Cetatea Alba Carolina renaşte!
Restaurarea Cetăţii Alba Carolina presupune eforturi parcă la fel de mari precum cele de când a fost ridicată. Într-adevăr, să scoţi din ruină o Cetate de 100 de hectare şi să îi redai strălucirea de altă dată – poate chiar mai mult – este un demers foarte îndrăzneţ şi nelipsit de obstacole. Aşa cum am mai precizat şi cu altă ocazie, calitatea lucrărilor desfăşurate până acum în Cetatea noastră reprezintă o garanţie că şi de acum înainte acest nivel calitativ va fi menţinut. Aşadar, şi lucrările de pe interiorul Cetăţii şi lucrările de pe latura de vest a fortificaţiei bastionare, nu vor face altceva decât să scoată la lumină şi să pună în valoare această comoară pe care o are Alba Iulia: Cetatea Alba Carolina.
Numai un om răuvoitor nu ar recunoaşte transformările pozitive prin care a trecut şi trece Cetatea. Este evident faptul că spaţii întinse, care până nu demult au fost ocupate de armată şi erau în paragină, acum sunt accesibile fiecărui albaiulian iar în 2012 vom avea cu toţii, în locul unor bălării cu moloz şi gunoaie, un imens parc în care ne vom putea plimba şi care va constitui un punct important de atracţie pentru foarte mulţi vizitatori ai oraşului nostru.
În momentul de faţă se derulează lucrările pe interiorul Cetăţii care cuprind şi transformarea parcului Custozza. Este bine să se ştie că aici vor fi tăiaţi doar copacii care au o vârstă înaintată şi care, în cazul unor vânturi puternice, ar reprezenta un pericol; spaţiile verzi nu vor dispărea chiar dacă parcul se va transforma într-o piaţetă; întreaga zonă va căpăta un aspect plăcut spre deosebire de ceea ce este acum: bănci murdărite de ciori, alei sparte şi aşa mai departe.
lVestigiile romane vor ieşi la lumină
Un element important pe care trebuie să îl subliniem este acela că, în urma lucrărilor de acum, vor fi puse în valoare, prin conservarea in situ, vestigiile romane existente sub acest parc. În zona parcului Custozza se afla centrul Castrului Roman construit acum 2000 de ani; dacă ţinem cont de faptul că unul din principalele scopuri ale reabilitării Cetăţii Alba Carolina este atragerea de turişti, este foarte uşor să ne dăm seama că aceste vestigii ar reprezenta o atracţie foarte puternică pentru vizitatorii din întreaga lume, mult mai mult decât nişte copaci vechi de peste 100 de ani. Pe lângă aceasta, după cum spuneam, nu vor dispărea toţi pomii din această zonă, ci vor avea loc plantări de copaci, vor fi amplasate bănci, astfel încât piaţeta să capete un aer cât mai plăcut şi să fie cu adevărat un loc de relaxare şi de plimbare pentru cei doritori.
Interiorul Cetăţii Alba Carolina cuprinde zona cu cea mai mare densitate de monumente istorice din ţară, iar lucrările care se desfăşoară acum nu fac altceva decât să accentueze acest aspect prin scoaterea la lumină a unor vestigii milenare cu o valoare uriaşă. Se cuvine aşadar să privim cu încredere ceea ce se întâmplă acum în Cetatea noastră, care prinde viaţă tot mai mult şi capătă strălucirea pe care o merită.
Emanuel DRĂGUŞIN
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
IPEC, firma din Alba Iulia care produce 1% din farfuriile de porţelan din întreaga lume, va angaja în 2025 încă 50 de oameni. A bugetat afaceri de aproape 32 de milioane euro !
IPEC, firma din Alba Iulia care produce 1% din farfuriile de porţelan din întreaga lume, va angaja în 2025 încă 50 de oameni. A bugetat afaceri de aproape 32 de milioane euro ! Producătorul de porţelan IPEC Alba Iulia, controlat de familia Covaciu, a bugetat afaceri de aproape 32 mil. euro pentru 2025. Întreprinderea de […]