Codruța Kovesi a câștigat la CEDO procesul prin care a contestat decizia de revocare de la șefia DNA: Decizia CCR – abuzivă

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în urma plângerii depuse de fosta șefă a DNA și a decis marți că România a încălcat drepturile omului în cazul demiterii fostei șefe DNA.

Potrivit minutei instanței europene, judecătorii au constatat că lui Kovesi i-au fost încălcate dreptul la un proces echitabil și dreptul la liberă exprimare.

ELIT

Actualul procuror șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a reclamat că atunci când a fost demisă din funcția de procuror-șef DNA, pe 9 iulie 2018, prin decretul președintelui Klaus Iohannis în urma unei decizii a Curții Constituționale, i s-au încălcat două drepturi fundamentale.

Dreptul la un proces echitabil – nu a avut acces la o instanță să-și apere drepturile cu privire la revocarea disciplinară din funcția de procuror șef DNA.

Dreptul la liberă exprimare – demiterea sa, în baza unei evaluări a fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, a fost făcută după ce s-a exprimat public în calitate de șef la DNA pe mai multe reforme legislative care afectau sistemul judiciar. Era vorba de modificările legislative privind amnistia/grațierea, Codurile Penale și Legile Justiției.

sursa: ziare.com

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...