Rămâi conectat

Cultură Educație

Codul Etic al profesorilor, a fost aprobat prin ordin de ministru. Meditațiile și cadourile, traficul de influenţă şi favoritismul în evaluarea la clasă, interzise, prin noua lege

Mondoc Adriana

Publicat

în

URS Construct

Codul Etic al Profesorului prevede interzicerea meditaţiilor pe care profesorii le dau către copiii din propria clasă. De asemenea, documentul interzice solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri, precum şi impunerea unor materiale auxiliare contra-cost. Fostul ministru al Educaţiei, Valentin Popă, afirma că profesorii care nu respecta aceste prevederi ar trebui să fie sancţionaţi.

Fostul ministru al Educaţiei, Valentin Popă, afirma că, potrivit noului Cod de Etică pentru învăţământul preuniversitar, profesorii pot acorda meditaţii, cu excepţia elevilor de la clasă, cu cerinţa ca activitatea să fie fiscalizata.

„Evident că este o activitate care poate fi desfăşurată, doar să fie fiscalizată. Sigur, nu meditaţii la propriii elevi. Evident. În Codul de etică este aceasta prevedere, că nu pot să facă meditaţii cu elevii de la clasa”, a spus Popă, într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul Ministerului Educaţiei, conform Agerpres.

El a precizat că, odată ce există „un Cod de etică, ce stipulează foarte clar acest lucru, în continuare astfel de situaţii trebuie să fie tratate de comisiile de disciplină de la nivelul fiecărei şcoli”.

Codul Etic al Profesorului, sau Codul de Etică pentru invatamanul preuniversitar conţine patru capitole principale, în care se referă la valorile şi normele de conduită pe care trebuie să le respecte un cadru didactic.

El prevede norme de conduită ale profesorilor, cum ar fi: denunţarea oricăror forme de violenţă asupra elevilor, interzicerea hartuirii şi a relaţiilor sexuale cu ei, precum şi încurajarea toleranţei şi a diversităţii.

Cel mai disputat aspect al acestui document se referă la meditaţiile pe care profesorii le acordă propriilor elevi de la clasă.

Conform codului etic, în relaţia cu părinţii, profesorii trebuie să respecte confidenţialitatea informaţiilor şi dreptul la viaţa privată, iar în relaţia cu colegii de cancelarie trebuie să fie solidari cu ei în situaţii în care interesul comun este binele educaţiei, dar şi să semnaleze eventuale fraude intelectuale şi plagiatele.

În plus, documentul interzice solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri, precum şi impunerea unor materiale auxiliare contra-cost.

Sursă: portalinvatamant.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea

Unirea Ziarul

Publicat

în

Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea Profesorii pensionabili pot cere să rămână titulari chiar până la vârsta de 70 de ani! Potrivit calendarului mișcării personalului didactic, anexă a Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic în anul școlar 2025-2026 aprobată prin Ordinul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea