Rămâi conectat

Curier Județean

CJ Alba va plăti aproape 100.000 de lei pentru amenajarea unei diorame într-o încăpere a Muzeului Icoanei din Alba Iulia, realizat în cadrul proiectului ”Museikon”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Consiliul Județean Alba a lansat invitația de participare pentru atribuirea achiziţiei directe de Servicii de amenajare spaţiu expoziţional în cadrul proiectului „MUSEIKON. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba lulia”. Valoarea estimată a achiziţiei este de 99.512,5 lei fără TVA (aproximativ 22.000 de euro).

spital-razboiPotrivit caietului de sarcini aprobat de managerul de proiect, Dan Popescu, este vorba despre amenajarea unei diorame într-o încăpede de la subsolul clădirii, care să reflecte destinaţia iniţială a imobilului şi anume cea de Spital Militar, având drept conţinut tematic (orientativ) un soldat rănit primind asistență medicală într-un salon din respectiva unitate medicală.

”Amenajarea unui spaţiu expoziţional, respectiv o dioramă, care să reflecte destinaţia iniţială a clădirii şi anume cea de Spital Militar reprezintă o nevoie a comunităţii, fiind necesar ca locuitorii Albei Iulia să fie conectaţi la moştenirea lor şi să redescopere sensul trecutului militar al cetăţii cu toate funcţiile şi istoria pe care o încorporează.

De asemenea prin amenajarea acestui spaţiu expoziţional, respectiv dioramă se răspunde mai ales unei nevoi a generaţiilor prezente şi viitoare de a-şi cunoaşte valorile, de a avea acces la ceea ce reprezintă trecutul dar mai ales de redare şi păstrare a unei identităţi, necesară pentru existenţa şi dezvoltarea unei comunităţi.

Prin dioramă se ilustrează a istoricul clădirii Museikon cu atât mai mult cu cât destinaţia sa de spital a rămas neschimbată pe tot parcursul existenţei sale de până acum, această clădire fiind prima de pe teritoriul actual al României a cărei destinaţie, încă din faza de proiect, a fost aceea de spital militar, iar după Unirea din 1918 a fost primul spital militar românesc şi pentru multă vreme şi singurul amenajat în Transilvania, numele pe care l-a primit („Medic General Dr. Carol Davila”) fiind chiar unul emblematic pentru istoria medicinei în România.

Diorama care urmează a fi amenajată în clădirea Museikon are drept scop marcarea faptului că acolo a funcţionat un spital militar, ale cărui începuturi în secolul XVIII sunt legate de garnizoana austriacă pentru care s-a construit cetatea de tip Vauban de la Alba lulia. Acest spital militar deservea o zonă de recrutare destul de întinsă, acoperind necesităţile specifice pentru mai multe regimente. În paralel medicii militari deserveau şi populaţia civilă a zonei, conform mărturiilor unor medici aici fiind tratat Avram Iancu şi Axente Sever, la câţiva ani după Revoluţie. în Primul Război Mondial spitalul a fost unul din stabilimentele importante din spatele frontului, având rolul de spital de refacere. în timpul celui de – al Doilea Război Mondial a continuat să funcţioneze ca spital militar sub patronajul Armatei Române.

Amenajarea dioramei poate fi amplasată oricând în timp, de la înfiinţarea spitalului militar şi până la începutul celui de – al Doilea Război Mondial, cu condiţia ca toate componentele alese să aparţină aceluiaşi segment istoric”, se arată în caietul de sarcini al achiziției directe.

Data limita pentru depunerea ofertei este 20.01.2017, inclusiv iar termen de prestare a serviciului este de 2 luni de la data comenzii din partea autorităţii contractante.

Reamintim că Proiectul Museikon îşi propune restaurarea, refuncţionalizarea şi revitalizarea unei clădiri monument istoric, în scopul de a găzdui două dintre cele mai valoroase colecţii de artă veche românească – icoane şi carte veche, care vor fi şi ele puse la dispoziţia publicului prin intermediul unei expoziţii permanente, prin expoziţii temporare şi printr-o bază de date.

Valoarea proiectului este de 9.736.394,77 lei, din care cheltuieli eligibile 8.530.937,86 lei iar durata de implementare este 18 februarie 2015 – 30 aprilie 2017.

Foto: arhive


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Un bărbat din Alba care vindea droguri de mare risc minorilor, condamnat la 9 ani de închisoare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un bărbat din Alba care vindea droguri de mare risc minorilor, condamnat la 9 ani de închisoare Acesta mai este judecat și pentru act sexual cu un minor și pornografie infantilă Un tânăr de 28 de ani, din comuna Cergău, a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru trafic de droguri, actr sexual cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea