Cod rutier 2024 | Ce se întâmplă cu șoferii care nu au permisul asupra lor sau refuză prezentarea acestuia
Cod rutier 2024 | Ce se întâmplă cu șoferii care nu au permisul asupra lor sau refuză prezentarea acestuia
Senatul României analizează o propunere de schimbare a legii circulației. Inițiatorul acesteia propune ca șoferii care vor refuza să prezinte permisul auto sau care nu îl au asupra lor, să nu mai fie amendați.
Citește și: Cod rutier 2024 | Amenzi de peste 800 de lei pentru abateri care până acum atrăgeau doar avertisment. Ce greșeli sunt sancționate de polițiști
Legea circulației stabilește care sunt actele auto obligatorii pentru toți șoferii. Acestea trebuie prezentate, în original, polițiștilor în cazul unui control în trafic.
În momentul în care un șofer e oprit de Poliție pentru control, conducătorul auto are obligația de a prezenta mai multe documente.
„Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, stabilește ART. 35 (2), din legea 195/2002.
Așadar, actele cu caracter obligatoriu pe care șoferii trebuie să le aibă în permanență asupra lor sunt:
permisul de conducere;
talonul auto;
asigurarea auto obligatorie (RCA);
cartea de identitate.
Dintre aceste acte auto, doar asigurarea poate fi prezentată în format electronic. Celelalte documente, adică permisul, talonul și buletinul, trebuie înmânate polițistului în original.
Cei care nu au asupra lor sau nu vor să prezinte la control unul dintre aceste documente, riscă între 6 și 8 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă că sancțiunea poate ajunge la 1.320 de lei.
Șoferii nu vor mai fi amendați dacă refuză să prezinte permisul auto
La Senat a fost depusă o propunere legislativă prin care se propune modificarea articolul 35, alineatul (2).
„Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia orice act de identitate dintre cele prevăzute de art. 12 alin. (3) din OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”, este noul text de lege propus.
De asemenea, se propune introducerea un alineat suplimentar.
„Dovada existenţei şi valabilităţii permisului de conducere, în cazul controalelor efectuate de autorităţile abilitate, se face prin interogarea bazei de date din cadrul Direcţiei Generale Permise de Conducere şi înmatriculări şi structurile regionale aferente”, e paragraful care se propune a fi introdus în Art. 35, după punctul 2.
Astfel, șoferii care nu au permisul asupra lor sau refuză prezentarea acestuia, nu vor mai fi sancționați. În schimb, cei care nu prezintă talonul sau buletinul vor fi, în continuare, amendați.
Dar, deocamdată, proiectul e în faza de analiză a Senatului. Dacă va fi adoptat, urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, care e for decizional. Doar dacă va fi adoptat de cele două camere și va primi acceptul Președintelui României, legea va fi modificată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
De ce recomandă economistul Radu Georgescu să se stea departe de imobiliare: ”În următorii ani vom vedea scăderi cu 50% la prețurile apartamentelor”
De ce recomandă economistul Radu Georgescu să se stea departe de imobiliare: ”În următorii ani vom vedea scăderi cu 50% la prețurile apartamentelor” Economistul Radu Georgescu a explicat într-o postare în mediul online de ce nu este momentul de a investi în imobiliare și cum va fi posibil ca în următorii ani să vedem scăderi […]
Cum va fi VREMEA în România în minivacanța de 1 MAI 2025: Prognoza meteo de la ANM anunţă ploi și vijelii în extindere
Cum va fi VREMEA în România în minivacanța de 1 MAI 2025: Prognoza meteo de la ANM anunţă ploi și vijelii în extindere ANM a emis luni, 21 aprilie 2025, prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, în intervalul 21 aprilie – 4 mai 2025. Specialiştii anunţă vreme caldă, dar cu ploi și vijelii în extindere. […]
Când se spală rufe în Săptămâna Luminată: Activitățile casnice, permise doar în anumite zile în săptămâna de după Învierea Domnului
Când se spală rufe în Săptămâna Luminată: Activitățile casnice, permise doar în anumite zile în săptămâna de după Învierea Domnului Săptămâna Luminată începe imediat după noaptea de Învierea Domnului, când creștinii ortodocși intră într-o perioadă specială, în care sunt îndemnați să se apropie mai mult de Dumnezeu și să ia o pauză de la treburile […]