Rămâi conectat

Actualitate

Cinci funcționari publici trimiși în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Procurori ai Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au finalizat cercetările asupra unor funcționari publici din Ocna Sibiului şi au dispus trimiterea lor în judecată pentru infracţiunile de conflict de interese şi abuz în serviciu

Inculpaţii sunt:

– Ciocoiu Muntiu Constantin – funcţionar public în cadrul Consiliului Local Ocna Sibiului pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese (2 infracţiuni) şi abuz în serviciu în varianta prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000;

– Banciu Gheorghe, Orlăţan Florin Ioan, Cristea Ioan, funcţionari în cadrul aceluiaşi consiliu local, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în varianta prev. de art. art. 13 din Legea nr. 78/2000;

– Pribeagu Florentina – funcţionar public în cadrul D.G.F.P.J. Sibiu pentru comiterea infracţiunii de neglijenţă în serviciu şi

– Besoiu Ioan – membru consultant în comisia de licitaţii constituită la nivelul Consiliului Local Ocna Sibiului- pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu în varianta prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut la data de 27 februarie 2014 următoarea stare de fapt:

Cu referire la infracţiunea de abuz în serviciu în varianta obţinerii pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial (art. 13 din Legea nr.

78/2000), s-a reţinut că inculpaţii Ciocoiu Muntiu Constantin, Banciu Gheorghe, Orlăţan Florin şi Cristea Ioan în calitate de funcţionari publici în cadrul Consiliului Local Ocna Sibiului şi membri într-o comisie de licitaţie constituită la nivelul acestui consiliu, în vederea concesionării a şase parcele de teren proprietate publică, în perioada noiembrie – decembrie 2011, cu ştiinţă şi-au încălcat atribuţiile de serviciu privind desfăşurarea lucrărilor acestei comisii, cauzând astfel o vătămare intereselor legitime ale unuia dintre participanţii la licitaţie şi totodată obţinerea de către alţi doi participanţi a unor avantaje necuvenite.

În privinţa inc. Pribeagu Florentina s-a reţinut încălcarea din culpă a atribuţiilor sale de serviciu în calitate de membru din partea D.G.F.P.J. Sibiu al acestei comisii de licitaţie.

Referitor la inc. Besoiu procurorii au stabilit că acesta, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale şi membru consultant în comisia de licitaţie, fără a avea calităţile cerute de lege (O.U.G. nr. 54/2006 şi H.G. nr. 168/2007) a procedat, în înţelegere cu inculpaţii Ciocoiu Muntiu Constantin, Banciu Gheorghe, Orlăţan Florin şi Cristea Ioan, la întocmirea mai multor documente cu scopul de a-i ajuta şi a le înlesni acestora îndeplinirea actelor defectuoase ce au dus la vătămarea intereselor legitime ale unuia dintre participanţii la licitaţie, respectiv la obţinerea de foloase necuvenite de către alţi doi participanţi.

Cu referire la infracţiunile de conflict de interese pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Ciocoiu Muntiu Constantin s-a reţinut că în perioada noiembrie – decembrie 2011 acesta a participat în calitate de funcţionar public, membru al comisiei de licitaţie la luarea unor decizii prin care s-au obţinut foloase patrimoniale de către o societate comercială de la care a beneficiat în luna octombrie 2011 de anumite foloase.

În aceeaşi perioadă şi în aceeaşi calitate a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru o altă societate comercială participantă la licitaţie – persoană juridică faţă de care s-a aflat în relaţii comerciale în ultimii 5 ani (derulate prin intermediul S.C. Lacurile Naturale Ocna Sibiului la care inculpatul deţinea calitatea de membru în consiliul de administraţie şi care a încheiat în luna iulie 2011, cu aceeaşi persoană juridică participantă la licitaţie, un contract de închiriere a unui alt teren proprietate publică a oraşului Ocna Sibiului)”, după cum se arată într-un comunicat de presă transmis de Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Sibiu.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea