Codul Etic al profesorilor, a fost aprobat prin ordin de ministru. Meditațiile și cadourile, traficul de influenţă şi favoritismul în evaluarea la clasă, interzise, prin noua lege
Codul Etic al Profesorului prevede interzicerea meditaţiilor pe care profesorii le dau către copiii din propria clasă. De asemenea, documentul interzice solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri, precum şi impunerea unor materiale auxiliare contra-cost. Fostul ministru al Educaţiei, Valentin Popă, afirma că profesorii care nu respecta aceste prevederi ar trebui să fie sancţionaţi.
Fostul ministru al Educaţiei, Valentin Popă, afirma că, potrivit noului Cod de Etică pentru învăţământul preuniversitar, profesorii pot acorda meditaţii, cu excepţia elevilor de la clasă, cu cerinţa ca activitatea să fie fiscalizata.
„Evident că este o activitate care poate fi desfăşurată, doar să fie fiscalizată. Sigur, nu meditaţii la propriii elevi. Evident. În Codul de etică este aceasta prevedere, că nu pot să facă meditaţii cu elevii de la clasa”, a spus Popă, într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul Ministerului Educaţiei, conform Agerpres.
El a precizat că, odată ce există „un Cod de etică, ce stipulează foarte clar acest lucru, în continuare astfel de situaţii trebuie să fie tratate de comisiile de disciplină de la nivelul fiecărei şcoli”.
Codul Etic al Profesorului, sau Codul de Etică pentru invatamanul preuniversitar conţine patru capitole principale, în care se referă la valorile şi normele de conduită pe care trebuie să le respecte un cadru didactic.
El prevede norme de conduită ale profesorilor, cum ar fi: denunţarea oricăror forme de violenţă asupra elevilor, interzicerea hartuirii şi a relaţiilor sexuale cu ei, precum şi încurajarea toleranţei şi a diversităţii.
Cel mai disputat aspect al acestui document se referă la meditaţiile pe care profesorii le acordă propriilor elevi de la clasă.
Conform codului etic, în relaţia cu părinţii, profesorii trebuie să respecte confidenţialitatea informaţiilor şi dreptul la viaţa privată, iar în relaţia cu colegii de cancelarie trebuie să fie solidari cu ei în situaţii în care interesul comun este binele educaţiei, dar şi să semnaleze eventuale fraude intelectuale şi plagiatele.
În plus, documentul interzice solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri, precum şi impunerea unor materiale auxiliare contra-cost.
Sursă: portalinvatamant.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
VIDEO | Dumitru Henegar și-a lansat volumul „Alba – «inima» din inima României” la Muzeul „Principia” din Alba Iulia: O inimă ce bate între cuvinte încrucișate!
Dumitru Henegar și-a lansat volumul „Alba – «inima» din inima României” la Muzeul „Principia” din Alba Iulia: O inimă ce bate între cuvinte încrucișate! Joi după-masa, începând cu ora 17.00, a avut loc lansarea volumului „Alba – «inima» din inima României” a jurnalistului rebusistului albaiulian Dumitru Henegar, la Muzeul „Principia” din Alba Iulia. Nu demult, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan