Rămâi conectat

Societate

Cetatea din Alba Iulia renaşte sub ochii tăi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

De fiecare dată când spui Alba Iulia, spui Cetatea Alba Carolina şi spui istorie multimilenară. Legătura indisolubilă dintre oraşul nostru şi Cetatea din inima lui este întărită şi prin aceea că însuşi numele Alba Iulia vine de la piatra de culoare albă folosită la Castrul Legiunii a XIII-a Gemina, şi la multe alte edificii cu valoare istorică din Cetate, la fel cum exprimă şi următorul motto: „Oraş cu nume alb de piatră / În existenţa multiseculară / Ai renăscut de fiecare dată / Prin forţa zidurilor tale.”
De la Castrul Roman, construit în anul 106, Cetatea Medievală, Cetatea Bastionară şi până astăzi, oraşul nostru a supravieţuit şi s-a dezvoltat în jurul acestor ziduri încărcate de istorie. Dat fiind trecutul atât de bogat şi însemnat al acestor locuri, este nu numai justificat, ci mai mult decât atât, este o datorie a noastră să redăm Cetăţii strălucirea de altă dată şi să încercăm să facem cunoscută tuturor această comoară de mare preţ pentru toţi românii.
Cetatea este inima oraşului nostru. De ce? Pentru că aici s-au petrecut evenimente de o importanţă istorică majoră, evenimente care fac din Alba Iulia o Mecca a noastră, deoarece fiecare român trebuie să ştie că aici, între zidurile Cetăţii, s-a semnat actul de unire de la 1 Decembrie 1918, că aici a venit Mihai Viteazul ca domn al celor trei principate unite, şi că aici au fost martirizaţi Horea, Cloşca şi Crişan, conducătorii răscoalei de la 1784, eroi ai neamului românesc. Aceste evenimente şi întreaga istorie a Cetăţii au făcut ca Alba Iulia să fie recunoscută drept capitala de suflet a tuturor românilor. Un argument deosebit de important în acest sens îl constituie şi prezenţa celor două catedrale, romano-catolică şi ortodoxă, monumente de spiritualitate creştină, care au luat fiinţă, aşa cum era firesc, tot în interiorul zidurilor Cetăţii.
Aşa cum în vremuri grele, în vremuri de război sau de invazii străine aceste ziduri de piatră i-au apărat pe cei ce au locuit aici vreme de secole, la fel şi astăzi, când problemele economice ne afectează pe cei mai mulţi dintre noi, Cetatea poate fi, şi devine, pe timp ce trece, soluţia pentru prosperitatea oraşului. Prin valorificarea potenţialului pe care îl are Cetatea Bastionară şi toate monumentele istorice şi de cultură, pe care le cuprinde, Alba Iulia ajunge să reprezinte un semnificativ pol de dezvoltare al zonei, atât din punct de vedere turistic şi cultural cât şi din punct de vedere economic.
Deschidem de astăzi o serie de articole în care vom vorbi despre Cetatea din Alba Iulia, despre schimbările prin care trece, despre investiţiile masive care au avut şi au loc aici, şi despre felul cum Alba Iulia poate deveni un oraş vizitat de mii de turişti din întreaga lume. (C.S.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi

Ziarul Unirea

Publicat

în

MESAJE de Moș Crăciun haioase 2024 • Mesaje de Sărbători • Mesaje de Crăciun, urări şi sms-uri amuzante de Crăciun pentru copii, colegi, familie, părinți. Tradiţia spune că de Crăciun oamenii trebuie să-și adreseze urări şi diferite mesaje de felicitare. Celor, veseli, cu mult simț al umorului, le propunem mai jos câteva exemple de mesaje […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea