Codul fiscal a fost adoptat de Senat, cu toate cu amendamentele propuse de Comisia pentru buget-finanțe. Vezi care sunt acestea
Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege privind Codul fiscal, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 90 de voturi pentru, 36 împotrivă și patru abțineri.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea cadrului legislativ pentru calculul, reținerea, declararea și plata impozitelor, taxelor și contribuțiilor sociale obligatorii, care constituie venituri ale bugetului general, consolidat, stabilind contribuabilii care au obligația plății acestor impozite, taxe și contribuții, precum și principiile pe care se bazează aplicarea Codului fiscal.
Una dintre cele mai importante prevederi ale noului Cod fiscal se referă la reducerea TVA la 9% la alimente. Textul adoptat de Senat precizează că această cotă redusă se aplică alimentelor, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal. Potrivit unui amendament adoptat de Senat, cota de 9% se va aplica și serviciilor de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice.
Plenul Senatului și-a însușit toate amendamentele propuse de Comisia pentru buget-finanțe și a adoptat un singur amendament, propus de senatorul Șerban Nicolae și respins de Comisie.
Amendamentul propus de Șerban Nicolae prevedea că valoarea limită de impozitare la tranzacțiile imobiliare să fie stabilită prin ordin al ministrului Finanțelor, actualizat anual.
Un amendament propus de Comisia de buget și adoptat de plenul Senatului se referă la scutirea de impozit a profitului reinvestit prevăzută pentru echipamente tehnologice — mașini, utilaje și instalații de lucru și a fost completat cu „echipamente periferice, calculatoare și programe informatice”.
Un alt articol modificat în Comisie, față de forma propusă de Guvern, reglementează modul de calcul al impozitului pentru cei care au cheltuieli de sponsorizare/mecenat și/sau acordă burse private și scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat.
De asemenea, un amendament al senatorului Constantin Popa, adoptat de Comisia de buget-finanțe și ulterior de plen, reglementează reținerea impozitului din venitul din pensii. Textul stipulează că „plătitorul de venituri din pensii este obligat să determine valoarea totală a impozitului anual pe veniturile din pensii, pentru fiecare contribuabil”.
Tratamentul fiscal al veniturilor din dobânzi obținute din România de persoane juridice rezidente într-un stat membru al UE a fost reglementat în Comisia de buget, printr-un articol nou introdus. Măsurile au ca obiect asigurarea unui tratament nediscriminatoriu fața de rezidenții români.
Proiectul de lege în forma Guvernului prevedea că impozitul pentru mijloacele de transport hibride se reduce cu 95%, dar forma adoptată de plenul Senatului stabilește că „impozitul se reduce cu minim 50%”.
În prezent, pentru întârzierea de la plata accizelor cu mai mult de 5 zile de la termenul legal, se suspendă autorizația deținută de operatorul economic plătitor de accize până la plata sumelor restante. Senatul a majorat acest termen la 15 zile.
Proiectul de lege va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, cu rol decizional.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Campanie de rechemare în service a aproape 100.000 de autovehicule, derulată de RAR, pentru probleme tehnice
Campanie de rechemare în service a aproape 100.000 de autovehicule, derulată de RAR, pentru probleme tehnice Registrul Auto Român derulează o campanie de rechemare în service a 26 de mărci de autovehicule fabricate în perioada 1998-2019, care au probleme tehnice. Oficialii RAR atrag atenția că aceste probleme tehnice vor avea un impact major asupra sistemelor […]
Lista prețurilor care cresc de la 1 iulie. Energia, RCA, carburanți și rovinieta vor fi mai scumpe începând de AZI, 1 iulie 2025
Lista prețurilor care cresc de la 1 iulie. Energia, RCA, carburanți și rovinieta vor fi mai scumpe începând de AZI, 1 iulie 2025 Prima zi a lunii iulie vine cu o serie de creșteri de prețuri care vor fi resimțite direct în bugetele familiilor. Odată cu încheierea mai multor măsuri de plafonare aplicate de stat, […]
O parte dintre angajații care beneficiază de vouchere de vacanță pot pierde DEFINITIV tichetele, deşi au plătit impozit pentru ele
O parte dintre angajații care beneficiază de vouchere de vacanță pot pierde DEFINITIV tichetele, deşi au plătit impozit pentru ele Mii de români beneficiază de vouchere de vacanță de la locul de muncă, însă din diferite motive unii nu reușesc să le folosească până le expiră valabilitatea. Vestea bună este că cele nefolosite pot fi […]