Cinematograf de vară, debarcader, pavilion subacvatic în zona lacului Chereteu din Blaj: Licitația pentru proiectul tehnic de execuție, lansată în SEAP
Cinematograf de vară, debarcader, pavilion subacvatic în zona lacului Chereteu din Blaj: Licitația pentru proiectul tehnic de execuție, lansată în SEAP
Primăria municipiului Blaj a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru servicii de verificare DTAC-POE și PT – Proiect Tehnic de Execuție PT + DDE pentru obiectivul de investiție „Reconversia funcțională a zonei Lacului Chereteu”.
Valoarea totală estimată a licitației este de lei 67.282, fără TVA.
Zona studiată se află în zona de nord a Municipiului Blaj, aflată în intravilan și în apropierea unor monumente culturale precum teiul lui Eminescu și în apropiere de centrul orașului. În jurul Lacului Chereteu s-au realizat proiecte de parcelare precum și de extindere a infrastructurii rutiere și a rețelelor edilitare. Zona cunoaște un potențial de dezvoltare și merită să fie pusă în valoare.
Obiectivele specifice ale proiectului
1.Amenajare complex multifuncțional care să includă un cinematograf de vara în aer liber, de tip amfiteatru, având o capacitate de 300 locuri. Acesta este poziționat în partea de sud a zonei și se va amenaja pe pantă naturală a terenului care coboară dinspre șosea către lac.
2. Debarcader bărci, hidrobiciclete și cabina bilete. Ansamblul este poziționat în partea de sud a amenjarii. Suprafață amenajării aferente debarcaderului este de 117mp. Cabina este realizată pe uscat iar pontoanele se vor extinde în apă. Pontoanele vor fi realizate din material lemnos sau PVC. Pontonul va avea o capacitate de 5 bărci + 10 hidrobicilete. Debarcaderul va fi realizat din elemente plutitoare modulare. Platforma debarcaderului se va fixă prin intermediul unor inele mobile de stâlpii ancorați de fundul lacului (acest aspect va rezolva problema creșterii/scăderii nivelului lacului). Racordarea platformei cu uscatul se va realiza printr-un element ancorat de mal și mobil față de ponton.Cabina de bilete va avea o suprafață de maxim 30 mp și un regim de înălțime de P (parter). Acesta va avea o structura de B.A. și închideri de cărămidă cu acoperiș din șarpantă sau terasă.
3. Pavilion subacvatic multifuncțional, cu rol educativ și cultural. Acesta va avea acvariile în interiorul construcției. Pavilionul este poziționat în partea de nord , nord vest a amenajaraii. Acesta are o suprafață construită de 295 mp respectiv 920 mp desfășurați. Regimul de inlatime al pavilionului este de S+P+1E cu o înălțime medie de nivel de 4m. Acoperișul construcției va fi de tip terasă circulabilă. La nivelul subsolului se vor amenaja expoziții de acvarii pentru viață subacvatică. De asemenea, la nivelul subsolul va fi amenajat un perete cu 3 fererastre panoramice (dimensiune maxime ale sticlei vor fi 2m*2.5m alinieate în axul fațadei). Ferestrele vor fi îndreptate către lac. Pentru a spori vizibilitatea către lac se vor amplasa reflectoare subacvatice.
4. Spațiu de alimentație publică. Acesta este amplasat în partea de vest, nord vest a parcului. Spațiu de alimentație plublica are o suprafață construită de 365mp respectiv 730mp desfășurați și un regim de înălțime de P+1E. Înălțime medie de nivel este de 4.00m. De asemenea, acesta va avea în componentă și o terasă de aproximativ 320mp. Construcția va fi realiata din B.A și va avea acoperișul de tip terasă circulabilă. La nivelul etajului 1 construcția propusă se va lega printr-o pasarela de pavilinoul multifuncțional. Imobilul propus va beneficia de o fațada vitrată orientată către lac atât la nivelul parterului cât și la nivelul etajului 1. Terasă va fi placată cu piatră naturală în concordanță cu restul materialelor folosite la amenajarea parcului.
5. Amenajare zona plante acvatice (nuferi, trestie decorativă, etc). Se propune amenajarea unei suprafețe de circa 3850mp cu plante acvatice (nuferi). Amenajarea se va amplasa în partea de sud, sud vest a lacului.
6. Se vor amenaja 3 insule plutitoare circulare decorate cu plante. Acestea se vor realiza din materială plutitoare legate între ele cu material textil rezistent la apă și vor avea o suprafață însumată de 1150 mp fiecare. Aceste platforme vor ancorate de elemente de B.A. amplasate pe fundul lacului. Platfome vor fi plantate cu vegetație rezistență la apă (se vor face amenajări mixte cu stuf și alte plante decorative)
7. Fântână arteziană (1 ansamblu). Fântână arteziană va reprezenta un ansamblu copozitional realizat din mai multe jocuri de apă. Fântână va fi alimentată din zona pavilionului multifuncțional și va avea ieșirea în mijlocul lacului (vezi plan propunere). Acest aspect va avea avantajul de a crea un curent de apă cu rol de curățire/limpezire/ și oxigenare a apei.
Fântână va avea rol de îmbunătățire a microclimatului cu efecte asupra biodiversității zonei.
8. Stație bike sharing. Se propune realizarea unui spațiu destinat stationarii și închirierii bicicletelor. Acesta va fi poziționat în partea de nord, nord vest a parcului. Amenajarea va fi desfasuarata pe o suprafață de 50mp, va putea găzdui 31 de bicilete și va fi asfaltată. Închirierea bicicletelor se va realiza în sistem online, tip sms sau cash. De asemenea, se propune conectarea acestei stații de tip bike sharing cu alte stații asemănătoare din oraș.
9. Amenajare pietonală perimetral lac. Se vor amenaja alei în jurulu lacului de apoximativ 3m lățime. Suprafață desfasuarata a aleilor este de 4420 mp. Acestea vor fi realizate din lespezi de piatră naturală. Atât circulațiile pietonale cât și circulațiile carosabile vor fi dotate cu marcaje (signalistica). De asemenea, circulațiile carosabile vor fi prevăzute cu limitatoare de viteză. Se vor amplasa 3 puncte de belvedere desupra lacului. Punctele de belvedere vor fi realizate din lemn și vor fi prevăzute cu balustrade. Cota platformelor va fi la nivelul pietonalului.
10. Ponton plutitor. Acesta va face legătura între debarcader și ansamblul multifuncțional. Pontonul va avea o lungime de circa 175m și o lățime de minim 1.5m. Acesta va fi realizat din elemente plutitoare modulare și se vor ancora punctual (din 20/20m) pentru a nu fi deplasate de vânt. De-a lungul traselui vor fi construite 2 foișoare metalice cu o suprafață de 36 mp fiecare. Platformele foisoarelor vor fi de asemenea, plutitoare și se vor fi fixă prin intermediul unor inele mobile de stâlpii ancorați de fundul lacului a foisoarelor (acest aspect va rezolva problema creșterii/scăderii nivelului lacului)
11. Loc de joacă (3 ansambluri). Vor fi amenajate 3 locuri de joacă cu supafata totală de 1455 mp. Locurile de joacă vor fi diferențiate pe grupe de vârstă. Locurile de joacă vor fi împrejmuite cu garduri prevăzute cu loc unic de acces (poartă). Se vor amplasa 14 echipamenete de joacă (cu diferte tematici) + 1 tiroliana, amplasată în zona alungită a spațiilor propuse. De asemenea se propune amplasarea a 5 ansambluri dedicate finessului. Locurile de joacă vor fi amenajate cu vegetație înalta și medie, bănci/coșuri de gunoi și stâlpi de iluminat.
12. Realizare piațeta pentru întâlniri și evenimente culturale. Piațeta va fi amplasată în zona de intrare a parcului și va avea o suprafață de 675mp. Piațeta va fi realizată cu diferite pavaje și va fi bordată de vegetație înalta, medie și joasă studiată peisager. De asemenea, piațeta va fi dotată cu mobilier urban (bănci/coșuri de gunoi). Funcțiunea piatetei va fi de întruniri/evenimente publice. Amplasarea piatetei propuse se poate suprapune cu traseul conductelor de gaze. În această ipoteza se va încorpora un cămin pentru gaze. Capacul căminului va fi poziționat la aceeași cota cu nivelul piatetei. În cazul în care vor mai apărea condiționări suplimentare la fazele D.T.A.C. / P.T. formă și dimensiunile piatetei se pot modifică
13. Dragare și curățare lac Cherereu și achiziționare linie de dragare. Este necesară dragarea și curatea lacului. Suprafață propusă spre dragare este de 26670mp. Se va îndepărta vegetația crescută spontan și se vor realiza plantări cu specii autohtone de plante acvatice, amplasate pentru a formă amenjari peisagere.
14. Realizare grupuri sanitare. Se propune realizare unei toalete publice. Această este poziționată în imediată apropiere a parcării propuse din zona amfiteatrului. Această va avea o suprafață construită și desfășurată de aproximativ 66mp cu regim de înălțime parter. Construcția va avea acoperișul de tip șarpantă/terasă. Toaletă va fi împărțită pe sexe și va avea și un spațiu destinat persoanelor cu dizabilități.
15. Amenajare parcări. La drumurile existente se propun două parcări compacte care vor însuma un număr de 125 locuri de parcare. Trecerile de pietoni și semnele de circulație vor fi poziționate corespunzător. Obiecticul propus va genera un număr maxim de 500 de vizitatori simultan. Dintre aceștia 40% vor ajunge în zona pietonal (din locuințele învecinate), 10 % cu bicicletă, 10 % cu transport de persoane (taxi, Uber, etc.) 40% cu automobilul personal. Cele 125 locuri de parcare au fost împărțite în două zone având o suprafață totală de 1620mp. Locurile de parcare vor fi realizate din dale înierbate. Prima zona va deservi complexul de amfiteatru și debarcader iar ce-a de-a două zona va deservi complexul multifunctinal și spațiu de alimentație publică. Parcările vor fi amenajate din dale înierbate. Accesul la parcări se va face prin asfaltarea cailor de acces. Suprafață propusă spre asfaltare este de 1425mp.
Parcările vor fi înconjurate cu gard viu. De asemenea se propune amplasarea a 2 stații pentru încărcarea autovehiculelor electrice. În interiorul parcărilor au fost indicate zone unde se vor plantă arbori pentru a reduce temperaturile înregistrate vara și astfel pentru a îmbunătății microclimatul zonei.
16. Amenajare spații verzi. Din punct de vedere al vegetație se propune defrișarea vegetației mici și medii, crescute spontan. Se propune tăierea arborilor și arbuștilor cu circumeferinta trunchiului mai mică de 10cm, acolo unde situația o impune. Defrișarea vegetației se va afectua sub atentă supraveghere a unui horticulotor. Se vor plantă specii noi de arbori decorativi, arbuști decorativi, plante ornamentale, plante cu flori, gardurii vii și plante cățărătoare. Se va plantă gazon sau trifoi pitic decorativ pe zonele verzi și pentru raționamente economice, implementarea unui sistem mixt de udare, alcătuit din aspersoare pentru unele zone și din hidranți pentru restul zonelor (vezi planșă I2 – sistem de irigații)
17. Instalarea unei rețele de wi-fi în 7 puncte.
Se vă studia și propune un acces în zona lacului din drumul județean DJ107. Accesul vă fi atât auto cât și pietonal. În zona accesului (Est, Sud-Est) se vă studia amplasarea unei parcări care să deservească vizitatorii zonei lacului. De asemenea în aceasta zona se vor amplasa construcțiile propuse (centrul multifuncțional). La propunerile de circulații și accese se vă tine seama de zonele limitrofe: străzile cartierului Chereteu și conectare pe viitor a pistei de bicicilete cu trama stradala din NordVest.
Puntea pietonala propusa pentru legătură intre malurile lacului vă trebui să fie apropiata de nivelul apei dar să aibă și zone care să permită traversarea pe sub a bărcilor/hidrobicicletelor. Pentru aceasta punte se dorește un design modern și inovativ care să apropie utilizatorii de apa lacului Chereteu în jurul căreia gravitează întreagă amenajare. Se vă studia și posibilitatea interpunerii zonei de alimentație piublica pe traseul punții sub forma de insula. Puntea vă accesibiliza zona malurilor din Vest la Sud unde se vor amplasa anumite obiective pe lac.
Deoarece amenajerile propuse sunt strâns legate de luciul și de nivelul apei (zona imersata a pavilionului subacvatic, debarcaderul, fântână arteziana) pe lângă dragarea periodica a lacului se vor studia soluții pentru menținerea cât mai constanta a nivelului apei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate
ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate Un accident rutier a avut loc duminică noaptea, în jurul orei 22.00, în localitatea Șard. O mașină a lovit un stâlp de curent. Citește și: FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Detasamentul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun