Cine are dreptul la două PENSII în România. Contribuţiile strânse la pensiile facultative aproape că s-au triplat în ultimii 7 ani
Cine are dreptul la două PENSII. Contribuţiile strânse la pensiile facultative aproape că s-au triplat în ultimii 7 ani
Numărul românilor care au pensii facultative a crescut rapid, cu aproape 40.000 de persoane, doar anul trecut. Contribuţiile adunate de aceştia se ridică la 272 de milioane de lei. În 2016, suma era cu 25 de milioane mai mică. Iar sumele acestea au un randament mediu de aproape 3 procente.
Cifrele arată că, în 7 ani, contribuţiile strânse la pensiile facultative aproape că s-au triplat. O explicaţie este şi faptul că sunt angajatori care includ în pachetul salarial şi contribuţia lunară la pensiile facultative. În plus, şi veniturile populaţiei au crescut. La finalul lunii septembrie, peste 7 milioane de români aveau pensii obligatorii administrate privat, iar valoarea medie a unui cont era de 5.587 lei. Oamenii strâng lună de lună pentru bătrâneţe. Pun deoparte pentru că ştiu că statul nu e de încredere. Nu doar că nu se gândeşte la viitorul salariaţilor de acum, dar îl mai şi afectează când iau decizii care îi pun doar pe ei la adăpost.
Suntem optimişti pentru că românii înţeleg că dacă nu strâng singuri pentru ei, nu o face nimeni. Optimismul dispare însă când vedem cum tot românii, unii cu funcţii înalte, îşi permit să tragă dintr-un sistem şi aşa şubrezit doar pentru interesul lor.
Concret, în timp ce românul de rând ştie că va avea o pensie publică de nici 300 de lei peste 25, 30 de ani, oficialii s-au asigurat că vor primi şi pensia asta publică, şi pensie specială pentru că, nu-i aşa, s-au spetit muncind în sălile parlamentului. Unii dintre ei au fost auziţi vorbind doar la preluarea mandatului.
Nu contează asta prea mult pentru că un singur mandat de parlamentar le va asigura, potrivit legii, o pensie specială de peste 3500 de lei. Cu cât adună mai multe mandate, cu atât creşte suma. Cumularea pensiei speciale cu cea normală a fost interzisă în primă fază de guvernului Tudose la finalul lui 2017.
Acelaşi Guvern Tudose a dat o altă ordonanţă, la doar două săptămâni distanţă, ordonanţă care anula interzicerea cumulării pensiilor. Cu alte cuvinte, este perfect normal să iei pensie de la stat de două ori, una specială de parlamentar, una în baza contribuţiilor făcute lunar. În shchimb, românul care vrea două pensii contribuie separat pentru una dintre ele.
Ultima dată când s-au prins că rămân fără bani pentru pensiile în plată, au redus contribuţiile pentru Pilonul II, adică tot de la noi au luat. Iar guvernul a considerat că, în aceste condiţii, parlamentarii au dreptul la două pensii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii3 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii