Clasele de școală profesională pot fi transformate în clase de liceu la solicitarea inspectoratelor școlare: Număr record al elevilor nerepartizaţi în prima etapă de la admiterea la liceu
Secretarul de stat din Ministerul Educației, Luminița Barcari a declarat că unele clase de școală profesională pot fi transformate în clase pentru liceu, dacă inspectoratele școlare vor solicita asta, potrivit stiriedu.ro. Decizia este una fără precedent și vine după ce Edupedu.ro a scris despre cum cel puțin 5.100 de elevi care au rămas nerepartizați la admiterea în liceu, prima etapă, vor ajunge la școala profesională, nemaiavând locuri la liceu.
„Am cerut o situație la nivel național și, într-adevăr, sunt și copii nerepartizați, dar sunt și locuri neocupate. Majoritatea locurilor neocupate sunt la clase de învățământ profesional”, a declarat Barcari.
“Dacă în cadrul inspectoratului școlar se va face o analiză și vor considera transformarea claselor neocupate din învățământul profesional în clase de învățământ tehnic și ne vor propune modificarea planului de școlarizare prin trecerea unei clase de la profesional la teorectic, noi aprobăm”, a spus secretarul de stat.
„Așteptăm din partea inspectoratelor propunerile. Eu le-aș sugera colegilor să analizeze cu multă atenție acest lucru, pentru că într-adevăr sunt copii cu note de 8 și 9 care ar trebui să fie la învățămțântul liceul, și nu profesional, dacă ei își doresc acest lucru”, a arătat Luminița Barcari.
O analiză Edupedu.ro a arătat că din numărul record al elevilor care au rămas nerepartizaţi în prima etapă de la admiterea la liceu, adică 8.570, vor candida în etapa a doua de admitere pe doar 3.400 de locuri rămase libere în liceele din toată ţara. Adică ar fi 2,57 candidaţi pe un loc de liceu. Asta în teorie, pentru că cele mai multe locuri sunt fie în clase cu predare în limba maghiară, germană sau slovacă, or cu predare intensivă în diverse limbi străine. În plus, cele mai multe dintre locurile rămase sunt în localități aflate la mare depărtare de candidații rămași fără loc la repartizare.
Analiza datelor arată că, în scenariul puțin probabil în care toate locurile rămase se vor ocupa în etapa a doua, vor fi 5.170 de elevi obligați să se orienteze spre şcoala profesională.
Reamintim că Ministerul Educaţie a aprobat pentru acest an aceeaşi cifră de şcolarizare pentru clasa a IX-a de liceu ca anul trecut, în condiţiile în care generaţia actuală de elevi este mult mai numeroasă ca cea de anul trecut.
Concret, cifra de şcolarizare pentru clasa a IX-a anul şcolar 2020-2021 este de 134.600 de locuri în licee. Cu toate acestea, la admiterea din acest an şcolile au scos doar 116.878 de locuri la repartizare, pe care au candidat 122.050 de elevi. Dintre aceştia 113.480 au fost repartizaţi în prima etapă.
Generația actuală de absolvenți de clasa a VIII-a a fost cea mai numeroasă din istoria ultimilor 7 ani, potrivit analizei Edupedu.ro. S-au prezentat peste 161 de mii de elevi la Evaluarea Națională, din cei 172.532 înscriși.
Sursa: edupedu.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Val de caniculă peste România: Avertizări meteo cod portocaliu și galben până marți dimineața. Temperaturile ajung la 37 de grade
Val de caniculă peste România: Avertizări meteo cod portocaliu și galben până marți dimineața. Temperaturile ajung la 37 de grade Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări meteo cod portocaliu și galben de caniculă și disconfort termic ridicat, valabilă în intervalul 21 iulie, ora 10:00 – 22 iulie, ora 10:00. Valul de căldură afectează nordul […]
Rabla auto 2025: Când speră autoritățile că va fi lansat programul și care vor fi valorile voucherelor
Rabla auto 2025: Când speră autoritățile că va fi lansat programul și care vor fi valorile voucherelor Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a declarat că Programul Rabla auto 2025 nu ar trebui să întârzie mai mult de data de 1 septembrie. Citește și: RABLA 2025: Cum va funcționa noul program și ce valoare vor avea voucherele. […]
Pentru a reduce cheltuielile, Guvernul pune lacăt pe mii de șantiere de canalizare, gaze și drumuri
Pentru a reduce cheltuielile, Guvernul pune lacăt pe mii de șantiere de canalizare, gaze și drumuri Într-o circulară venită de la Ministerul Dezvoltării, primarii sunt informați că vor fi lăsaţi fără bani pentru proiecte de infrastructură, în condiţiile în care Guvernul încearcă să reducă tot mai mult cheltuielile. Vor fi afectate Multe proiecte de canalizare, […]