire persoana care cerşeşte – închisoare de la 3 la 10 ani, camătă – închisoare de la 3 la 10 ani.
„Prin Legea „România fără clanuri interlope şi narcotraficanţi” propunem un set de măsuri absolut necesare şi urgente în vedere consolidării acţiunilor instituţiilor angrenate în domeniul combaterii grupărilor de crimă organizată şi al traficului de droguri. Legea ” România fără clanuri interlope şi narcotraficanţi” prevede o înăsprire a pedepselor pentru infracţiunile cele mai grave înfăptuite de grupările de crimă organizată din toată ţara şi urmăreşte ca, în cel mai scurt timp, să putem vorbi despre o României fără trafic şi, implicit, consum de droguri, fără grupuri de interlopi, fără teamă de aceste structuri toxice pentru economia şi societatea românească”, au precizat iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.
Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Schengen 2025: Bulgaria va introduce controlul la frontiera cu România pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie
Schengen 2025: Bulgaria va introduce controlul la frontiera cu România pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie Guvernul de Sofia a hotărât miercuri, 18 decembrie 2024, că va introduce controale la granița cu România, începând din 1 ianuarie 2025. Decizia este una temporară și a fost luată cu scopul de a preveni potenţialele ameninţări la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci