Rămâi conectat

Actualitate

Certificate verzi – Cât vom plăti în factura de electricitate pentru ele în 2017

Mădălina Opriș

Publicat

în

certificate-verziGuvernul a adoptat în ședința de astăzi hotărârea pentru aprobarea cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, pentru anul 2017.

Imagine Fest 2025

Cota pentru anul viitor a fost stabilită în conformitate cu recomandările Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), la valoarea de 8,3%, astfel încât să nu aibă impact negativ în factura consumatorilor finali.

 Astfel, potrivit actului normativ adoptat în ședința de Guvern, în anul 2017 va fi tranzacționat același număr de certificate verzi ca în 2016, valoarea subvenției rămânând neschimbată, iar impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică se menţine constant la nivelul celui din anul 2016, respectiv de 42 lei/MWh.

În anul 2016, această cotă a fost stabilită la 12,15%, însă menținerea acesteia și pentru anul viitor ar fi condus la o creștere a impactului certificatelor verzi în factura consumatorilor finali cu 17 lei/MWh, reprezentând aproximativ 5%.

Actul normativ a fost supus analizei de Consiliul Concurenţei şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, obţinând punct de vedere favorabil.

Precizăm că această Hotărâre de Guvern va produce efecte numai până la aprobarea de către noul Guvern a proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, proiect pentru care s-a obţinut Decizia Comisiei Europene de aprobare a modificărilor propuse pentru schema de sprijin a fost transmisă autorităților Române.

La data de 16 decembrie, Comisia Europeană a adoptat decizia de autorizare a modificărilor aduse schemei de sprijin prin certificate verzi pentru pentru producția de energie din surse regenerabile, apreciind amendamentele aduse ca fiind în concordanță cu regulile Comisiei privind ajutorul de stat.

Odată cu aprobarea Comisiei au fost îndeplinite toate condițiile legale pentru realizarea reformei în domeniul energiei regenerabile. Astfel, proiectul de modificare și completare a Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie întrunește toate condițiile legale pentru a fi promovat. Această reformă reprezintă o soluție de echilibru în ceea ce privește mecanismul de promovare a producției de energie regenerabilă.

Sursa: evz.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Burse școlare 2025: Care este cuantumul burselor și formula de calcul. Câți bani au primit elevii în luna mai

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Burse școlare 2025: Care este cuantumul burselor și formula de calcul. Câți bani au primit elevii în luna mai Sumele pe care le-au primit elevii  sunt de 327 de lei pentru bursa de merit și 218 lei pentru bursele de reziliență și tehnologice, potrivit calculelor făcute de școli și inspectoratele școlare județene (ISJ), consultate de […]

Citește mai mult

Actualitate

Claudiu Năsui: România, să ia exemplul Argentinei, unde un singur om a salvat economia țării. Bolojan, persoana care va avea cel mai greu cuvânt de spus în modul cum va fi redus deficitul bugetar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Claudiu Năsui: România, să ia exemplul Argentinei, unde un singur om a salvat economia țării. Bolojan, persoana care va avea cel mai greu cuvânt de spus în modul cum va fi redus deficitul bugetar Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a explicat într-o postare recentă în mediul online cum Javier Milei a reușit să transforme […]

Citește mai mult

Actualitate

Economistul Radu Georgescu: La școală învățăm multe lucruri inutile și nu cum să calculăm dobânda la un credit. Pe mine nu m-a întrebat nimeni niciodată de euglena verde sau ce lacuri sunt în Sudan

Ziarul Unirea

Publicat

în

Economistul Radu Georgescu: La școală învățăm multe lucruri inutile și nu cum să calculăm dobânda la un credit. Pe mine nu m-a întrebat nimeni niciodată de euglena verde sau ce lacuri sunt în Sudan Economistul Radu Georgescu este de părere în lecția zilnică de economie de pe profilul lui că în școală învățăm multe lucruri […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea