Clement Negruț: Nu închideți mineritul! Statul român trebuie să fie mult mai atent în gestionarea resurselor naturale
Am fost prezent săptămâna trecută, în cursul zilei de vineri la dezbaterea publică organizată de PMP Hunedoara în localitatea Petrila. A fost o zi deosebită pentru mine într-o zonă cu tradiție în minerit, potrivit deputatului Clement Negruț.
Activitatea mea de ani de zile în acest domeniu mă face să simt mult mai bine decât alții problemele cu care se confruntă minerii și totodată să determin mai ușor nevoile pe care le are acest sector important al economiei. Prezent la Petrila, am făcut o promisiune celor din Valea Jiului, și anume, că voi purta mesajul lor către Parlamentul şi Guvernul României, să nu închidă minele de cărbune. Mineritul trebuie să rămână o componentă importantă a strategiei energetice naţionale.
Marţi, in Plenul Camerei Deputaţilor am îmbrăcat un tricou primit de la mineri cu inscripţia ,,NU închideţi Mineritul”. Nu a fost singura dată când am susținut această idee. Mereu am afirmat că resursele pe care ni le-a lăsat Dumnezeu, trebuie valorificate. Desigur acest lucru nu se face oricum. Sunt adeptul unui minerit care să nu afecteze mediul, un minerit care să ducă la creșterea numărului de locuri de muncă în zone precum Abrud sau Petrila, un minerit care să însemne o creștere din punct de vedere economic a localităților cu tradiție în acest domeniu. Reamintesc cu acest prilej inițiativele pe care le-am avut privind procentul din redevențele exploatărilor miniere, care să rămână comunității, unde are loc exploatarea. Amendamentele pe care le-am propus la Legea minelor aveau în vedere un aport substanţial la bugetul autorităţilor locale şi judeţene. Conform modificărilor propuse de mine, titularii licenţelor sau a permiselor de exploatare ar fi fost obligaţi la plata unei taxe pentru activitatea de prospecţiune, exploatare şi exploatarea resurselor minerale. Jumătate din valoarea taxei urmând a fi plătită către bugetul autorităţilor locale pe teritoriul cărora se află suprafaţa de exploatare. Cealaltă jumatate merge către bugetul de stat.
Cel de-al doilea amendament adus Legii Minelor prevedea ca redevenţa minieră să se stabilească la o cotă procentuală din valoarea producţiei miniere. Astfel, 25% din valoarea redevenţei să fie plătită către bugetul autorităţilor locale pe teritoriul căreia se face exploatarea. Restul de 75% din valoarea redevenţei ar reveni bugetului de stat. Această lege ar fi fost și spre ajutorul autorităților din Alba, S.C Cuprumin Abrud este una din unitățile miniere din România care funcționează și are profit.
Cred că statul român trebuie să fie mult mai atent în gestionarea resurselor naturale, dar totodată trebuie oprită acțiunea de distrugere a mineritului. Îmi voi folosi experiența pe care o am în acest domeniu pentru a susține valorificarea resurseelor de substanțe minerale utile și voi milita pentru continuarea mineritului în România. (V.N.)
Preşedinte PMP Alba, Deputat Clement Negruţ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală | Dorin Nistor: „Nicolae Ciucă a sprijinit în mod direct economia Sebeșului. Vă îndemn să îl susținem!”
Publicitate electorală | Dorin Nistor: „Nicolae Ciucă a sprijinit în mod direct economia Sebeșului. Vă îndemn să îl susținem!” Provocările electorale din acest an ne-au adus în fața cetățenilor, iar răspunsul pe care l-am primit la Sebeș a fost clar: încredere! Ne-a fost încredințată misiunea de a administra în continuare proiectele Municipiului Sebeș, căci oamenii […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Actualitate20 de ore ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi