Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

Codul Penal 2024: Legea pentru piața imobiliară s-a schimbat. Până la 5 ani de închisoare pentru oamenii care presează proprietarii să își vândă imobilele

Bogdan Ilea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Codul Penal 2024: Legea pentru piața imobiliară s-a schimbat. Până la 5 ani de închisoare pentru oamenii care presează proprietarii să își vândă imobilele

Conform noilor reglementări, persoanele care fac presiuni asupra proprietarilor, determinându-i să-și vândă imobilele, pot să primească închisoare până la cinci ani.

Modificările au fost incluse într-o inițiativă legislativă care inițial avea un scop diferit, fără a fi discutate anterior de senatori, ceea ce ridică întrebări cu privire la constituționalitatea măsurii.

Totuși, obiectivul principal al acestor schimbări este „protejarea persoanelor asupra cărora se fac presiuni, de orice natură, cu scopul de a-și înstrăina imobilele”.

Citește și: Programul ”Casa Verde Fotovoltaice”: Crește subvenția pe care o pot primii românii de la stat pentru panouri fotovoltaice și baterii de stocare

Noile prevederi legislative

În esență, modificările aduse Codului Penal includ două principale infracțiuni:

Tulburarea folosinței locuinței: Persoanele care perturbează folosința normală a locuinței unui proprietar sau chiriaș, încercând astfel să-l forțeze să vândă, riscă pedepse cu închisoarea de la unu la trei ani sau amenzi considerabile.

Împiedicarea folosinței normale a locuinței: În cazurile în care un proprietar este împiedicat să își folosească normal locuința, astfel încât este pus în situația de a-și vinde imobilul, persoana responsabilă poate fi pedepsită cu închisoarea de la unu la cinci ani. Acțiunea penală se poate declanșa la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Aceste măsuri vin într-un context în care au apărut numeroase rapoarte despre persoane care își cumpără un apartament într-o clădire, doar pentru a-i intimida pe ceilalți locatari și a-i forța să-și vândă locuințele la prețuri reduse. Astfel de practici sunt adesea asociate cu așa-numitele „clanuri imobiliare”, grupuri organizate care se folosesc de intimidare și alte tactici coercitive pentru a-și extinde portofoliul de proprietăți.

Contextul legislativ și posibilele implicații

Adoptarea acestor modificări vine ca răspuns la cerințele tot mai stringente ale societății de a proteja drepturile proprietarilor împotriva abuzurilor și intimidării. Totuși, faptul că aceste prevederi nu au fost discutate în prealabil în Senat ridică îngrijorări privind constituționalitatea lor. Există riscul ca aceste modificări să fie contestate și, eventual, să fie invalidate de Curtea Constituțională.

Citește și: Vouchere pentru energie 2024: Astăzi, ultima zi în care românii îşi mai pot plăti facturile la căldură şi curent cu banii de la stat

Dacă vor rămâne în vigoare, noile reglementări ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare din România. Pe de o parte, acestea ar descuraja practicile abuzive ale unor investitori agresivi. Pe de altă parte, ar putea duce la un număr crescut de litigii și plângeri penale, pe măsură ce proprietarii își vor exercita noile drepturi.

Prin aceste măsuri, Parlamentul încearcă să ofere un cadru legal mai robust pentru protejarea drepturilor proprietarilor, asigurându-se că aceștia nu sunt forțați să-și înstrăineze imobilele sub presiunea unor grupuri de interese. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în practică și dacă aceste modificări vor reuși să descurajeze cu adevărat comportamentele abuzive în sectorul imobiliar.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Alcoolul contribuie la șapte tipuri de cancer: „Băutorii înrăiți”, mai predispuși să se îmbolnăvească 

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alcoolul contribuie la șapte tipuri de cancer: „Băutorii înrăiți”, mai predispuși să se îmbolnăvească Băuturile alcoolice joacă un rol important în dezvoltarea a șapte tipuri diferite de cancer, avertizează experții în oncologie. Există însă și o veste bună: efectul e influențat și de cantitate. Citește și: Regula ABDCE: Instrumentul care ajută la depistarea precoce a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea