Rămâi conectat

Actualitate

Cine este femeia de pe bancnota de 10 lei: Cum a ajuns Rodica, fata care l-a inspirat pe Nicolae Grigorescu să picteze trei tablouri, pe cei mai folosiți bani din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Românii folosesc bancnota de 10 lei de ani de zile, însă prea puțini au stat să analizeze cea de-a doua față a acesteia. Poate ai observat că, pe cea de-a doua parte există o imagine cu o femeie îmbrăcată în port popular, cu năframă pe cap și cu un vas sprijinit pe umărul stâng.

Fata care l-a inspirat pe pictorul Nicolae Grigorescu, imortalizată în prezent pe bancnota de 10 lei

Imaginea este inspirată de o pictură semnată de celebrul Nicolae Grigorescu, iar femeia care i-a fost muză artistui a apărut nu în unul, ci în trei tablouri, după cum urmează: Rodica, Rodica la Pârâu și Primăvara.

Banca Naţională a României, prin Direcţia Emisiune, Tezaur şi Casierie, stabilește, de regulă, ce personalități apar pe bancnotele românilor. Așadar, BNR e emis un comunicat în care a reltat detalii despre originea femeii, menit să potolească curiozitatea tuturor celor care s-au întrebat, măcar din întâmplare, ce poveste are imaginea de pe verso a bancnotei de 10 lei.

„Pe bancnota de 10 lei cu Nicolae Grigorescu apare şi ‘Rodica’, un tablou care aparține Băncii Naționale şi se află în sala de consiliu. Aici, spre exemplu, putem fi acuzați de subiectivism, dar e ceva firesc. Nu poți să faci atlasul personalităților din România pe bancnote (…) Banca Naţională are şi menirea de a promova istoria, cultura şi civilizaţia României”, a declarat Mugur Şteţ, fostul purtător de cuvânt al BNR pentru Adevărul.ro.

Așadar, este de la sine înțeles faptul că această femeie simplă, de la țară, și-a pus amprenta pe marele Nicolae Grigorescu, suficient încât acesta să o imortalizeze în cel puțin trei tablouri, astfel că a devenit simbol național atât prin prisma tablourilor realizate de artist, dar și un pic mai recent, prin decizia BNR de a-i aplica imaginea pe o banconotă – poate cea mai folosită bancnotă din zilele noastre.

Nicolae Grigorescu, unul dintre cei mai apreciați pictori români din toate timpurile

Nicolae Grigorescu s-a născut în data de 15 mai 1838, la Pitaru, Potlogi, Dâmbovița și a murit în luna iulie a anului 1907, la Câmpina, Prahova.

El este primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu și Ștefan Luchian. Nicolae Grigorescu a devenit un simbol pentru tinerele generații de artiști care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice și să aducă la lumină valorile spiritualității românești.

În data de 29 aprilie 2013, la 175 de ani de la nașterea pictorului, Banca Națională a României a pus în circulație o monedă comemorativă, cu valoarea nominală de 10 lei, în scop numismatic.

Moneda este din argint, cu titlul de 999‰, este rotundă, cu diametrul de 37 mm și greutatea de 31,103 g. Întregul tiraj al monedei, de 500 de exemplare, este emis de calitate proof, iar cantul monedei este zimțat.

Fiecare monedă, ambalată într-o capsulă de metacrilat transparent, este însoțită de un certificat de autenticitate și de o prezentare succintă în limbile română, engleză și franceză a vieții și activității artistului, informează Wikipedia.

Sursa: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea