Ciugud, un exemplu de comună la emisiunea ”România, te iubesc”: Aici ar trebui să ajungă, măcar o dată, primarii din toată țara
Comuna Ciugud, care a absorbit circa 27 de milioane de euro din fonduri europene, a fost dată de exemplu la emisiunea ”România, te iubesc”, din 11 martie. ”Aici ar trebui să ajungă măcar o dată primarii din toată țara”, spun realizatorii emisiunii.
Alex Dima: ”Ciugud, județul Alba. Comuna este campioană la accesarea fondurilor europene. Până acum, aici au ajuns peste 27 de milioane de euro. Fața locului s-a schimbat și aduce mult cu satele din vestul Europei.”
În topul celor mai dezvoltate comune din România, Ciugudul este de câțiva ani pe primul loc. Aici ar trebui să ajungă măcar o dată primarii din toată țara, pentru a înțelege cum poate să funcționeze o comună.
Case frumos așezate, copaci ornamentali pe marginea străzii, piste de bicicle și orice drum care taie dealurile din jur cu astfalt. În total, 30 de kilometri de drumuri asfaltate printre terenurile agricole.
În toată localitatea, nu există casă fără apă și canalizare.
Gheorghe Damian este primarul acestui loc din 2000. A înțeles că viitorul înseamnă bani europeni, locuri de muncă și educație. În anul 2000, Ciugudul avea 2600 de oameni. Acum are 3200.
Cigudul este așezat la doar câțiva kilometri de Alba Iulia. În 2004, primarul a găsit modalitatea prin care să aducă bani în sat. 30 hectare din islazul satului au fost amenajate și transformate în parc industrial.
Acum, în parc sunt 60 de firme care plătesc impozit primăriei. În ele lucrează peste 700 de oameni. Mulți din sat.
Florin Todor este patronul unei firme care aduce de peste granița echipamente electrice, iar de aici le livrează în toată țara. Peste drum, un neamț conduce o fabrică de cablaje în care lucrează 120 de oameni.
Gheorghe Damian, primar Ciugud: ”Știți cu cât ne-au crescut nouă veniturile proprii? Cu 1647 la sută. Asta raporat de la 2004 la 2016. Acum suntem mult peste. Poate am ajuns la 2000 la sută. Și ce au însemnat banii ăștia? Au însemnat bani suficienți pentru scrierea proitelor europene. Pentru avize și TVA”.
La etaj este echipa care caută finanțării europene și scrie proiecte pe care le cofinanțează cu banii din taxele luate din parcul industrial. Mai mult, primarul a reunit 27 de localități din zonă în Asociația Țara Secașelor și de aici a atras bani și pentru ele. Doru Pop este șeful echipei de finanțare.
Cu bani europeni au fost dotate primăriile din jur, sunt susținuți mici fermieri, sunt refăcute școli și grădinițe, se schimbă fața locului în toate cele 27 de localități.
În Ciugud au fost amenajate spații speciale în care oprește autobuzul, iar stațiile sunt dotate cu internet și afișează ora la care vine următoarea cursă. Pe terenurile de la marginea satului s-au tras utilități, iar primăria stabilește clar locul în care se construiește.
Și tot gratis este și iluminatul pe străzile din 2 sate care aparțin comunei. Energia vine din eoliana ridicată pe deal cu un milion de euro din fonduri norvegiene. Pe copiii din școală primarul i-a organizat într-o patrula eco. Merg prin sat și le explică oamenilor cum să recicleze.
La marginea Ciugudului s-a inaugurat anul trecut cel mai mare teren de golf din sud estul Europei, pe 62 de hectare de teren. A costat 15 milioane de euro și la inaugurare a participat președintele țării.
150.000 de euro plătește clubul impozite primăriei pe an și aici și-au găsit de lucru 70 de oameni.
Ciugudul e de câțiva ani un loc viu care își scrie povestea de succes în fiecare zi. Nu-i de mirare că mulți au ales să își mute viețile aici.
Aurelian Suciu, om de afaceri: ”Este tot ce mi-am dorit. În primul rând sufletește sunt legat de glie. Am văzut cu adevărat ce inseamnă o dezvoltare în zonă. Eu aș spune că normal într-o regulă a normalității. Poate pare prea mult pentru alte locuri.”
Beatrice Ciuta e profesor universitar în Alba Iulia. Își crește copilul în Ciugud.
Acum, visul primarului este să construiască un pod peste Mureș care va face ca drumul dintre Ciugud și Alba Iulia să fie de doar 2 km. Are deja finanțare, iar în primăvară se apucă de treaba. Ciugudul și-a schimbat fața în doar 14 ani și poate fi oricând un exemplu de bună practică, o dovadă că și la noi se poate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Traficul rutier îngreunat pe DN 74, Zlatna-Abrud, din cauza ninsorii: Mașină blocată în zăpadă pe DN 75 pe Valea Arieșului Mare spre Arieșeni
Traficul rutier îngreunat pe DN 74, Zlatna-Abrud, din cauza ninsorii: Mașină blocată în zăpadă pe DN 75 pe Valea Arieșului Mare spre Arieșeni Traficul rutier este îngreunat vineri seara pe DN 74, Zlatna-Abrud, din cauza ninsorii. O mașină a rămas blocată pe DN 75, pe Valea Arieșului spre Arieșeni. Citește și: UPDATE FOTO | Intervenție […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan