Rămâi conectat

Actualitate

Cod rutier 2024: Noi modificări care permit șoferilor contestarea rezultatelor etilotestului. Condiții în care se poate cere retestarea

Bera Larisa

Publicat

în

Cod rutier 2024: Noi modificări care permit șoferilor contestarea rezultatelor etilotestului. Condiții în care se poate cere retestarea

Modificări semnificative au fost aduse în Codul Rutier 2024, iar noile prevederi sunt primite cu entuziasm de șoferii din România. O nouă lege permite conducătorilor auto să conteste rezultatele etilotestului.

Citește și: Guvernul decide înghețarea punctului de amendă: Ce înseamnă pentru șoferi și cum sunt calculate amenzile în România

Prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență, Guvernul a adus o serie de schimbări în textul Codului Rutier. Printre prevederi se numără una pe care șoferii o așteptau de multă vreme. Ce le pot cere oamenilor legii când sunt prinși la volan după ce au consumat alcool.

În ce condiții pot șoferii să ceară să fie retestați

În încercarea de a pune capăt dezbaterilor cu privire la acuratețea rezultatelor aparatelor de verificare a alcoolemiei în aerul expirat folosite în cazul șoferilor opriți în trafic, autoritățile au adăugăt noi prevederi în Codul Rutier.

Principala schimbare cu privire la testarea șoferilor este posibilitatea ca aceștia să ceară agentului de poliție să li se repete testul. A doua verificare trebuie să fie făcută după 15 minute, dar nu mai mult de 20 de minute de la primul test, doar în cazurile în care concentrația aerului expirat a fost de până la 0,10 mg/L alcool pur în aerul expirat. Dacă rezultatul celui de-al doilea test este zero, șoferul este liber să plece.

Valoare juridică va avea doar rezultatul etilotest ce arată cea mai mică valoare a concentrației de alcool pur în aerul expirat.

„Instituirea măsurii retragerii permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice în cazul persoanelor care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea verificării consumului de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive”, este o altă prevedere anunțată de Alexandru Popa, comisar șef al Poliției Rutiere, într-o conferință de presă.

Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere a fost adoptată de Guvernul României în timpul ședinței de vineri, 28 iunie 2024.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea