Coaliția pentru Dezvoltarea României: Plata defalcată a TVA trebuie să fie opțională, iar cei care optează pentru acest sistem să primească stimulente
Plata defalcată a TVA trebuie să fie opțională, să se aplice doar în relațiile dintre persoane juridice și companiile aflate în insolvență și faliment, iar cei care optează pentru acest sistem să primească stimulente, similar cu sistemul pe cale să fie introdus în Polonia, se arată într-un comunicat de presă al Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), remis miercuri, 18 octombrie.
CDR a realizat un studiu în luna septembrie, din care reiese că mai mult de jumătate dintre companii ar avea nevoie de 3 luni pentru a implementa noul sistem.
”Introducerea sistemului de plată defalcată a TVA nu este o măsură folositoare și nici oportună pentru economie, în opinia a 98% dintre companiile care au răspuns la chestionarul lansat în rândul membrilor CDR. Au răspuns aproximativ 400 de companii cu o cifră de afaceri cumulată de peste 173 de miliarde de lei pe an. Dintre respondenți, 20% sunt companii cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de lei anual, iar 80% sunt companii mici. Mai mult de jumătate dintre respondenți au estimat că ar avea nevoie de mai mult de 3 luni pentru a implementa noul sistem și că acesta va produce dificultăți majore în structura raportărilor în cadrul grupului. În același timp, 9 din 10 companii consideră că măsura va avea un impact mic sau nesemnificativ în combaterea evaziunii fiscale în domeniul în care își desfășoară activitatea”, se arată în document.
Coaliția consideră că alte decizii în privința sistemului de plată a TVA nu pot fi luate mai devreme de 1-2 ani de funcționare, fără realizarea unor analize de impact și cost beneficiu.
„CDR își exprimă încă o dată disponibilitatea la dialog pentru a ajuta autoritățile să identifice cele mai bune soluții pentru combaterea și reducerea evaziunii fiscale din România”, menționează sursa citată.
Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, la finalul CExN al PSD, că, în privința Split-TVA, se va ține cont de anumite propuneri ale patronatelor și se va interveni cu amendamente în Parlament, afirmând că măsura ar urma să vizeze, în primul rând, firmele aflate în insolvență și faliment. El a spus că se are în vedere introducerea unui sistem de premiere.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana